Τη συζήτηση για την πυρκαγιά, που ξέσπασε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, συνέχισε η Κοινοβουλευτικών Επιτροπή Νομικών, με τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν ανησυχία γιατί τα θέματα της έλλειψης φρούρησης και της απουσίας συστήματος ασφάλειας από τα δικαστήρια δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα, τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση για ένα θέμα το οποίο κόστισε και βασάνισε όλους τους εμπλεκόμενους, αναφορικά με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ή ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, από τη μη επαρκή φρούρηση των κτιρίων των δικαστηρίων.
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου «έχουν δοθεί οι απαντήσεις που ζητήθηκαν με σχετικά ερωτήματα από τα μέλη της Επιτροπής Νομικών τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, καθώς και από το Ανώτατο Δικαστήριο».
Σημείωσε ακόμα πως εντός δύο εβδομάδων από σήμερα δοθούν οι επικαιροποιημένες θέσεις, επί όλων των θεμάτων, από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, ούτως ώστε η Επιτροπή Νομικών να προχωρήσει στην σύνταξη της έκθεσης της και τα θέματα τα οποία θα πρέπει άμεσα να ιεραρχηθούν, ώστε η έλλειψη φρούρησης και απουσίας συστήματος ασφάλειας στα δικαστήρια, τουλάχιστον να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.
«Οι εκθέσεις, οι οποίες έχουν καταγράψει όλα αυτά τα θέματα, στοχεύουν στο να καλυφθούν τα κενά τόσο όσον αφορά την ασφάλεια, καθ’ όσον επίσης και τη φρούρηση των κτιρίων των δικαστηρίων», είπε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως το κόμμα του δεν είναι ικανοποιημένο από το περιεχόμενο των απαντήσεων που έχουν πάρει σήμερα από τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με την πυρκαγιά, όσο και σε σχέση με τα θέματα φύλαξης και ασφάλειας στα δικαστήρια.
«Κάποιες απαντήσεις», είπε, «δεν αγγίζουν την ουσία, κάποιες άλλες απαντήσεις παραπέμπουν σε ενδεχόμενες πράξεις, παραλείψεις και ευθύνες άλλων και κάποιες άλλες απαντήσεις είναι ελλιπέστατες. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει ως Επιτροπή Νομικών να κατατεθούν άμεσα όλες οι εκθέσεις, που υπάρχουν από το 2014 και μετά για αυτά τα ζητήματα, διότι η εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι μια εικόνα ανεπάρκειας και ενδεχομένως αμέλειας, που οδήγησε σε αυτό το πολύ αρνητικό συμβάν στα δικαστήρια της Λευκωσίας».
Ανέφερε, επίσης, πως «ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο για να γίνουμε καλύτεροι, αλλά όταν ακούς ότι από το 2014 έγιναν εκθέσεις και μπήκαν στα συρτάρια αυτό μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί».
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε με τη σειρά του ότι «δυστυχώς το πάθημα της πυρκαγιάς στο Επαρχιακό Δικαστήριο φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα για τις αρμόδιες υπηρεσίες».
«Τα κενά ασφάλειας και ιδιαίτερα πυρασφάλειας σε όλα τα κτίρια των επαρχιακών δικαστηρίων είναι πάρα πολλά. Και δυστυχώς τα διορθωτικά μέτρα είναι ανύπαρκτα, σχεδόν τρεις μήνες μετά το περιστατικό», είπε.
Σημείωσε πως «η ταχύτητα καταγραφής, διαχείρισης και αντιμετώπισης των κινδύνων, που προκύπτουν από αυτές τις ελλείψεις είναι απελπιστικά αργή», για να προσθέσει πως «είναι χαρακτηριστικό ότι το Πρωτοκολλητείο στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας εδώ και πάρα πολύ καιρό ζητά απεγνωσμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να του καθορίσουν τρόπους διαχείρισης και φύλαξης τεκμηρίων, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από τους αρμοδίους».
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις