Να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρει η συνάντησή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν την προσεχή Τρίτη στο Λονδίνο, ώστε να εγείρει θέματα που απασχολούν την Κύπρο σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, προτρέπει την Τερέζα Μέι με επιστολή του ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής.
Αρχικά ο κ. Καραολής επισημαίνει την εξαιρετική σχέση Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και τους στενούς διμερείς δεσμούς σε μια σειρά τομέων.
Στη συνέχεια παραθέτει τρία ζητήματα που απασχολούν την πολυπληθή κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με την Τουρκία, ενθαρρύνοντας τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό να τα θίξει στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Πρώτον, προτρέπει την κα Μέι να ρωτήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά πόσο είναι δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρατηρεί ότι μία σειρά σχολίων Τούρκων επισήμων μετά από την ατελέσφορη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα δείχνουν μία «ανησυχητική μετατόπιση προς ένα σχέδιο ‘Β’, εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».
Όπως σημειώνει ο κ. Καραολής στην επιστολή του, «τέτοια σχόλια υπονομεύουν τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να επανενώσουν το νησί» και «είναι επίσης αντίθετα στην επί μακρώ θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταδικαστούν».
Η επιστολή χαρακτηρίζει τη συνάντηση της Τρίτης ως μία εξαιρετική ευκαιρία να μεταφερθεί στον Πρόεδρο Ερντογάν η «μη διφορούμενη θέση» της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ μίας λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Σ.Α. και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, καθώς και να καταστεί σαφές ότι το Λονδίνο δεν υποστηρίζει ιδέες για λύση εκτός παραμέτρων Ηνωμένων Εθνών ή για εφαρμογή κανενός ‘σχεδίου Β’.
Κατά δεύτερον, ο κ. Καραολής παρακαλεί την Πρωθυπουργό να επικοινωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι μία λύση που θα συνεχίζει την ισχύ της Συνθήκης Εγγυήσεων και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι «ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη».
Επισημαίνει τη σαφή θέση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Κύπρο, κάτι που σημαίνει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυητών και των επεμβατικών δικαιωμάτων, «μια θέση την οποία καταλαβαίνω ότι συμμερίζεται η βρετανική κυβέρνηση».
Ο κ. Καραολής επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη δραστικής μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα και μίας ξεκάθαρης καταληκτικής ημερομηνίας για την ολική αποχώρησή τους.
«Μία επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο, κυρίαρχο και ‘κανονικό’ μέλος των Ηνωμένων Εθνών και δε χρειάζεται εγγυητές με το δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης, ούτε ξένα στρατεύματα στο νησί», τονίζεται στην επιστολή.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνει τον αποτροπιασμό των Κυπρίων της Βρετανίας από την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων για να μπλοκάρουν τις νόμιμες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εκφράζει την ικανοποίηση της κοινότητας με τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην κυπριακή κυβέρνηση ως προς το δικαίωμα εξερεύνησης και αξιοποίησης των φυσικών της πόρων προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Καλεί την κα Μέι να προτρέψει τον Πρόεδρο Ερντογάν να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ και να αποφεύγει ενέργειες ή απειλές που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η διπλωματία των κανονιοφόρων δε θα πρέπει να έχει θέση στον 21ο αιώνα, ιδιαίτερα προς ένα νησί με τόσο στενούς οικονομικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Η επιστολή κλείνει με την εκτίμηση ότι η συνάντηση της Τρίτης αποτελεί ευκαιρία για την κα Μέι να επιτύχει μία διαφοροποίηση της κατάστασης στην Κύπρο που θα διαρκέσει: «Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία που παρουσιάζει η συνάντησή σας με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να συμβάλλετε θετικά στις προσπάθειες να επανενωθεί η Κύπρος προς όφελος όλων των Κυπρίων».
Η επίσκεψη Ερντογάν έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βρετανία. Η οργάνωση English, Pen που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τίτλο ‘Ελεύθερα Τουρκικά ΜΜΕ’ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ το πρωί της Τρίτης, την ώρα της συνάντησης Μέι-Ερντογάν.
Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (ECPMF) και άλλες συναφείς οργανώσεις.
Στη σχετική ανακοίνωση εκφράζεται ανησυχία για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και για τις διώξεις και φυλάκιση δημοσιογράφων και συγγραφέων.
Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωση της καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Κέιτ Άλεν δήλωσε σχετικά: «Η επίσκεψη αυτή είναι μια ευκαιρία για την Τερέζα Μέι να δείξει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια ακμάζουσα κοινωνία πολιτών στην Τουρκία αποτελούν προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπό το μανδύα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι τουρκικές αρχές επιδίδονται σκόπιμα στην αποσάθρωση της κοινωνίας πολιτών, στον εγκλεισμό υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο κλείσιμο οργανώσεων και στη δημιουργία ενός αποπνικτικού κλίματος φόβου. Η Τουρκία πρέπει να άρει την παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άλλα συναφή δρακόντεια μέτρα προτού εξαλειφθεί κάθε ανεξάρτητη, με κριτική διάθεση κοινωνία πολιτών. Αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει την απελευθέρωση υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του συναδέλφου μας Τανέρ Κιλίτς, ο οποίος έμεινε φυλακισμένος σχεδόν ένα χρόνο χωρίς ίχνος αποδείξεων».
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για κλίμα φόβου που επικρατεί στην Τουρκία, παραπέμποντας στην τελευταία έκθεση της οργάνωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις