ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Η προσφυγική πολιτική θα λαμβάνει υπόψη τις κατεχόμενες περιουσίες

ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Η προσφυγική πολιτική θα λαμβάνει υπόψη τις κατεχόμενες περιουσίες

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η υφιστάμενη προσφυγική πολιτική εξαντλείται σε στεγαστική βοήθεια και δεν ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες του προσφυγικού κόσμου, και η Κυβέρνηση κάνει προσπάθειες ώστε η πολιτική αυτή να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις περιουσίες των προσφύγων μας στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Υπουργός παρέστη την Τρίτη στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής όπου ενημέρωσε τους Βουλευτές για τους  σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών.

Οι Βουλευτές στην πλειοψηφία τους χαιρέτισαν την πρόθεση της Κυβέρνησης για αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής και την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποζημίωση στην απώλεια χρήσης, και τόνισαν ότι οι σχεδιασμοί δεν πρέπει να καθυστερήσουν και πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί και το μητρώο προσφύγων από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν και εκπρόσωποι προσφυγικών κινήσεων και διαφόρων οργανώσεων εκτοπισμένων, οι οποίοι τόνισαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες η πολιτική αυτή δεν ήταν λελογισμένη και δίκαιη και ότι δεν υπήρξε ισότιμη κατανομή των βαρών της εισβολής.

Ενημερώνοντας τους Βουλευτές ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι πρόθεση είναι η χάραξη μιας νέας προσφυγικής πολιτικής, πιο δίκαιης και αντικειμενικής. Σημείωσε ότι όταν χαράχθηκε η πολιτική αυτή μετά το 1974, τα δεδομένα και οι ανάγκες ήταν συγκεκριμένες και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της βοήθειας δαπανείτο σε στεγαστικά προγράμματα.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι οι Βουλευτές δεν έχουν πρόθεση να λαϊκίσουν επί του θέματος και κάλεσε όλους να κατανοήσουν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει το μαγικό ραβδί για να αποζημιώσει ολόκληρο το κόστος της κατοχής και της απώλειας της χρήσης, αλλά κάνει προσπάθειες ώστε η πολιτική να είναι όσο το δυνατό πιο αντικειμενική.

Ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία οι κάτοχοι περιουσιών στα κατεχόμενα (φυσικά πρόσωπα) ανέρχονται στους 151.000 και η περιουσία στις 2,5 δις σκάλες. Επίσης ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι στη χάραξη της νέας πολιτικής πρέπει να ληφθεί υπόψη και ποιοι και πώς επωφελήθηκαν μέχρι στιγμής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ενδεχομένως κάποιοι να επωφελήθηκαν οικονομικά.

Σε ότι αφορά το μητρώο ανέφερε ότι με την ολοκλήρωσή του από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να έχει την πραγματική εικόνα με βάση την οποία θα γίνει και η αναπροσαρμογή της πολιτικής, ώστε επιτέλους να υπάρξει διασύνδεση της προσφυγικής με τη στεγαστική πολιτική.

Ανέφερε ότι το κράτος αυτή τη στιγμή για τη στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες δαπανά περίπου 70 εκατομμύρια ετησίως συν άλλα 30 που δίνονται μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός δεν απορροφάται και κάποια χρήματα περισσεύουν ενώ τα κριτήρια δεν είναι ομοιόμορφα. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει μια ορθολογική πολιτική με τρόπο σωστό επιστημονικό και τεκμηριωμένο με γενική αρχή της σύνδεσης της πολιτικής αυτής με την περιουσία στα κατεχόμενα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε ότι με βάση μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2009, οι οριστικές απώλειες της χρήσης γης σε τιμές του 2009 ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια, ενώ η απώλεια πρόσβασης στα 16 δις ευρώ. Επίσης με βάση τη μελέτη, η αξία της κατεχόμενης περιουσίας ανέρχεται στα 82,1 δις ευρώ.

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση η κ. Κουκουμά είπε ότι από την συζήτηση διαφάνηκε ότι κάποιοι θεωρούν πως μπήκε το νερό στο αυλάκι, αλλά η ίδια εκφράζει ανησυχίες να μην παραμείνει η απόφαση της Κυβέρνησης ακόμη μια προεκλογική δέσμευση, όπως είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Επιτροπή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί, όπως φαίνεται, και το μητρώο προσφύγων.

Η Μαριέλλα Αριστείδου του ΔΗΣΥ, η οποία μαζί με τους Ονούφριο Κουλλά, Κυριάκο Χατζηγιάννη, Γεώργιο Κ. Γεωργίου, Μάριο Μαυρίδη και Γιώργο Κάρουλλα κατέθεσε πρόταση για αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, δήλωσε ότι η αποζημίωση της απώλειας χρήσης αποτελεί ένα πάγιο, διαχρονικό αίτημα, το οποίο όμως δεν ήταν εύκολο να υλοποιηθεί. Σήμερα, είπε, καλούμαστε να βρούμε κοινές συνισταμένες για εφαρμογή αποτελεσματικότερα και δικαιότερα της προσφυγικής πολιτικής. Ανέφερε ότι σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί το αρχείο προσφύγων στο οποίο θα καταγράφεται το είδος της ακίνητης περιουσίας του κάθε πρόσφυγα και τα ωφελήματα που έλαβε ως σήμερα.

Ο Ονούφριος Κουλλάς του ΔΗΣΥ είπε ότι το θέμα αφορά όλες τις κυβερνήσεις και ότι εδώ και 44 χρόνια εφαρμόζεται μια προσφυγική πολιτική που παραμένει αναλλοίωτη και δεν λαμβάνει υπόψη τί περιουσία είχε κάποιος στα κατεχόμενα. Είναι σημαντικό, είπε, να υπάρξει μεταρρύθμιση ώστε η πολιτική να είναι δίκαιη.

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ ανέφερε πως δυστυχώς για χρόνια όλες οι κυβερνήσεις κώφευαν στα προβλήματα και ότι με δική μας υπαιτιότητα ουσιαστικά καταργήσαμε την αρχή της απώλειας χρήσης. Επέκρινε το γεγονός ότι όλα τα κόμματα πέρασαν από την εξουσία και αδιαφόρησαν, ενώ πολλοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον κατακτητή και στην επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι την άνιση κατανομή των βαρών την βιώνει καθημερινά ο προσφυγικός κόσμος και ότι εφόσον υπάρχει η πολιτική απόφαση αυτό που παραμένει είναι να δούμε τη φόρμουλα υπολογισμού της απώλειας χρήσης και τη διαδικασία για ικανοποίηση των σημερινών αναγκών των προσφύγων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι είναι σημαντικό όσοι έχουν περιουσία να λαμβάνουν ποσό ως αποζημίωση, αναφέροντας ότι η κύρια μάζα των προσφύγων μας δεν έλαβε βοήθεια. Επίσης έθεσε το θέμα της αδικίας που υφίστανται οι μετανάστες πρόσφυγες που δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στον χώρο καταγωγής τους. Κάλεσε τον ΥΠΕΣ να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση και να βάλει την σφραγίδα του στα δίκαια και λελογισμένα αιτήματα του προσφυγικού κόσμου.

Από το ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Νίκος Κέττηρος σημείωσε ότι όσο οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους, θα αισθάνονται αδικημένοι. Ανέφερε ότι κάποιες περιουσίες αυτοχθόνων έχουν αποκτήσει υπεραξία γιατί μετά την εισβολή οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να αγοράσουν γη στις ελεύθερες περιοχές. Επίσης υπέδειξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επικέντρωση στο ποίοι επωφελήθηκαν περισσότερο και ποίοι λιγότερο, και ότι στόχος δεν πρέπει να είναι η αντιπαράθεση αλλά να τεθούν χρονοδιαγράμματα και να πληρούνται.

Ο Μιχάλης Τζιόρτας, εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων ανέφερε ότι οι πρόσφυγες χαιρετίζουν την πρόταση για αποζημίωση της απώλειας χρήσης γιατί ταλαιπωρούνται για δεκαετίες και νοιώθουν αδικημένοι. Ανέφερε ότι τα στεγαστικά σχέδια που παραχωρούνταν με διάφορα κριτήρια δεν ικανοποιούν τους πρόσφυγες, και ότι με την πρόταση που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση ο κόσμος αυτός θα αποκτήσει φερεγγυότητα και αξιοπιστία γιατί θα υπάρξει σύνδεση με τη γη του.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top