ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EUROSTAT: Οι Κύπριοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους

EUROSTAT: Οι Κύπριοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους

To 6% των Ελλήνων ηλικίας 20-64 ετών κατοικούσαν το 2017 σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. To 2012 το εν λόγω ποσοστό ήταν 4,7% όπως και το 2007.

Αντίθετα περίπου το 3,9% των Κύπριων σε ηλικία εργασίας ζούσαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ το 2017, -3,2 μονάδες λιγότερες από το 2012 (6,7%).

Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 3,8% των πολιτών κατοικούσαν σε άλλο κράτος μέλος από το κράτος της ιθαγένειάς τους το 2017, αυξημένο κατά 2,5% σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών, από 1% για τους πολίτες της Γερμανίας έως 19,7% για τους πολίτες της Ρουμανίας. Επίσης υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (15,0%), στην Κροατία (14,0%), στην Πορτογαλία (13,9%), στη Λετονία (12,9%) και στη Βουλγαρία (12,5%).

Σε γενικές γραμμές, μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ, καθώς αποτελούν το 32,4% του συνόλου των πολιτών που έχουν μετοικήσει σε άλλο κράτος-μέλος. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι 31,4%.

Το ποσοστό απασχόλησης των πολιτών της ΕΕ που μετακινούνται είναι επίσης υψηλότερο από αυτό του συνολικού πληθυσμού: το 76,1%, σε σύγκριση με το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ 72,1%.

Το 2017, οι Ρουμάνοι υπήκοοι σε ηλικία εργασίας (20-64) που διέμεναν στο εξωτερικό, αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο (19,7%) των συναφών υπηκόων τους που διαμένουν στη Ρουμανία. Τα επόμενα μεγαλύτερα μερίδια καταγράφηκαν από τη Λιθουανία (15,0%), την Κροατία (14,0%), την Πορτογαλία (13,9%), τη Λετονία (12,9%) και τη Βουλγαρία (12,5%).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ με το μικρότερο ποσοστό "μετακινούμενων υπηκόων" (από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας) είναι η Γερμανία (1,0%), το Ηνωμένο Βασίλειο (1,1%), η Σουηδία και η Γαλλία (και τα 1,3%). Σε σύγκριση με το 2007, το μερίδιο των Ρουμάνων υπηκόων που διέμεναν σε άλλο κράτος μέλος αυξήθηκε κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες. Η Λετονία (10,0%), η Λιθουανία (9,5%) και η Βουλγαρία (8,0%) σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση. Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο των Κυπρίων υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό μειώθηκε από 7,1% το 2007 σε 3,9% το 2017.

Για τα περισσότερα κράτη μέλη, το υψηλότερο ποσοστό υπηκόων σε ηλικία εργασίας στο εξωτερικό έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον εγχώριο πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει ιδίως για τη Γαλλία (62,5% των Γάλλων που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, έναντι 34,6% για τους κατοίκους της Γαλλίας) και τη Γερμανία (54,5% και 26,7% αντίστοιχα).

Σε έξι κράτη μέλη, ωστόσο, ο εγχώριος πληθυσμός στη χώρα προέλευσης έχει υψηλότερο ποσοστό σε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται η Βουλγαρία, η Κροατία, η Πορτογαλία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής - η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία. Σε επίπεδο ΕΕ, το μερίδιο των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πολίτες σε ηλικία εργασίας που ζουν εκτός των κρατών μελών τους υπερβαίνει το μερίδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του κατοίκου πληθυσμού κατά 2,3 μονάδες.

Για τα περισσότερα κράτη μέλη, τα ποσοστά απασχόλησης των "μετακινούμενων πολιτών" της ΕΕ είναι υψηλότερα από εκείνα των υπηκόων τους που διαμένουν στη χώρα τους και είναι υψηλότερα από το μέσο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ (72,1%).

Οι μεγαλύτερες διαφορές είναι στην Ελλάδα (77,3% των Ελλήνων σε άλλες χώρες της ΕΕ απασχολούνται, έναντι 57,8% του αντίστοιχου πληθυσμού στην Ελλάδα, διαφορά 19,5 ποσοστιαίες μονάδες), την Κροατία (79,8% και 63,6%, 16,2% .) την Ισπανία (78,9% και 65,5%, 13,4%), την Ιταλία (75,6% και 62,3%, 13,3%) και την Πολωνία (81,8% και 70,9%, 10,9%).

Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό απασχόλησης των πολιτών σε ηλικία εργασίας που ζουν εκτός του κράτους μέλους τους υπερβαίνει το ποσοστό απασχόλησης των κατοίκων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

gr.euronews.com 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top