ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ουάσινγκτον

Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ουάσινγκτον

Σειρά εκδηλώσεων οργανώνει στην Ουάσινγκτον το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) στο πλαίσιο διήμερης διάσκεψης, 7 και 8 Μαΐου, που αποσκοπεί στη συντονισμένη προώθηση θεμάτων που αφορούν τις δύο κοινότητες.

Η συγκεκριμένη διάσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό για την 5η επέτειο της ίδρυσης της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).

Η CHIA είναι μια ομάδα βουλευτών που δημιουργήθηκε το 2013 για να αναπτύξει ακόμα περαιτέρω την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, μέσα από τις δραστηριότητες του αμερικανικού Κογκρέσου. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και να διαδραματίσει έναn εποικοδομητικό ρόλο για τα δυτικά συμφέροντα στη νευραλγικά ευαίσθητη περιοχή της nοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Χάρη Λαλάκου, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, δήλωσε ότι σε έναν ραγδαία επικίνδυνο κόσμο είναι σημαντικό «οι καλοί να μείνουν ενωμένοι».

«Βλέπουμε τον κόσμο και λέμε ότι τα πράγματα φαίνεται να χειροτερεύουν...Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος και κακός κόσμος. Γνωρίζουμε ότι έχουμε προβλήματα παντού, αλλά νομίζω ότι αν οι καλοί μείνουν ενωμένοι, η σωστή πλευρά θα κερδίσει» σημείωσε ο Έλιοτ Ένγκελ.

Οι φετινές εκδηλώσεις του HALC και της AJC λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς συμπίπτουν με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο και αφορούν την μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, αλλά και την άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα των F-35, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης υποστήριξε πως ακόμα και αν οι υπάρχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν καταφέρουν να εμποδίσουν την παράδοση των αεροσκαφών, συνιστούν από μόνες τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την 'Αγκυρα. Όπως εξήγησε, οι εν λόγω κινήσεις ανοίγουν τον δρόμο για την επιβολή προϋποθέσεων «conditionalities» που, αν τελικά αποφασισθούν, θα τοποθετούν την Τουρκία σε ένα καθεστώς επιτήρησης, καθώς η παραλαβή θα συνδέεται πλέον με την συμμόρφωση σε συγκεκριμένα κριτήρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top