Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Κύπρο είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2016 σύμφωνα με την Eurostat.
Το 2016, το 10,4% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με την υποθήκη, το μίσθωμα ή άλλα αντικείμενα, όπως λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ή πληρωμές αγοράς δόσεων, τα οποία συνήθως καταβάλλονται ως μηνιαίες δόσεις. Με άλλα λόγια, ένας στους δέκα ανθρώπους στην ΕΕ είχε τέτοια εκκρεμή χρέη και καθυστέρησε τις πληρωμές το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat.
Οι καθυστερούμενες οφειλές για πληρωμές ενυπόθηκων δανείων ή μισθωμάτων, το ποσοστό ανερχόταν σε 3,5% στην ΕΕ. Οι άνθρωποι που ζουν σε νοικοκυριά με συντηρούμενα τέκνα (4,8%) είχαν διπλάσια πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση έναντι όσων δεν συντηρούν εξαρτώμενα μέλη (2,3%).
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός στην Ελλάδα (47,9%), το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Βουλγαρία (34,2%) και πάνω από το ένα τέταρτο στην Κύπρο (26,6%) και την Κροατία (26,4%), είχαν το 2016 καθυστερήσεις σε υποθήκες, ενοίκια και άλλες δαπάνες αυτού του τύπου.
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, στα μισά (14 από τα 28) των κρατών μελών λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε υποθήκη ή μισθώματα, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ή πληρωμές δόσεων. Τα μικρότερα ποσοστά ήταν 5,0% στις Κάτω Χώρες, 4,4% στην Τσεχική Δημοκρατία και 4,2% στη Γερμανία.
Σύμφωνα με την Eurostat, το υψηλότερο ποσοστό που ήταν σε καθυστέρηση σε σχέση με υποθήκες ή πληρωμές ενοικίου, εξαιρουμένων των λογαριασμών κοινής ωφελείας ή των πληρωμών με δόσεις, ήταν και πάλι στην Ελλάδα, όπου το 15,3% είχε εκκρεμή χρέη αυτού του είδους το 2016.
Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%), ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Γαλλία ( από 5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), τη Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%).
Αντίθετα, το ποσοστό του πληθυσμού σε καθυστέρηση ήταν κάτω από 2% σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ: Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (από 1,4%), Κροατία και Πολωνία, Ρουμανία (0,9%). Ωστόσο, αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σχετίζονται εν μέρει με το μικρό ποσοστό του πληθυσμού που είχε υποθήκη ή ενοικίαζε σε τιμές αγοράς, υποδεικνύοντας ότι τα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού είχαν ήδη πληρώσει την υποθήκη τους ή δεν πληρώνουν ενοίκιο σε τιμές αγοράς, παρατηρεί η Eurostat.
Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε σε τις υποθήκες ή τις πληρωμές μισθωμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα από 5,5% σε 15,3%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στην Κύπρο (από 3,4% το 2008 σε 8,6% το 2016 ), καθώς και στο Λουξεμβούργο (από 1,1% έως 2,7%) και στην Πολωνία (από 0,6% έως 1,3%). Ωστόσο, για το Λουξεμβούργο και την Πολωνία, το συνολικό μερίδιο των ληξιπρόθεσμων παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις