Δεν μπορούν να κλείσουν οι 33 από τις 35 υποθέσεις της «Ξενίδη-Αρέστη» λέει η Λευκωσία.
Οι 33 από τις 35 υποθέσεις της ομάδας προσφυγών «Ξενίδη-Αρέστη» δεν μπορούν να κλείσουν όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την υποχρέωσή της για καταβολή αποζημιώσεων, αναφέρει η Λευκωσία.
Σε υπόμνημά της προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυπριακή Κυβέρνηση καλεί παράλληλα τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 47 κρατών μελών του ΣτΕ να απορρίψουν ως απαράδεκτη την προσπάθεια της Τουρκίας να συσχετίσει τις υποχρεώσεις της με ερωτήματα που αφορούν την επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.
Ενόψει της συνάντησης μεταξύ 5 και 7 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, η Λευκωσία ζητά επίσης από την Επιτροπή Υπουργών να εκφράσει σοβαρή ανησυχία για την πολυετή εκκρεμότητα στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις 33 από τις υποθέσεις της «Ξενίδη-Αρέστη», με την παλαιότερη να χρονολογείται από το 2007.
Σημειώνει παράλληλα τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής Υπουργών προς την Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις και ζητά από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους να προτρέψουν την Άγκυρα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς καμία καθυστέρηση.
Ακόμη, ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να δώσει οδηγίες στη Γραμματεία για την προετοιμασία σχέδιο τελικού ψηφίσματος για τις υποθέσεις Αλεξάνδρου και Μιχαηλίδου/ Τύμβιος, όπου επιτεύχθηκε φιλικός διακανονισμός με την Άγκυρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία λέει ωστόσο ότι αυτό αφορά μόνο τις 2 από τις 35 υποθέσεις και σημειώνει πως οι υπόλοιπες υποθέσεις δεν μπορούν να κλείσουν στο παρόν στάδιο.
Στα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα της κυπριακής Κυβέρνησης συγκαταλέγεται εξάλλου και η αναφορά στην υπόθεση «Ιωάννου εναντίον Τουρκίας», με τη Λευκωσία να σημειώνει ότι η επιτροπή ακίνητης περιουσίας θεωρείται από πολλούς αιτητές ως αναποτελεσματική, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα για περιουσίες εντός στρατιωτικών περιοχών, όπως είναι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Σχετικά με την υπόθεση Λοΐζίδου, η Λευκωσία ζητά με ξεχωριστό υπόμνημά της από την Επιτροπή Υπουργών να προχωρήσει στην εξέταση του θέματος της καταβολής αποζημίωσης για απώλεια χρήσης για την εναπομείνασα περίοδο από 28 Ιανουαρίου 1987 μέχρι 21 Ιανουαρίου 1990.
Παράλληλα λέει ότι δεν λήφθηκαν ατομικά μέτρα λόγω του εκτοπισμού της κ. Λοΐζίδου από την περιουσία της, με τη Λευκωσία να ζητά να εξεταστεί το ζήτημα στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά της, η Τουρκία με δικό της υπόμνημα ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να τερματιστεί η εποπτεία, για υποθέσεις στις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να δώσει οδηγίες προς τη Γραμματεία την επόμενη εβδομάδα, στο Στρασβούργο, για ετοιμασία ενός σχεδίου τελικού ψηφίσματος, με το οποίο θα τερματίζεται η εποπτεία για τα ατομικά μέτρα στις υποθέσεις Λοΐζίδου, Μιχαηλίδου/ Τύμβιος και Αλεξάνδρου.
Παράλληλα, η Άγκυρα ζητά να περιληφθεί η διατύπωση ότι η επιτροπή ακίνητης περιουσίας αποτελεί μια επιλογή που είναι στη διάθεση και για τους άλλους αιτητές της ομάδας προσφυγών «Ξενίδη-Αρέστη».
Τέλος ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να δηλώσει πως το μόνο μέτρο που εκκρεμεί είναι η καταβολή των αποζημιώσεων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις