Την κατάργηση της αναγραφής των ονομάτων των γονιών στα Δελτία Ταυτότητας, καθώς αυτά ενδεχομένως να δημιουργούν δυσμενή διάκριση εις βάρος κάποιων παιδιών αγνώστου πατρός, θα ζητήσει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης σήμερα πρόταση Νόμου για την τροποποίηση του Νόμου περί διενέργειας εράνων και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κηδείες που δεν υπάρχει συμφωνία για το πού θα δίδονται οι εισφορές.
Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε πως το θέμα των στοιχείων στην πολιτική ταυτότητα ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια. Όπως είπε, πριν από κάποια χρόνια στα απολυτήρια των σχολείων, όταν δεν υπήρχε πατέρας κάποιου παιδιού, υπήρχε κενό στο όνομα πατρός. Αυτό, όπως είπε, έβαζε σε δυσμενή διάκριση αυτά τα παιδιά και τα στιγμάτιζε, ενώ κάποια από αυτά μετατρέπονταν σε θύματα εκφοβισμού και μπούλινγκ.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως το 2011 αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας να αφαιρεθούν τα στοιχεία των γονιών από τα απολυτήρια κάτι που έχει βοηθήσει σημαντικά να εξαλειφθεί αυτή η διάκριση. Όμως, συνέχισε, στη συνέχεια υπήρξαν παράπονα από γονείς παιδιών με άγνωστο πατέρα, όταν αυτά εκδίδουν δελτίο ταυτότητας, καθώς στη θέση του ονόματος του πατρός υπάρχει παύλα.
Σημείωσε πως σήμερα τα δελτία ταυτότητας τους τα δείχνουν τα παιδιά σε πάρα πολλούς χώρους δημιουργώντας και πάλι προβλήματα στα παιδιά. «Γι αυτό αποφασίστηκε να εγγράψουμε αυτό το θέμα και να δούμε γιατί χρειάζεται να υπάρχουν στα δελτία ταυτότητας αυτά τα στοιχεία των γονιών. Τα δελτία ταυτότητας είναι για τον καθένα, μας εξατομικεύουν, και υπάρχουν και όλα τα στοιχεία μας με τα οποία μπορούν να μας ταυτοποιούν», είπε και διερωτήθηκε γιατί χρειάζεται να αναγράφονται τα στοιχεία των γονιών.
Η κ. Κυριακίδου υπενθύμισε πως με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, υπάρχει ήδη ένας αριθμός γυναικών που προχώρησαν στην απόκτηση παιδιών με δωρητές σπέρματος. Όπως είπε, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων και Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως, συμφώνησαν πως αυτό είναι κάτι που πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει. Από το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσαν την Επιτροπή, ότι μετά από σχετική έρευνα που έχουν κάνει, διαπιστώθηκε ότι όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν αναγράφουν τα στοιχεία των γονέων στις ταυτότητες και είμαστε η μόνη χώρα που τα αναγράφει.
Ως Επιτροπή θα ετοιμάσουμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας να μελετηθεί ξανά το θέμα ώστε να υπάρξει αλλαγή και τα δελτία ταυτότητας να μην δημιουργούν διακρίσεις στους κατόχους τους και στα παιδιά, είπε.
Ανέφερε, ωστόσο πως πριν από το 2019 δεν μπορεί να γίνει η αλλαγή στις ταυτότητες, καθώς εκείνη τη χρονιά λήγει η σύμβαση με αυτούς που εκδίδουν σήμερα τις ταυτότητες, ενώ το 2019 αναμένεται από την ΕΕ να δοθούν κάποιες νέες οδηγίες για τα δελτία ταυτότητας.
«Εμείς δεν μπορούμε να έρθουμε με πρόταση Νόμου γιατί αυτό συνεπάγεται κόστος. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να ξαναδεί το θέμα και να επισημάνουμε ότι ως Επιτροπή θεωρούμε ότι τα Δελτία Ταυτότητας δεν πρέπει να δημιουργούν οποιεσδήποτε διακρίσεις και τα στοιχεία όπως αναγράφονται σήμερα μπορεί να δημιουργούν σε αριθμό παιδιών, έστω και μικρό, μια δυσμενή διάκριση», είπε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις