Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέβαλε την ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, φοβούμενη μήπως η ψήφιση αυτή ευνοήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την Κυριακή (3/6) το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους βρίσκεται στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας διεκδικώντας μια νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.
Η πρόταση νόμου, που κατατέθηκε από μέλη του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, επρόκειτο να τεθεί σε προκαταρκτική ψηφοφορία σήμερα. Διατυπώθηκε μετά την πρόσφατη διπλωματική ένταση με την Τουρκία που ακολούθησε την αιματοχυσία στη Γάζα στις 14 Μαϊου. Τουλάχιστον 61 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εκείνη την ημέρα. "Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στον πρωθυπουργό (Μπενιαμίν Νετανιάχου) να αναβάλει τη συζήτηση με θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων για μετά τις εκλογές στην Τουρκία, καθώς μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν στις εκλογές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμάνουελ Νάχσον και πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ακολούθησε αυτές τις συστάσεις.
Η Τουρκία και το Ισραήλ ανταλλάσσουν ύβρεις και διπλωματικές κυρώσεις από τις 14 Μαΐου. Η `Αγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία και τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να φύγουν προσωρινά από τη χώρα. Το Ισραήλ έλαβε παρόμοιο μέτρο εναντίον του γενικού προξένου της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την Αρμενία, περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στις σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Τούρκους οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α`Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο γενοκτονία, που υιοθετείται από σχεδόν 30 χώρες για την περιγραφή αυτών των σφαγών. Σύμφωνα με την Άγκυρα, 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους όταν οι Αρμένιοι εξεγέρθηκαν κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, συμμαχώντας με τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Εργατικός βουλευτής Ιτζίκ Σμούλι χαρακτήρισε "ψευδείς και γελοίες" τις εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για να αιτιολογήσει την αναβολή της ψηφοφορίας. "Αν τα υπουργεία Εξωτερικών ανά τον κόσμο είχαν ενεργήσει τόσο άνανδρα και τόσο ιδιοτελώς στο θέμα της αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος, πού θα ήμασταν εμείς σήμερα;", έγραψε στο Twitter. Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας, οι βουλευτές ενέκριναν στα τέλη Μαϊου τη διεξαγωγή συζήτησης στο κοινοβούλιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, χωρίς να οριστεί ημερομηνία.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις