Το βράδυ του Σαββάτου στο Κίεβο, η Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικεί το 13ο Πρωταθλητριών και να γίνει η πρώτη ομάδα μετά το 1976 που θα κατακτήσει για 3η συνεχόμενη σεζόν το τρόπαιο, η Λίβερπουλ το 6ο δικό της, το πρώτο μετά το θαύμα της Κωνσταντινούπολης το 2005.
Η Ρεάλ αναμφισβήτητα υπερέχει σε ατομική ποιότητα, η Λίβερπουλ του Κλοπ όμως έπαιξε με διαφορά το πιο γρήγορο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Το μεγάλο ζητούμενο του τελικού, είναι αν η ομάδα του Κλοπ στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν μπορεί να παίξει στην ένταση που θέλει και να αντέξει στην διάρκεια του αγώνα. Αν αυτό συμβεί, ο τελικός θα είναι πολύ ανταγωνιστικός και αμφίρροπος, αν όχι τότε θα υπάρχει ένα μεγάλο φαβορί.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΙΝΤΑΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η Ρεάλ έχει την ποιότητα, έχει αποδειχθεί, από την ημέρα που ανέλαβε ο Ζιντάν και καθιέρωσε τον Κασεμίρο στην θέση «6» και σιγά σιγά και τον Ίσκο, πως η βασική ενδεκάδα της Ρεάλ σε καλή κατάσταση, είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Όποτε αμφισβητήθηκε, βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει και να κλείσει στόματα.
Φέτος έμοιαζε δύσκολο να αντέξει να φθάσει τόσο μακριά, ο Ζιντάν πήρε την απόφαση συναισθηματικά, κόντρα στο ρεύμα και στα θέλω του Πέρεθ, κράτησε τον βασικό κορμό της ομάδας που έφερε τα δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ και να μην πάει σε σοβαρές αλλαγές.
Μάλιστα αποδυναμώθηκε σημαντικά στην επίθεση καθώς έχασε τον Μοράτα που προσέφερε σημαντικό βάθος στον πάγκο. Μετά από ένα καλοκαίρι που έμοιαζε σαν συνέχεια του κλεισίματος της περσινής σεζόν, με την Ρεάλ να παίρνει εύκολα το εγχώριο και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, η συνέχεια ήταν απρόσμενα δύσκολη.
Ο Ζιντάν προσπάθησε να κάνει όπως πέρυσι μεγάλο rotation στο πρωτάθλημα όμως δεν του έβγαινε, γρήγορα χάθηκε σημαντικό έδαφος και έμοιαζε σαν μονόδρομος να κερδίσει στο Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι η Ρεάλ την Μπαρτσελόνα για να μείνει στην μάχη του τίτλου. Είναι ίσως το μοναδικό μεγάλο παιχνίδι σε αυτά τα δυόμιση χρόνια θητείας του Ζιντάν που έχει χαθεί με τακτικά δικά του λάθη.
Ο Πέρεθ και αρκετά μέλη της διοίκησης δεν του συγχώρεσαν που το καλοκαίρι επέμενε στην παραμονή των δικών του παικτών, θεώρησαν πως ειδικά η επιλογή του να μην αντικαταστήσει τους Νάβας, Μπενζεμά ήταν λανθασμένη και η πραγματικότητα ήταν πως περίμεναν τον αποκλεισμό του από την Παρί, για να τρέξουν τις διαδικασίες αντικατάστασης.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η σεζόν της Ρεάλ, πιθανότατα και η ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου άλλαξε στο «Μπερναμπέου» με την Παρί. Η Παρί προηγήθηκε, η Ρεάλ έμοιαζε έτοιμη να παραδώσει πνεύμα, όμως ο φόβος του Έμερι, το πάθος των πρωταθλητών και η κίνηση-ματ του Ζιντάν να γυρίσει το σύστημα του σε καθαρό 4-4-2 έφεραν ένα απρόσμενο 3-1 και η συνέχεια γράφτηκε με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Στην Ρεάλ βρέθηκε το χαμένο κίνητρο και από εκείνο το παιχνίδι γίνεται μία διαρκής προσπάθεια να βρεθούν σε καλή ατομική κατάσταση ποδοσφαιριστές που έχουν αποδείξει πως σε καλή ημέρα κάνουν μεγάλη διάφορα και ταυτόχρονα να φθάσει η Ρεάλ μέχρι τον τελικό. Το στοίχημα μοιάζει να κερδήθηκε, μένει όμως μία τελευταία παράσταση.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΛΟΠ
Η Λίβερπουλ είχε τον δικό της δρόμο, δεν ξέρω τι υπήρχε στο μυαλό του Κλόπ, πρόκειται άλλωστε για έναν προπονητή που παλεύει για υπερβάσεις μέσα από την δική του μέθοδο, όμως η σεόν δεν ξεκίνησε στην λογική να φθάσει η Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κλοπ μέσα από δουλειά, διδάσκοντας ένα ποδόσφαιρο υψηλής έντασης και ταχύτητας και μέσα από στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις ψάχνει την συνεχή βελτίωση της ομάδας του.
Το καλοκαίρι έπιασε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη κορόιδο με την επιλογή του να πάρει τον Σαλάχ σε τιμή ευκαιρίας 42 εκατομμύρια ευρώ συν ένα μπόνους που έφθανε στα 8 εκατομμύρια. Πρόσφατα ο τεχνικός διευθυντής της Ρόμα, Μόντσι, αναγκάστηκε να απολογηθεί για αυτήν την απόφαση. Επέμενε ο Κλοπ επίσης σε άλλους δύο ποδοσφαιριστές, στον Κείτα της Λειψίας που τελικά αποκτήθηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι και τον Φαν Νταϊκ της Σαουθάμπτον που το ντιλ έκλεισε τον Ιανουάριο. Ο Ολλανδός στόπερ άμεσα έχει βελτιώσει πολύ τον τρόπο που αμύνεται χαμηλά η Λίβερπουλ, δεν λύθηκε το πρόβλημα, όμως η διαφορά είναι τεράστια.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΧ
Το όπλο του Κλοπ όμως δεν είναι μόνο οι στοχευμένες του επιλογές αλλά ο τρόπος που αξιοποιεί τους ποδοσφαιριστές που διαλέγει. Εκεί έγινε η διαφορά με τον Σαλάχ, ο Κλοπ πήρε ένα πολύ καλό ποδοσφαιριστή, που τον είχαμε μάθει να δημιουργεί απειλή με την ταχύτητα του και το παιχνίδι χώρου από τα πλάγια και του δημιούργησε συνθήκες ώστε να πατά συνεχώς περιοχή και να έρχεται σε καθαρές τελικές. Ο Σαλάχ σε τρεις σεζόν στην Ιταλία, δύο στην Ρόμα και μία στην Φιορεντίνα σημείωσε σε 109 παιχνίδια 43 τέρματα, φέτος ήδη τα έχει ξεπεράσει. Με τα χρώματα της Λίβερπουλ έχει ήδη βάλει 44 τέρματα και μένει ο τελικός. Ο Κλοπ είχε το τέλειο, όπως αποδείχθηκε για αυτόν, πλάνο, για το ποδόσφαιρο του είχε, όπως συνέχεια δηλώνει, τον ιδανικό επιθετικό.
Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ
Ο Φιρμίνο με εκπληκτική υποδοχή μπάλας μακριά από την περιοχή και εντυπωσιακή για επιθετικό δημιουργία και ικανότητα αξιοποίησης της κίνησης στον χώρο που κάνει ο κοντινός του ποδοσφαιριστής. Ο Φιρμίνο είναι πράγματι ο ιδανικός φορ για μία ομάδα, που θέλει να παίζει ένα καθαρό 4-3-3 με τους δυο ακραίους επιθετικούς να βρίσκονται πολύ κοντά στον φορ και να προσπαθούν να χτυπάνε με την ταχύτητα τους. Δημιούργησε λοιπόν ο Κλοπ μία τριάδα που πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να την αντιμετωπίσεις καθώς παράγει συνεργασίες με όλους τους τρόπους και πάνω σε ένα ποδόσφαιρο ταχύτητας και έντασης και κατάφερε μαζί με την αμυντική βελτίωση που έφερε ο Φαν Ντάικ να φθάσει μέχρι τον τελικό.
Το πιο σημαντικό είναι πως πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Η Λίβερπουλ έκλεισε εκτός του Κεϊτα και τον Φεκίρ και βάζει για την επόμενη σεζόν λύσεις και ποιότητα που λείπει στον άξονα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ
Σήμερα από πλευράς λύσεων και ποιότητας στην βασική ενδεκάδα, υπάρχει μεγάλη διαφορά υπέρ της Ρεάλ. Μόνο να δει κάποιος τα χαφ που έχει στην διάθεση του ο Ζιντάν και τα συγκρίνει με αυτά του Κλοπ καταλαβαίνει την διαφορά. Κασεμίρο, Μόντριτς, Κρος, Ίσκο απέναντι σε Χέντερσον, Μίλνερ, Βαϊνάλντουμ, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σημαντικό κομμάτι στην δημιουργία παίζουν και οι μπακ και οι Μαρσέλο, Καρβαχαλ υπερέχουν σημαντικά απέναντι στους Ρόμπερτσον, Άρνολντ.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΑΠΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΚΑΙ ΡΟΜΑ
Η Λίβερπουλ φυσικά δεν έφθασε τυχαία στον τελικό, έχει το μεγάλο της όπλο. Ταχύτητα, ποδόσφαιρο υψηλής έντασης με γρήγορες επιθέσεις και πολύ πίεση στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης του αντιπάλου. Αν η Λίβερπουλ καταφέρει να παίξει σε πολύ υψηλό ρυθμό και η Ρεάλ μεσοαμυντικά δυσκολευτεί να το αντιμετωπίσει, τότε η ομάδα του Κλοπ θα έχει πολλές πιθανότητες στον τελικό.
Ο Ζιντάν έχει τα όπλα του, είδαμε την Λίβερπουλ να χτυπά την Σίτι και την Ρόμα, με τους Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο να μένουν ψηλά. Οι τρεις τους εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως τόσο ο Πεπ όσο και ο Ντι Φραντσέσκο δεν φόρτωσαν τις πλευρές. Ο Γκουαρντιόλα στο Άνφιλντ έπαιξε με τον Λαπόρτ στα αριστερά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανέβασμα από την συγκεκριμένη πλευρά και να μένει μόνος να δίνει πλάτος ο Σανε ενώ στην απέναντι πλευρά ο Γουόκερ είχε μπροστά του τον Γκιουντογκάν.
Έγινε έτσι πιο εύκολο για τους Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο να μείνουν ψηλά πάνω στα αντίπαλα στόπερ και είτε με κλέψιμο ψηλά, είτε με μεγάλη πάσα δημιουργούσε άμεση αντεπίθεση. Ακόμα πιο εύκολα αποδείχθηκαν τα πράγματα με το 3-5-2 του Ντι Φραντσέσκο στο πρώτο παιχνίδι. Η επιλογή Κλοπ ήταν να πάρουν οι Άρνολντ, Ρόμπερτσον τους Φλορέντσι, Κολάροφ που είχαν τις πλευρές και οι Σαλάχ, Μανέ να πιέζουν την προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης της Ρόμα. Ένα στοιχείο τα λέει όλα, όσο έπαιξε η Ρόμα 3-5-2 έχασε με 5-0, το διάστημα που έπαιξε 4-3-3 κέρδισε με 6-2.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
Το μυστικό του τελικού είναι ξεκάθαρα, το αν καταφέρει να αντιμετωπίσει η Ρεάλ την επιθετικότητα της μπροστινής τριάδας της Λίβερπουλ. Και αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους, είτε καταφέρνοντας να σπάσει το επιθετικό πρέσινγκ με καλή μεταφορά μπάλας και στην συνέχεια να αποδιοργανώσει η ίδια η Ρεάλ με την ποιότητα της, την άμυνα της Λίβερπουλ, είτε φοβίζοντας την ομάδα του Κλοπ και οδηγώντας την σε πιο συντηρητικό παιχνίδι. Από όσα έχουμε δει από τις δύο ομάδες, η Λίβερπουλ μπορεί να έχει τύχη με την Ρέαλ αν την πιέσει πολύ και καταφέρει να της βγάλει πολλά προβλήματα στην τελευταία γραμμή άμυνας.
Φυσικά και η Ρεαλ έχει όπλα που δεν είχαν οι Ντι Φραντσέσκο, Γκουαρντιόλα, δεν είναι εύκολο να έχεις να αντιμετωπίσεις τον Μαρσέλο και να πεις στον Σαλάχ «πήγαινε πάνω στα στόπερ και άφησε τον Βραζιλιάνο στον Άρνολντ», ούτε τον Καρβαχάλ δεν μπορείς να αφήσεις στον Ρόμπερτσον. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει αρκετά το έργο του Κλοπ.
Αν ο Γερμανός επιμείνει και πάρει το ρίσκο, να πάει με το ποδόσφαιρό του σε έναν τελικό με πολύ ένταση, το σίγουρο είναι πως θα δούμε εκπληκτικό παιχνίδι. Το ζητούμενο για την Λίβερπουλ είναι αν είναι σε θέση να αντέξει να παίξει στην ένταση που επιθυμεί ο Κλοπ μέχρι τέλους. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε ο Ζιντάν θα βρεθεί στην δύσκολη θέση να πρέπει βρει λύσεις, τόσο στην αρχική ανάπτυξη σπάζοντας το πρέσινγκ, όσο και στις αντεπιθέσεις που θα βγάζει η Λίβερπουλ.
Εκτός από τον Μαρσέλο, παίκτης κλειδί στον τελικό θα είναι ο Κασεμίρο, είναι τέτοια η πίεση που βγάζει η Λίβερπουλ πάνω στα αντίπαλα στόπερ που ασφαλώς θα χρειαστούν οι Ράμος, Βαράν κοντά τους έξτρα ποδοσφαιριστή και για την ασφαλή μεταφορά μπάλας, αλλά και για να βγαίνουν τα μαρκαρίσματα.
Ο Ζιντάν πρέπει να φροντίσει ώστε να μην καταφέρνει η Λίβερπουλ να σπάει τις γραμμές του, αν μπορέσει να βγάλει από το παιχνίδι την επιθετική τριάδα και φθάνουν οι Μόντριτς, Ίσκο, Κρος πάνω στους Μίλνερ, Βαϊνάλντουμ το πλεονέκτημα που θα έχει η Ρέαλ θα είναι μεγάλο και φυσικά όσο και να βελτίωσε ο Φαν Ντάϊκ την άμυνα της Λίβερπουλ, δεν είναι εύκολο να μαρκάρεις μέσα στην περιοχή σου τις κινήσεις που κάνει ο Ρονάλντο και την δυνατότητα που έχει η Ρεάλ να αξιοποιεί πως παίζει μόνιμα με δύο φορ.
Ο τελικός ασφαλώς και έχει φαβορί, όμως πάντα αυτός που τρέχει περισσότερο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον αντίπαλο του. Συνολικά, η Λίβερπουλ έπαιζε σε μεγαλύτερη ένταση όλη την σεζόν μένει να δούμε αν αντέχει για άλλο ένα παιχνίδι υψηλής έντασης έχοντας μείνει με μία διαθέσιμη ενδεκάδα. Αν τα καταφέρει, θα δούμε μεγάλο τελικό, αν όχι, ο τελικός του Κιέβου έχει φαβορί.
Πηγή: www.contra.gr
Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com
Η Ρεάλ αναμφισβήτητα υπερέχει σε ατομική ποιότητα, η Λίβερπουλ του Κλοπ όμως έπαιξε με διαφορά το πιο γρήγορο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Το μεγάλο ζητούμενο του τελικού, είναι αν η ομάδα του Κλοπ στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν μπορεί να παίξει στην ένταση που θέλει και να αντέξει στην διάρκεια του αγώνα. Αν αυτό συμβεί, ο τελικός θα είναι πολύ ανταγωνιστικός και αμφίρροπος, αν όχι τότε θα υπάρχει ένα μεγάλο φαβορί.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΙΝΤΑΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η Ρεάλ έχει την ποιότητα, έχει αποδειχθεί, από την ημέρα που ανέλαβε ο Ζιντάν και καθιέρωσε τον Κασεμίρο στην θέση «6» και σιγά σιγά και τον Ίσκο, πως η βασική ενδεκάδα της Ρεάλ σε καλή κατάσταση, είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Όποτε αμφισβητήθηκε, βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει και να κλείσει στόματα.
Φέτος έμοιαζε δύσκολο να αντέξει να φθάσει τόσο μακριά, ο Ζιντάν πήρε την απόφαση συναισθηματικά, κόντρα στο ρεύμα και στα θέλω του Πέρεθ, κράτησε τον βασικό κορμό της ομάδας που έφερε τα δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ και να μην πάει σε σοβαρές αλλαγές.
Μάλιστα αποδυναμώθηκε σημαντικά στην επίθεση καθώς έχασε τον Μοράτα που προσέφερε σημαντικό βάθος στον πάγκο. Μετά από ένα καλοκαίρι που έμοιαζε σαν συνέχεια του κλεισίματος της περσινής σεζόν, με την Ρεάλ να παίρνει εύκολα το εγχώριο και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, η συνέχεια ήταν απρόσμενα δύσκολη.
Ο Ζιντάν προσπάθησε να κάνει όπως πέρυσι μεγάλο rotation στο πρωτάθλημα όμως δεν του έβγαινε, γρήγορα χάθηκε σημαντικό έδαφος και έμοιαζε σαν μονόδρομος να κερδίσει στο Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι η Ρεάλ την Μπαρτσελόνα για να μείνει στην μάχη του τίτλου. Είναι ίσως το μοναδικό μεγάλο παιχνίδι σε αυτά τα δυόμιση χρόνια θητείας του Ζιντάν που έχει χαθεί με τακτικά δικά του λάθη.
Ο Πέρεθ και αρκετά μέλη της διοίκησης δεν του συγχώρεσαν που το καλοκαίρι επέμενε στην παραμονή των δικών του παικτών, θεώρησαν πως ειδικά η επιλογή του να μην αντικαταστήσει τους Νάβας, Μπενζεμά ήταν λανθασμένη και η πραγματικότητα ήταν πως περίμεναν τον αποκλεισμό του από την Παρί, για να τρέξουν τις διαδικασίες αντικατάστασης.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η σεζόν της Ρεάλ, πιθανότατα και η ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου άλλαξε στο «Μπερναμπέου» με την Παρί. Η Παρί προηγήθηκε, η Ρεάλ έμοιαζε έτοιμη να παραδώσει πνεύμα, όμως ο φόβος του Έμερι, το πάθος των πρωταθλητών και η κίνηση-ματ του Ζιντάν να γυρίσει το σύστημα του σε καθαρό 4-4-2 έφεραν ένα απρόσμενο 3-1 και η συνέχεια γράφτηκε με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Στην Ρεάλ βρέθηκε το χαμένο κίνητρο και από εκείνο το παιχνίδι γίνεται μία διαρκής προσπάθεια να βρεθούν σε καλή ατομική κατάσταση ποδοσφαιριστές που έχουν αποδείξει πως σε καλή ημέρα κάνουν μεγάλη διάφορα και ταυτόχρονα να φθάσει η Ρεάλ μέχρι τον τελικό. Το στοίχημα μοιάζει να κερδήθηκε, μένει όμως μία τελευταία παράσταση.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΛΟΠ
Η Λίβερπουλ είχε τον δικό της δρόμο, δεν ξέρω τι υπήρχε στο μυαλό του Κλόπ, πρόκειται άλλωστε για έναν προπονητή που παλεύει για υπερβάσεις μέσα από την δική του μέθοδο, όμως η σεόν δεν ξεκίνησε στην λογική να φθάσει η Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κλοπ μέσα από δουλειά, διδάσκοντας ένα ποδόσφαιρο υψηλής έντασης και ταχύτητας και μέσα από στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις ψάχνει την συνεχή βελτίωση της ομάδας του.
Το καλοκαίρι έπιασε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη κορόιδο με την επιλογή του να πάρει τον Σαλάχ σε τιμή ευκαιρίας 42 εκατομμύρια ευρώ συν ένα μπόνους που έφθανε στα 8 εκατομμύρια. Πρόσφατα ο τεχνικός διευθυντής της Ρόμα, Μόντσι, αναγκάστηκε να απολογηθεί για αυτήν την απόφαση. Επέμενε ο Κλοπ επίσης σε άλλους δύο ποδοσφαιριστές, στον Κείτα της Λειψίας που τελικά αποκτήθηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι και τον Φαν Νταϊκ της Σαουθάμπτον που το ντιλ έκλεισε τον Ιανουάριο. Ο Ολλανδός στόπερ άμεσα έχει βελτιώσει πολύ τον τρόπο που αμύνεται χαμηλά η Λίβερπουλ, δεν λύθηκε το πρόβλημα, όμως η διαφορά είναι τεράστια.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΧ
Το όπλο του Κλοπ όμως δεν είναι μόνο οι στοχευμένες του επιλογές αλλά ο τρόπος που αξιοποιεί τους ποδοσφαιριστές που διαλέγει. Εκεί έγινε η διαφορά με τον Σαλάχ, ο Κλοπ πήρε ένα πολύ καλό ποδοσφαιριστή, που τον είχαμε μάθει να δημιουργεί απειλή με την ταχύτητα του και το παιχνίδι χώρου από τα πλάγια και του δημιούργησε συνθήκες ώστε να πατά συνεχώς περιοχή και να έρχεται σε καθαρές τελικές. Ο Σαλάχ σε τρεις σεζόν στην Ιταλία, δύο στην Ρόμα και μία στην Φιορεντίνα σημείωσε σε 109 παιχνίδια 43 τέρματα, φέτος ήδη τα έχει ξεπεράσει. Με τα χρώματα της Λίβερπουλ έχει ήδη βάλει 44 τέρματα και μένει ο τελικός. Ο Κλοπ είχε το τέλειο, όπως αποδείχθηκε για αυτόν, πλάνο, για το ποδόσφαιρο του είχε, όπως συνέχεια δηλώνει, τον ιδανικό επιθετικό.
Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ
Ο Φιρμίνο με εκπληκτική υποδοχή μπάλας μακριά από την περιοχή και εντυπωσιακή για επιθετικό δημιουργία και ικανότητα αξιοποίησης της κίνησης στον χώρο που κάνει ο κοντινός του ποδοσφαιριστής. Ο Φιρμίνο είναι πράγματι ο ιδανικός φορ για μία ομάδα, που θέλει να παίζει ένα καθαρό 4-3-3 με τους δυο ακραίους επιθετικούς να βρίσκονται πολύ κοντά στον φορ και να προσπαθούν να χτυπάνε με την ταχύτητα τους. Δημιούργησε λοιπόν ο Κλοπ μία τριάδα που πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να την αντιμετωπίσεις καθώς παράγει συνεργασίες με όλους τους τρόπους και πάνω σε ένα ποδόσφαιρο ταχύτητας και έντασης και κατάφερε μαζί με την αμυντική βελτίωση που έφερε ο Φαν Ντάικ να φθάσει μέχρι τον τελικό.
Το πιο σημαντικό είναι πως πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Η Λίβερπουλ έκλεισε εκτός του Κεϊτα και τον Φεκίρ και βάζει για την επόμενη σεζόν λύσεις και ποιότητα που λείπει στον άξονα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ
Σήμερα από πλευράς λύσεων και ποιότητας στην βασική ενδεκάδα, υπάρχει μεγάλη διαφορά υπέρ της Ρεάλ. Μόνο να δει κάποιος τα χαφ που έχει στην διάθεση του ο Ζιντάν και τα συγκρίνει με αυτά του Κλοπ καταλαβαίνει την διαφορά. Κασεμίρο, Μόντριτς, Κρος, Ίσκο απέναντι σε Χέντερσον, Μίλνερ, Βαϊνάλντουμ, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σημαντικό κομμάτι στην δημιουργία παίζουν και οι μπακ και οι Μαρσέλο, Καρβαχαλ υπερέχουν σημαντικά απέναντι στους Ρόμπερτσον, Άρνολντ.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΑΠΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΚΑΙ ΡΟΜΑ
Η Λίβερπουλ φυσικά δεν έφθασε τυχαία στον τελικό, έχει το μεγάλο της όπλο. Ταχύτητα, ποδόσφαιρο υψηλής έντασης με γρήγορες επιθέσεις και πολύ πίεση στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης του αντιπάλου. Αν η Λίβερπουλ καταφέρει να παίξει σε πολύ υψηλό ρυθμό και η Ρεάλ μεσοαμυντικά δυσκολευτεί να το αντιμετωπίσει, τότε η ομάδα του Κλοπ θα έχει πολλές πιθανότητες στον τελικό.
Ο Ζιντάν έχει τα όπλα του, είδαμε την Λίβερπουλ να χτυπά την Σίτι και την Ρόμα, με τους Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο να μένουν ψηλά. Οι τρεις τους εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως τόσο ο Πεπ όσο και ο Ντι Φραντσέσκο δεν φόρτωσαν τις πλευρές. Ο Γκουαρντιόλα στο Άνφιλντ έπαιξε με τον Λαπόρτ στα αριστερά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανέβασμα από την συγκεκριμένη πλευρά και να μένει μόνος να δίνει πλάτος ο Σανε ενώ στην απέναντι πλευρά ο Γουόκερ είχε μπροστά του τον Γκιουντογκάν.
Έγινε έτσι πιο εύκολο για τους Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο να μείνουν ψηλά πάνω στα αντίπαλα στόπερ και είτε με κλέψιμο ψηλά, είτε με μεγάλη πάσα δημιουργούσε άμεση αντεπίθεση. Ακόμα πιο εύκολα αποδείχθηκαν τα πράγματα με το 3-5-2 του Ντι Φραντσέσκο στο πρώτο παιχνίδι. Η επιλογή Κλοπ ήταν να πάρουν οι Άρνολντ, Ρόμπερτσον τους Φλορέντσι, Κολάροφ που είχαν τις πλευρές και οι Σαλάχ, Μανέ να πιέζουν την προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης της Ρόμα. Ένα στοιχείο τα λέει όλα, όσο έπαιξε η Ρόμα 3-5-2 έχασε με 5-0, το διάστημα που έπαιξε 4-3-3 κέρδισε με 6-2.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ
Το μυστικό του τελικού είναι ξεκάθαρα, το αν καταφέρει να αντιμετωπίσει η Ρεάλ την επιθετικότητα της μπροστινής τριάδας της Λίβερπουλ. Και αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους, είτε καταφέρνοντας να σπάσει το επιθετικό πρέσινγκ με καλή μεταφορά μπάλας και στην συνέχεια να αποδιοργανώσει η ίδια η Ρεάλ με την ποιότητα της, την άμυνα της Λίβερπουλ, είτε φοβίζοντας την ομάδα του Κλοπ και οδηγώντας την σε πιο συντηρητικό παιχνίδι. Από όσα έχουμε δει από τις δύο ομάδες, η Λίβερπουλ μπορεί να έχει τύχη με την Ρέαλ αν την πιέσει πολύ και καταφέρει να της βγάλει πολλά προβλήματα στην τελευταία γραμμή άμυνας.
Φυσικά και η Ρεαλ έχει όπλα που δεν είχαν οι Ντι Φραντσέσκο, Γκουαρντιόλα, δεν είναι εύκολο να έχεις να αντιμετωπίσεις τον Μαρσέλο και να πεις στον Σαλάχ «πήγαινε πάνω στα στόπερ και άφησε τον Βραζιλιάνο στον Άρνολντ», ούτε τον Καρβαχάλ δεν μπορείς να αφήσεις στον Ρόμπερτσον. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει αρκετά το έργο του Κλοπ.
Αν ο Γερμανός επιμείνει και πάρει το ρίσκο, να πάει με το ποδόσφαιρό του σε έναν τελικό με πολύ ένταση, το σίγουρο είναι πως θα δούμε εκπληκτικό παιχνίδι. Το ζητούμενο για την Λίβερπουλ είναι αν είναι σε θέση να αντέξει να παίξει στην ένταση που επιθυμεί ο Κλοπ μέχρι τέλους. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε ο Ζιντάν θα βρεθεί στην δύσκολη θέση να πρέπει βρει λύσεις, τόσο στην αρχική ανάπτυξη σπάζοντας το πρέσινγκ, όσο και στις αντεπιθέσεις που θα βγάζει η Λίβερπουλ.
Εκτός από τον Μαρσέλο, παίκτης κλειδί στον τελικό θα είναι ο Κασεμίρο, είναι τέτοια η πίεση που βγάζει η Λίβερπουλ πάνω στα αντίπαλα στόπερ που ασφαλώς θα χρειαστούν οι Ράμος, Βαράν κοντά τους έξτρα ποδοσφαιριστή και για την ασφαλή μεταφορά μπάλας, αλλά και για να βγαίνουν τα μαρκαρίσματα.
Ο Ζιντάν πρέπει να φροντίσει ώστε να μην καταφέρνει η Λίβερπουλ να σπάει τις γραμμές του, αν μπορέσει να βγάλει από το παιχνίδι την επιθετική τριάδα και φθάνουν οι Μόντριτς, Ίσκο, Κρος πάνω στους Μίλνερ, Βαϊνάλντουμ το πλεονέκτημα που θα έχει η Ρέαλ θα είναι μεγάλο και φυσικά όσο και να βελτίωσε ο Φαν Ντάϊκ την άμυνα της Λίβερπουλ, δεν είναι εύκολο να μαρκάρεις μέσα στην περιοχή σου τις κινήσεις που κάνει ο Ρονάλντο και την δυνατότητα που έχει η Ρεάλ να αξιοποιεί πως παίζει μόνιμα με δύο φορ.
Ο τελικός ασφαλώς και έχει φαβορί, όμως πάντα αυτός που τρέχει περισσότερο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον αντίπαλο του. Συνολικά, η Λίβερπουλ έπαιζε σε μεγαλύτερη ένταση όλη την σεζόν μένει να δούμε αν αντέχει για άλλο ένα παιχνίδι υψηλής έντασης έχοντας μείνει με μία διαθέσιμη ενδεκάδα. Αν τα καταφέρει, θα δούμε μεγάλο τελικό, αν όχι, ο τελικός του Κιέβου έχει φαβορί.
Πηγή: www.contra.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις