ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: «Μπορεί να περάσουμε σε διαφορετικό νόμισμα»

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: «Μπορεί να περάσουμε σε διαφορετικό νόμισμα»

Ακόμα και ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της συναλλαγματικής απώλειας της τουρκικής λίρας, ανακοίνωσε ότι μελετούν ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν μεταξύ των οποίων «να περάσουμε σε διαφορετικό νόμισμα, να σταθεροποιήσουμε την ισοτιμία». 

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκίας.

Στη διάσκεψη Τύπου για τις 100 μέρες στην «πρωθυπουργία», ο Τουφάν Ερχιουρμάν έδωσε έναν φάκελο με 40 σελίδες στους δημοσιογράφους για τα πεπραγμένα του από τις 2 Φεβρουαρίου και εντεύθεν και κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις για την οικονομία.
 
Γίνονται, είπε, καθημερινά συσκέψεις για τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας με ειδικούς και αν χρειαστεί θα ζητήσουν συνδρομή από το εξωτερικό. Βρίσκονται επίσης σε συνεχή επαφή με την Τουρκική Δημοκρατία και ο ίδιος έθεσε αυτό το θέμα στον Τούρκο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Κύπρο, Ρετζέπ Ακντάγ στην επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στα κατεχόμενα.
 
Ο κ. Ερχιουρμάν δήλωσε ότι ακόμα και αν βιώνουν διάφορες δυσκολίες λόγω της πτώσης της αξίας της ΤΛ πράγμα για το οποίο φέρουν ευθύνη, όλα αυτά πρέπει και τα συζητούν με την Τουρκία.  «Δεν πρόκειται για κρίση, αλλά φέρει την πιθανότητα μιας κρίσης. Ιδιαίτερα όσον αφορά το που θα μας πάνε τα πράγματα μετά τις εκλογές στην Τουρκία».
 
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν εξήγησε ότι όταν ετοιμαζόταν, στα τέλη του 2017, ο προϋπολογισμός του 2018 τα δεδομένα ήταν διαφορετικά ενώ τώρα με την πτώση της αξίας της ΤΛ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ετήσιο πρωτόκολλο (σσ: η συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για τον προϋπολογισμό του 2018).
 
Στο μεταξύ το πρωί, η συνδικαλιστική πλατφόρμα πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την «βουλή» ζητώντας την λήψη άμεσων μέτρων από την «κυβέρνηση» για την συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της ΤΛ.
 
Σε ανακοίνωση της πλατφόρμας, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος της DEV-İŞ, Χασάν Φελέκ αναφέρεται ότι τα μέτρα θα ανακουφίσουν την κοινωνία, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι μειώνοντας την εξάρτηση από την Τουρκία, με μια υγιή οικονομική δομή, θα είναι εφικτό να γίνει ένα πολιτικό άνοιγμα και να επιτευχθεί μια λύση. Το να εναντιώνεσαι στην λύση και επανένωση του νησιού κάνοντας παράπονο μόνο για τις αυξήσεις, είπε, είναι «διπλοπροσωπία».
 
Σημείωσε δε την πολιτική βούληση των μελών της συνδικαλιστικής πλατφόρμας για μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος εντός της ΕΕ, όπου τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί.
 
Για την οικονομία, ο κ. Φελέκ είπε ότι οι εργαζόμενοι, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, ζουν έναν εφιάλτη, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα οι νέο δεν μπορούν να πληρώσουν δόσεις για σπίτι, σχολείο, αυτοκίνητο. Και οι συνταξιούχοι, συμπλήρωσε, έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη με τις συντάξεις που παίρνουν.
 
Ο πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Εμέλ Τελ δήλωσε ότι η τουρκική λίρα κυκλοφόρησε μετά το 1974 στην τ/κ πλευρά με στόχο την οικονομική αφομοίωση των Τ/κ από την Τουρκία και όπως παράκμασε η παραγωγή στη «βόρεια» Κύπρο, φτωχοποιούνται και οι Τ/κ.
 
Η συνδικαλιστική πλατφόρμα ζητεί τον υπολογισμό της ΑΤΑ κάθε δύο μήνες και ανάλογη προσαρμογή μισθών και προϊόντων, τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού κάθε δύο μήνες επίσης, και να καθοριστεί τόσο ο κατώτατος μισθός όσο και οι υπόλοιποι μισθοί και απολαβές σε ένα σταθερό νόμισμα.
 
Σύμφωνα με την Χαβαντίς από τις αρχές Μαΐου η αξία της τουρκικής λίρας πέφτει κάθε μέρα και χθες έσπασε νέο ρεκόρ. Ειδικά η βρετανική στερλίνα, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην τ/κ πλευρά στον κτηματομεσιτικό τομέα, για την πληρωμή διδάκτρων στα σχολεία και για μακροπρόθεσμα χρέη, τη Δευτέρα (21/5) έσπασε κάθε ρεκόρ. Μία ΤΛ έφτασε τις 6,28 στερλίνες.
 
Την ίδια ώρα η ισοτιμία είναι: 5,51 ΤΛ έναντι του ευρώ και 4,68 ΤΛ έναντι του δολαρίου. Αυτές οι ισοτιμίες, σημειώνει η Κίπρις, είναι ρεκόρ όλων των εποχών.
 
Εξάλλου, η Αφρίκα αναμεταδίδει δηλώσεις του ιστορικού μακρο-οικονομίας και χρηματο-οικονομικών, Rusell Napier στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung όπου ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, η τουρκική λίρα θα χάσει τεράστια αξία και η Τουρκία δεν θα μπορεί να αποκληρώσει το χρέος της που φτάνει τα 400 δις δολάρια. Αυτή η κατάσταση, προσθέτει, θα επηρεάσει περισσότερο ιταλικές και γαλλικές τράπεζες, αλλά και πολλούς τομείς του εμπορίου. Η παγκόσμια κρίση, πρόσθεσε, έχει θέσει την Τουρκία στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top