ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Σε καλά επίπεδα οι υπηρεσίες υγείας- Πρώτη η Ισλανδία

ΚΥΠΡΟΣ: Σε καλά επίπεδα οι υπηρεσίες υγείας- Πρώτη η Ισλανδία

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 26η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον νέο δείκτη πρόσβασης και ποιότητας υγείας (HAQ).

Η πρώτη τριάδα στον κατάλογο αποτελείται από την Ισλανδία που κατατάσσεται πρώτη τη Νορβηγία και την Ολλανδίας. Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου με τις 195 χώρες, είναι η Γουινέα Μπισσάου, η Σομαλία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Cyprus Mail.

Οι περισσότερες χώρες με τη μεγαλύτερη πρόσβαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι Ευρώπη ή βρίσκονται κοντά, ενώ σχεδόν όλες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, με την καλύτερη χώρα (Ισλανδία) να έχει βαθμολογία 97,1 και η χειρότερη (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) να είναι μόνο 18,6.

Η Κύπρος κατατάσσεται ελαφρώς υψηλότερη από τη Μάλτα και λίγο πιο κάτω από τη Νότια Κορέα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 24, οι ΗΠΑ 29 και το Ισραήλ 35.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ενώταξινομεί 195 χώρες με βάση την καθολική και ποιοτική κάλυψη των κατοίκων από τις υπηρεσίες υγείας.

Τριανταδύο ασθένειες και αιτίες θανάτου αξιολογήθηκαν ως κύρια κριτήρια για την ταξινόμηση των χωρών, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Οι ασθένειες που περιλαμβάνουν το HAQ αντιπροσωπεύουν ένα φάσμα τομέων υγείας: οι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό, οι μολυσματικές ασθένειες και η υγεία των μητέρων και των παιδιών, οι μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι γαστρεντερικές παθήσεις για τις οποίες η χειρουργική επέμβαση μπορεί εύκολα να αποτρέψει το θάνατο όπως η σκωληκοειδίτιδα.

Κάθε χώρα βαθμολογήθηκε σε κλίμακα από το 0 έως το 100 για το πόσο αποτελεσματικά κάλυπτε τον πληθυσμό της για καθέναν από αυτούς τους όρους.

Συνολικά, σημειώθηκε βελτίωση μεταξύ του 2000 και του 2016, κυρίως λόγω της μεγάλης προόδου που σημειώθηκε σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η μέση συνολική βαθμολογία για το 2016 ήταν 54,4, σε σύγκριση με 42,4 το 2000, γεγονός που δείχνει τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στο μεταξύ.

Επιμέλεια Χ. Ζήνωνος

Με πληροφορίες απο Cyprus Mail

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανατράπηκε μικρή βάρκα με δύο άτομα - Σε εφαρμογή το «ΝΕΑΡΧΟΣ»

• Καλλίγραμμο μοντέλο έζησε τη φρίκη στα χέρια διεστραμμένου οδοντιάτρου - Τη νάρκωσε και τη βίασε

• Σε κρίσιμη κατάσταση 89χρονος - Παρασύρθηκε απο αυτοκίνητο ενώ διασταύρωνε

• Έξι συλλήψεις μετά την καταγγελία βιασμού του 5χρονου στην Αλεξανδρούπολη - Δύο συνομήλικοί του φέρονται να ασέλγησαν στο παιδί

• Απόδραση «κομμωτή»: Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα



Κυπριακό και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Μόνιμους Αντιπροσώπους ΣΑ

Κυπριακό και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Μόνιμους Αντιπροσώπους ΣΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέθεσε σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, γεύμα προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top