ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτικοί αρχηγοί Ελλάδα: Διαξιφισμοί χωρίς όμως αναφορά για εκλογές

Πολιτικοί αρχηγοί Ελλάδα: Διαξιφισμοί χωρίς όμως αναφορά για εκλογές

Διαξιφισμοί των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία στη Βουλή.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφης Γεννηματά, ενόψει των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βγάζει, μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης, τη χώρα από τα μνημόνια. «Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτό το τούνελ. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο», σημείωσε στην πρωτολογία του.

Όπως υποστήριξε, η τεχνική συμφωνία πραγματοποιήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση, ενώ, παράλληλα, προεξήγγειλε ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος και το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιστοιχεί σε επέκταση των μνημονίων.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για καταστροφολογία, υποστηρίζοντας ότι η ίδια επένδυσε πολιτικά στην επιβεβαίωσή της. «Προσπαθήσατε κιόλας την πιθανότητα καταστροφής να την κάνετε πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον αρχηγό που «μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα διαμαρτυρίας, καταστροφολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων του λαού».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στον τομέα της εργασίας προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση ενός μοντέλου εργασιακής ασφάλειας, η μείωση της ανεργίας, ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, η εξασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών και η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Επαναφέροντας την κριτική του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Όταν ο Γιούνκερ μίλησε για καθαρή έξοδο ταραχτήκατε λίγο, όταν είπε την καθαρή αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορροφητικότητα στο πακέτο Γιούνκερ. Το χειρότερο που έχετε πάθει είναι ότι έχετε πιστέψει και οι ίδιοι την προπαγάνδα σας και όταν έρχονται εδώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και σας λένε την αλήθεια ταράζεστε».

Σε εξίσου υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «παραμύθι» το επιχείρημα της «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα μνημόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τον Αύγουστο του 2018 το μνημόνιο δεν τελειώνει, απλώς μεταλλάσσεται. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Πόσο νερό βάλατε και σε τι κρασί; Υποψιάζομαι ότι εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις, που θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας που θα μας συνοδεύει για χρόνια. Από χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο που ζητούσατε το 2015, πήγαμε στο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να έρθει μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις», ενώ χαρακτήρισε το «ολιστικό σχέδιο» της κυβέρνησης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ως «αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές, ασυγχώρητες γενικότητες και κάποιες λίγες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις».

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διατηρεί φόρους που είχε δεσμευτεί να καταργήσει, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το διακύβευμα με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες είναι το ποιος μπορεί να δημιουργεί πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό έκανε λόγο για «υπόγειες διαδρομές», ενώ χαρακτήρισε το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» απαράδεκτο, καλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώσει αν το έχει απορρίψει στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι κάθαρση, ζητώντας από την κυβέρνηση να προβεί στην προκήρυξή τους. Ιδιαίτερα εκτενής ήταν η αναφορά του στο ζήτημα της βίας, καταδικάζοντας απερίφραστα τόσο την επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, όσο και την επίθεση του “Ρουβίκωνα” στο ΣτΕ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστική ρητορική στα ζητήματα της βίας.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό άσκησε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά.

«Η έξοδος από το “μνημόνιο Τσίπρα” –γιατί είναι δικό σας μνημόνιο– οδηγεί σε νέα επιτήρηση. Ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, ζητώντας άμεσα εκλογές, καθώς, όπως εκτίμησε, τις επόμενες εβδομάδες θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού λαού. Αναφερόμενη στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνη και στα εθνικά θέματα», .

«Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά τον Τσίπρα γιατί έπληξαν τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της υπεράσπισης τους», «γιατί δίχασαν και διχάζουν τον ελληνικό λαό», «για τους χειρισμούς στο θέμα του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ δήλωσε προβληματισμένη και από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως εκτίμησε, κρατά στάση αναμονής μέχρι το φθινόπωρο. «Δε θα μείνουμε εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις περιμένοντας το ώριμο φρούτο όπως κάνει η ΝΔ. Για αυτό προκαλέσαμε τη σημερινή συζήτηση για να βγάλουμε στο φως τις πραγματικές προθέσεις όλων», υποστήριξε, ενώ υπογράμμισε ότι η έξοδος από τα μνημόνια απαιτεί ένα πλαίσιο συναίνεσης, το οποίο είναι αναγκαίο και για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχολίασε το αίτημα της κ. Γεννηματά για διενέργεια εκλογών, αναφερόμενος στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα η ομάδα "Ρουβίκωνας" εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ υπεραμύνθηκε του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την καταδίκη εκ μέρους του Πρωθυπουργού των απειλών του “Ρουβίκωνα”, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει επιλεκτική ανοχή. Παράλληλα, ως προς τις αιτιάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για ιδεολογική συγγένεια της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «εσείς μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση».

Η κ. Γεννηματά αναφερόμενη, κατά τη δευτερολογία της, στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ εκτίμησε ότι η διακοπή της θα ήταν ευκαιρία, ενώ απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση είπε: «κάθε φορά που διαπραγματεύεστε, μόνο δεινά έρχονται».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο

• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο

• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα

• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που συγκάλεσε για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top