Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν αποδέχονται το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 04 Ιουλίου 2017. Εάν ναι, βρισκόμαστε ενώπιον μιας θετικής εξέλιξης, είπε την Τρίτη ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακας, ο κ. Φωτίου πρόσθεσε πως η οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτεί τόσο την ενδελεχή και επαρκή προετοιμασία όσο και ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να διασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας.
Είπε ακόμα ότι είναι επίσης απαραίτητο να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις όπως οι πρόσφατες, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε πως οι προσπάθειες μας για την πλήρη διευκρίνιση της τύχης όλων των αγνοουμένων, προσκρούουν στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζονται λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και οι οποίες έχουν σκοπιμότητα να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο «αγνοούμενοι», ώστε να μην αποδοθούν ή αναληφθούν ποτέ από την Τουρκία οι τεράστιες ευθύνες που έχει για τη δημιουργία της τραγωδίας των αγνοουμένων καθώς και της σκόπιμης συντήρησής της για σχεδόν μισό αιώνα.
Ο κ. Φωτίου είπε ακόμα ότι εξακολουθούν να αγνοούνται περίπου 851 συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι δηλαδή από όσους αρχικά καταχωρήθηκαν στον κατάλογο της Επιτροπής για διευκρίνιση της τύχης τους.
Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η τύχη της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι έχει διευκρινιστεί πλήρως.
Αναφορικά με τους εγκλωβισμένους, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι παρά το πέρασμα των χρόνων, συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, προσθέτοντας ότι ο πρώτιστος στόχος μας είναι να τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να παραμείνουν στα κατεχόμενα χωριά όπου διαβιούν.
Σε σχέση με την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η κήρυξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2018 ως Έτους Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς υποδηλώνει τις ευρύτερες ανησυχίες στον κόσμο από πολλά και σοβαρά κρούσματα καταστροφών της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμα και προστατευόμενων χώρων από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Αφού ανέφερε ότι περισσότερες από 550 ελληνορθόδοξες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια έχουν λεηλατηθεί, υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς και σε αρκετές περιπτώσεις κατεδαφιστεί, πρόσθεσε ότι η τύχη των εκκλησιαστικών κειμηλίων των ναών αυτών, που υπολογίζονται στις 20 χιλιάδες, παραμένει άγνωστη, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς της Κυπριακής Αστυνομίας, πάνω από 60 χιλιάδες πολιτιστικά αντικείμενα έχουν μεταφερθεί παράνομα σε ξένες χώρες μετά το 1974.
Περαιτέρω είπε ότι η καταστροφή δεν περιορίζεται μόνο στα μνημεία που ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου, αλλά επεκτείνεται σε μνημεία που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στις θρησκευτικές ομάδες των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων.
Ανέφερε ακόμα ότι όλα καταδεικνύουν πως όλα τα αντικείμενα που εκτίθεντο σε μουσεία, καθώς και όλο το μη καταχωρημένο υλικό στις αποθήκες των ξένων αρχαιολογικών αποστολών λεηλατήθηκαν και εξήχθησαν παράνομα στο εξωτερικό, ενώ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι αφέθηκαν στο έλεος των στοιχείων της φύσης, όπως συμβαίνει στους χώρους των Σόλων και της Έγκωμης, ενώ ειδικά στη Σαλαμίνα διεξάγονται σε μόνιμη βάση παράνομα αρχαιολογικές ανασκαφές, κατά παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις