Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στο Πλαίσιο Γκουτέρες, στην στάση Ακιντζί και Τουρκίας αλλά και στην σκληρή αντιπολίτευση που δέχεται από το ΑΚΕΛ.
«Επειδή ακούω συνέχεια δημόσιες δηλώσεις, αλλά και αμφισβητήσεις ακόμα, ότι με επιστολή θα καλέσουμε τις επόμενες ημέρες τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ να έρθει στο Προεδρικό να δει και να συμβουλευτεί επιστολές που έστειλα στον Γ.Γ των Η.Ε. Να έρθει ή να στείλει εκπρόσωπό του ο κ. Άντρος Κυπριανού για να δει ποια πλευρά και από πότε δείχνει ετοιμότητα και ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Για να πάψουμε μόνοι μας να δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος για την κριτική που δέχεται από το ΑΚΕΛ.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει στη θέση ότι βασική καινοτομία της πρωτοβουλίας και του Πλαισίου Γκουτέρες ήταν η Κύπρος ως φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις-επεμβάσεις και τουρκικό στρατό και εύχεται ο κ. Ακιντζί αλλά και η Τουρκία να δέχονταν αυτή την πρόταση του ΓΓ και με αποδέχτη του ΑΚΕΛ διερωτάται, αφού και το ίδιο δεν αποδέχεται λύση με εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, γιατί ζητά από τον ίδιο να αποδεχτεί την πρόσκληση Ακιντζί για στρατηγική συμφωνία.
«Ο κ. Ακιντζί έκανε μια δήλωση για να αποδεχθούμε το Πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία και εν συνεχεία να μπούμε σε διάλογο. Θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να διευκρινίσουμε το εξής: Δήλωσα ότι θεωρώ θετική την πρόσκληση, εάν βεβαίως εννοείτε το Πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό διαμορφώθηκε τελικά, στις 4 Ιουλίου και όπως σε αυτό περιέχονται και τα θέματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Η απάντηση που έδωσε ο Ακιντζί αναφερόταν σε κάτι άλλο. Μιλά για ένα πρώτο άτυπο έγγραφο που παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου από τον κ. Άιντε. Στο άτυπο έγγραφο ο κ. Άιντε αποτύπωνε ο ίδιος, όπως εκείνος τις αντιλήφθηκε, τις παραμέτρους που πρότεινε στις 28 Ιουνίου ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Είναι δημοσίως γνωστά τα γεγονότα».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πρόεδρος Αναστασιάδης: ‘Κάποιοι έπαιρναν σωρεία δανείων’- ‘Ήταν γνωστό για τον Συνεργατισμό”
Όσον αφορά το Πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος είπε: «Η δική μας πλευρά ήταν η μόνη που αντιμετώπισε θετικά το Πλαίσιο Γκουτέρες από εκείνη την πρώτη στιγμή στο Κραν Μοντάνα. Εξ ού και στις 5 του μηνός, μετά την τελική διαμόρφωση του Πλαισίου όπως εξαρχής, από τις 28 Ιουνίου, το εννοούσε ο Γενικός Γραμματέας, υπέβαλα τις γραπτές προτάσεις μας που άπτονταν των εσωτερικών πτυχών και του θέματος των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Στις 6 Ιουλίου, έκανα ακόμα ένα βήμα πιο πέρα για να βοηθήσω τη διαδικασία και κατέθεσα πλήρες και εμπεριστατωμένο έγγραφο που άπτεται της νέας κατάστασης πραγμάτων. Στο οποίο περιλαμβάνεται βέβαια η κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, οι τρόποι παρακολούθησης της εφαρμογής των όσων θα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο κοινότητες και οι μηχανισμοί επίβλεψης υλοποίησης των όσων θα έχουν συμφωνηθεί. Εκεί πρότεινα ότι για κάποιο διάστημα θα μπορούσε να υπάρχει μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη από δύο χιλιάδες. Δηλαδή, ενόψει της αποχώρησης των στρατευμάτων και προκειμένου –ως επικουρικό Σώμα– να αντιμετωπίζει διακοινοτικές συγκρούσεις. Η πρότασή μας προνοούσε πως εάν υπήρχε ένα επεισόδιο σε μια εκ των συνιστωσών πολιτειών, πρώτη αρμοδιότητα έχει η Αστυνομία της πολιτείας. Ακολούθως, εάν αυτή δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, τότε έχει αρμοδιότητα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Στη συνέχεια, σε τρίτο χρόνο, και αν χρειάζεται να αναλαμβάνει η πολυεθνική αστυνομική δύναμη. Και τέλος, αν η κατάσταση παρέμενε εκτός ελέγχου, ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος να μπορεί να απευθυνθεί στον ΓΓ των Η.Ε. ούτως ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.
Έτσι έχουν τα πράγματα, γι’ αυτό και ετέθη ως απάντηση της πρότασης του κ. Ακιντζί το ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος, αλλά πρωτίστως και η Τουρκία υιοθετούν τις πρόνοιες του Πλαισίου Γκουτέρες που επί λέξει αναφέρουν: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι η συνέχιση του παλιού. Θα πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση να αντικατασταθεί από ισχυρούς μηχανισμούς εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης της λύσης που θα περιλαμβάνουν τη διεθνή διάσταση (ΟΗΕ/πολυμερές πλαίσιο/φιλικές χώρες) και όπου ολόκληρη η Κύπρος και το σύνολο των Κυπρίων και από τις δυο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν την εφαρμογή των δικών τους υποχρεώσεων». Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί προέβη σε διευκρινίσεις ότι δεν εννοούσε τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και τον στρατό. Επομένως πώς ήταν δυνατό να δεχθώ ως στρατηγική συμφωνία κάτι που εξαιρούσε δύο σημαντικές πτυχές, τα επεμβατικά δικαιώματα και την τουρκική αξίωση γα μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αφού αυτή ήταν και η αιτία για το ναυάγιο της προσπάθειας στο Κραν Μοντάνα»
Για όσα του καταλογίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο ΠτΔ υπογράμμισε ότι δεν θα εμπλακεί σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών.
Δήλωσε μεταξύ άλλων, «Θέλω όμως ξανά να ρωτήσω τον κ. Ακιντζί εάν τα όσα διεκδικεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε λέγονται εγγυήσεις είτε επεμβατικά δικαιώματα είτε μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού είτε θετική ψήφος είτε να εκπροσωπούνται οι Τουρκοκύπριοι με ίσο αριθμό, διαλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σύνταγμα σε κάποια από τις 195 χώρες που είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ακιντζί, που μου ασκεί κριτική και προσπαθεί να μετατοπίσει ευθύνες, χρειάζεται, αν είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση, να τοποθετηθεί σε όλα τα ζητήματα του Πλαισίου Γκουτέρες και ιδιαίτερα σε όσα η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη και δεν συζήτησε καν στο Κραν Μοντάνα». κατέληξε
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις