ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση»

«Δεν είναι μια δυσκολία που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε», δήλωσε την Τετάρτη (23/5) ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη νομισματική κρίση στην Τουρκία λόγω της κατρακύλας της λίρας έναντι του δολαρίου, υποστήριξε ότι η διακύμανση στην ισοτιμία δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Τουρκία αλλά είναι ένα πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα που αποφασίστηκε το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας κατά 2% μέσα σε λίγα λεπτά, παρότι ο ίδιος ήταν όχι μόνο αντίθετος με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ζητούσε και μείωσή τους επειδή θέλει να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία. 

«Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται. Μέχρι τα τέλη Απριλίου οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 161 δις δολάρια, ο τουρισμός είναι πάνω από 40 εκατομμύρια. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνει σωστή διαπίστωση των λόγων που αυξάνεται η ισοτιμία συναλλάγματος. Δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο. Κανείς να μην δίνει κύρος στα κουτσομπολιά που στοχεύουν να ταράξουν το λαό μας. Μετά τις εκλογές θα κινηθούμε πολύ διαφορετικά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», είπε.

«Έχουμε και τη δυνατότητα να αποτρέψουμε βραχυπρόθεσμα τη διακύμανση της ισοτιμίας στο συνάλλαγμα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και κάλεσε τον τουρκικό λαό να μην μετατρέπει σε συνάλλαγμα το δικό του εθνικό νόμισμα.

«Ας συνεχίσουμε να κινούμαστε με το δικό μας εθνικό νόμισμα. Αυτό θα πει πατριωτισμός και αγάπη για την πατρίδα», ανέφερε.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε χθες το βράδυ αύξηση επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) ανεβάζοντας από 13,5% στο 16,5% το επιτόκιο της. 

Αμέσως μετά ενισχύθηκε η τουρκική λίρα κατά 2% και το  δολάριο υποχώρησε στις 4.54 λίρες. Να υπενθυμίσουμε ότι προχθές είχε φτάσει μέχρι τις 4,92 τουρκικές λίρες το δολάριο, ρεκόρ όλων των εποχών. 

Πάντως ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την απόφαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ότι στηρίζει την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.

«Πλήρη στήριξη σε όλα τα βήματα Κεντρικής Τράπεζας για την διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της ισοτιμίας. Ήταν η ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», έγραψε.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.