Αυξημένο αριθμό παραπόνων λαμβάνει το τελευταίο διάστημα από πολίτες σε σχέση με πολυμεσικές υπηρεσίες, το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).
Ο αρμόδιος Επίτροπος Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος βρίσκεται σε διάλογο με τους παρόχους πολυμεσικών υπηρεσιών για επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, ξεκαθαρίζει πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε ανάκληση αδειών εάν χρειαστεί.
«Υπάρχει έξαρση των παραπόνων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες», δηλαδή τις υπηρεσίες χρεώσεων σε τετραψήφιους αριθμούς, όπως ανέφερε ο Επίτροπος, μιλώντας στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας τη λύπη του για αυτή την εξέλιξη.
«Λόγω αυτής της έξαρσης των παραπόνων πριν από μία - δυο βδομάδες καλέσαμε τους πολυμεσικούς παρόχους για να το συζητήσουμε και να δούμε ποιες είναι οι λύσεις που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο» σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης. Πρόκειται για μηνύματα που λαμβάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα οι καταναλωτές και τα οποία τους καλούν, για παράδειγμα, να πατήσουν ΟΚ σε αντίθετη περίπτωση θα καταστραφεί η μπαταρία του τηλεφώνου τους ή θα διαγραφούν τα δεδομένα τους και με αυτό τον τρόπο γίνεται εγγραφή σε υπηρεσία η οποία χρεώνει τους καταναλωτές εν αγνοία τους μέσω sms που τους αποστέλλονται.»
«Εάν υπάρχει καταχρηστική χρήση των συστημάτων για εξαπάτηση του καταναλωτή για εμάς δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή, θα πάρουμε και τα πιο δραστικά μέτρα» σημείωσε.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αναμένει τις απαντήσεις και τις εισηγήσεις από τους πολυμεσικούς παρόχους για να προχωρήσει με την επίλυση του ζητήματος. «Αυτό που θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι όσον αφορά εμάς είμαστε κάθετοι ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να συνεχίσει. Για εμάς -και αυτό το μήνυμα θέλω να δώσω ξεκάθαρα- είναι όλες οι επιλογές στο τραπέζι ακόμα και η επιλογή ανάκλησης οποιασδήποτε άδειας» είπε.
Καθορισμός παραμέτρων για υλοποίηση δικτύου οπτικών ινών
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το Γραφείο του βρίσκεται σε διάλογο με τη Cyta για τον καθορισμό των εναπομεινασών ρυθμιστικών παραμέτρων σε σχέση με την υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών στην Κύπρο, το οποίο, όπως σημείωσε, είναι από μια από τις σημαντικότερες υποδομές που θα γίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Όσο σημαντική ήταν και η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και κάτι που δίνει και η ΕΕ ιδιαίτερη έμφαση» είπε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Κύπρος χρειάζεται μια σωστή ψηφιακή στρατηγική, η οποία θα καθορίσει και τη χρήση του δικτύου οπτικών ινών τα επόμενα χρόνια. «Θα καθορίσει το πόσο ψηφιακά αναλφάβητος θα είναι ο Κύπριος πολίτης, γιατί ως έχουν τα πράγματα είμαστε αναλφάβητοι κι αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μόνο με μια σωστή ψηφιακή στρατηγική» είπε.
Θα καθορίσει, επίσης, τη χρήση των έξυπνων πόλεων, δηλαδή το πόσο ο πολίτης θα ωφεληθεί από τη χρήση της τεχνολογίας στην πόλη του, θα αυξήσει τη ζήτηση σε ψηλότερες ταχύτητες και βεβαίως τη χρήση του δικτύου οπτικών ινών, ενώ είναι εξίσου σημαντική και για το e-government, δηλαδή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Η ψηφιακή στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν στο 4ο ετήσιο Stakeholders’ Meeting που θα γίνει τον Ιούνιο.
Ανάπτυξη e-commerce
Ένας από τους στόχους πάνω στους οποίους εργάζεται το Γραφείο του Επιτρόπου είναι και η νέα στρατηγική για τα ταχυδρομεία, σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη της αγοράς, όπως επίσης και η ενδυνάμωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, του e-commerce, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ενιαία ψηφιακή αγορά στην ΕΕ (DSM), όπως σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Ειδικότερα για το e-commerce τόνισε ότι στόχος είναι να δοθούν στις κυπριακές εταιρείες τα αναγκαία μέσα για να μπορούν να εξάγουν προϊόντα, ώστε να διευρύνουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους, προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και της οικονομίας της Κύπρου.
Κυβερνοασφάλεια
Σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, ο Επίτροπος είπε ότι μετά την ψήφιση της ενδιάμεσης νομοθεσίας για την ίδρυση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), στόχος είναι η μεταφορά της Οδηγίας NIS για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών στην εθνική νομοθεσία, κάτι που ευελπιστεί ότι θα γίνει στις επόμενες μέρες.
Η Οδηγία, σύμφωνα με τον Επίτροπο, διασφαλίζει ότι όλες οι κρίσιμες υποδομές, για παράδειγμα ηλεκτρική ενέργεια, παροχή νερού, νοσοκομεία, τράπεζες, και οτιδήποτε είναι κρίσιμο για τον πολίτη και την οικονομία του τόπου, έχουν τουλάχιστον ένα μίνιμουμ επίπεδο ασφαλείας από πλευράς κυβερνοασφάλειας.
Επίσης η Οδηγία διασφαλίζει την ίδρυση αυτής της Αρχής που θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της Οδηγίας. Καθορίζει επίσης τη λειτουργία του εθνικού CSIRT, δηλαδή της ομάδας ή του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια της χώρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, το εθνικό CSIRT ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του και πριν μερικές βδομάδες έγινε μέλος του Forum of Incident Response and Security Teams (FIRST), στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να παίρνει και να δίνει πληροφορίες σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια.
Η ΑΨΑ και το εθνικό CSIRT βρίσκονται υπό την εποπτεία του Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ανέφερε, τέλος, ότι λόγω των νέων αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί, ο Επίτροπος και ο Βοηθός Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα μετονομαστούν σε Επίτροπο και Βοηθό Επίτροπο Επικοινωνιών, με νέα νομοθεσία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Από ΚΥΠΕ
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις