Δεκατρείς συμφωνίες συνολικού ύψους 388.000 ευρώ σύναψε η Επίτροπος Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού με ιδιώτη δικηγόρο σύμφωνα με Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που διαπιστώνει διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Η Ειδική Έκθεση ήταν το θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής την Πέμπτη (10/5), όπου παρέστησαν τόσο η Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπος Νομοθεσίας, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση αφορούσε στην ετοιμασία νομοθετημάτων για την επίλυση του Κυπριακού με ύψος πέραν των 300.000 ανά εξάμηνο που αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών συντονισμού των υποομάδων, για 4 εξάμηνα.
Εκείνο που διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και σημειώθηκε στην Επιτροπή είναι ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εξάμηνη σύμβαση και την ανανέωση της σύμβασης της δικηγόρου χωρίς να δικαιολογείται η υπέρογκη αμοιβή και τα ασαφή καθήκοντά της.
Να σημειωθεί ότι η δικηγόρος, όπως ειπώθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου, είναι η Νικολέττα Χαραλαμπίδου (σύζυγος του κ. Δώρου Πολυκάρπου, εκτελεστικού διευθυντή της ΚΙΣΑ), η οποία αμείφθηκε ακόμα και με 75.000 ευρώ ανά εξάμηνο.
Διαπιστώνεται επίσης, ότι ενώ στη Συμφωνία σημειώνεται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες –τα νομοθετήματα για την επίλυση του Κυπριακού- θα παρασχεθούν σε χρονικό πλαίσιο έξι μηνών, εντούτοις στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται χρονοδιάγραμμα.
«Δεν γίνεται ταύτιση/συσχετισμός των πληρωμών προς το εν λόγω άτομο με τα παραδοτέα», υπογραμμίζεται στη σχετική Έκθεση, ενώ στα τιμολόγια που εξέδωσε η δικηγόρος για τις υπηρεσίες και βάσει των οποίων εισέπραξε από την 1.9.2015-31.8.2017 συνολικό ποσό ύψους 321.300 ευρώ δεν γίνεται αναφορά στις υπηρεσίες/εργασίες που προσφέρθηκαν, αλλά μόνο ο τίτλος της συμφωνίας.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, επομένως, θεωρεί ότι οι συμφωνίες δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον «αφού προβλέπουν υπερβολικές αμοιβές χωρίς καθορισμένα παραδοτέα» και εισηγείται μη ανανέωση.
Ο όλος χειρισμός του θέματος, σημειώνει η Έκθεση, «συνιστά πρόδηλα διασπάθιση δημοσίου χρήματος αφού, χωρίς καμιά διαδικασία συγκεκριμένος δικηγόρος αμείβεται με υπέρογκα ποσά με ασαφή καθήκοντα, που μεταξύ άλλων αφορούν τον έλεγχο της εργασίας των άλλων δικηγόρων που επίσης επιλέγηκαν ως ειδικοί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκοκύπριος Βοηθός Γ. Ελεγκτής με δικαίωμα βέτο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις