Με την αντεξέταση του λοχία της Αστυνομίας, Γιάννου Κωνσταντίνου, συνεχίστηκε την Δευτέρα (4/6) ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.
Ο λοχίας ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, καθώς επίσης ήταν και ο ίδιος που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα, που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν και εκδόθηκαν εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος του κατηγορουμένου Δημήτρη Πατσαλίδη, πρώην Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου Πάφου, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, υπέβαλε στο μαρτύρα πως η εξέταση αυτής της υπόθεσης από την αστυνομία ήταν «πλημμελής», σημειώνοντας ότι η ίδια η ανακριτική ομάδα είχε «προαποφασίσει» ότι συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση θα καλούνταν ως μάρτυρες κατηγορίας, σταματώντας την έρευνα εναντίον τους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στους μάρτυρες κατηγορίας Μιχάλη Μιχαήλ, Διευθυντή ΧΥΤΑ Πάφου από το 2010, Σκεύη Πρωτοπαπά, ιδιαιτέρα του Ιωάννη Κοκότση και Παντελίτσα Μαππούρα, Λογίστρια στην Εταιρεία Helector Cyprus.
Όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν στην έκδοση πλαστών τιμολογίων η αστυνομία τα απέλυσε μόλις έληξαν τα διατάγματα προσωποκράτησης τους και σταμάτησε τις έρευνες εναντίον τους, αφού είχε προαποφασίσει πως θα τους καλέσει ως μάρτυρες κατηγορίας.
Απαντώντας στην υποβολή Αλεξάνδρου, ο μάρτυρας είπε ότι το ποιοι θα κληθούν μάρτυρες δεν είναι η Αστυνομία που το αποφασίζει, αλλά η Νομική Υπηρεσία, η οποία συντάσσει το κατηγορητήριο.
Απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου του Δημήτρη Πατσαλίδη για το ποια χρονική στιγμή αφέθηκαν ελεύθεροι οι Μιχαήλ, Πρωτοπαπά και Μαππούρα, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως μετά τη λήξη των 8ημερων διαταγμάτων κράτησής του απολύθηκαν, γιατί αυτή την εντολή είχε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είχε καμιά προσέγγιση από κανένα για να το πράξει αυτό, αλλά είχε αποφασιστεί από την αστυνομία ότι δεν χρειαζόταν οτιδήποτε άλλο τους συγκεκριμένους.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν χρειάστηκε η περαιτέρω κράτησή τους, αφού εκ των υστέρων η αστυνομία έτρεχε να πάρει συμπληρωματικές καταθέσεις, ο μάρτυρας απάντησε πως συμπληρωματικές καταθέσεις η αστυνομία μπορεί να πάρει οποιαδήποτε στιγμή.
Σε σχέση με τον Ιωάννη Κοκότση, τέως Διευθυντής της Hellector, ο κ. Αλεξάνδρου κάλεσε το μάρτυρα να συμφωνήσει μαζί του ότι κατά το χρόνο της απόλυσης του υπήρχε ακόμα πολύ όγκος υλικού που έπρεπε να διερευνηθεί από την αστυνομία.
Ο Γιάννος Κωνσταντίνου είπε στο δικαστήριο ότι δεν υπολειπόταν τίποτα που έπρεπε να εξεταστεί για τον κ. Κοκότση και γι’ αυτό μετά τη λήξη της δεύτερης προσωποκράτησης τους αφέθηκε ελεύθερος.
Ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε στο μάρτυρα ότι την ώρα που αφηνόταν ελεύθερος ο Ιωάννης Κοκότσης, οι σκέψεις της αστυνομίας ήταν να τον χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα κατηγορίας, με τον κ. Κωνσταντίνου να λέει στο δικαστήριο ότι «η Αστυνομία δεν έχει τέτοιες σκέψεις για κανένα, αφού αυτό είναι καθαρά θέμα της Νομικής Υπηρεσίας να το αποφασίσει».
Επιπλέον, ο κ. Αλεξάνδρου ρώτησε το μάρτυρα αν γνωρίζει ότι πριν την κατάθεση του νυν Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, (από τη συγκεκριμένη κατάθεση ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης) συναντήθηκε με κάποιο μέλος της αστυνομίας, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν γνωρίζει.
Ανέφερε στο μάρτυρα ότι κατά την κατάθεση του ο κ. Φαίδωνος ισχυρίστηκε πως υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία γνωρίζουν και είναι έτοιμα να δώσουν κατάθεση, ανάμεσα στα οποία και ο Μιχάλης Μιχαήλ, προσθέτοντας ακόμα πως ο Φαίδωνας Φαίδωνος ισχυρίστηκε ποιοι από αυτούς θα συνεργαστούν και ποιοι όχι.
Από την πλευρά ο μάρτυρας Κωνσταντίνου εξήγησε στο δικαστήριο πως την κατάθεση του κ. Φαίδωνος την είδε εκ των υστέρων και δεν μπορεί να ερμηνεύσει ούτε μια λέξη σε αυτή την κατάθεση.
«Ο Φαίδωνας Φαίδωνος υποδείκνυε στην αστυνομία τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινούσε η υπόθεση, λέγοντας ότι ο Μιχαήλ του είπε πως αν συλληφθεί είναι έτοιμος να δώσει πολλά περισσότερα στις αστυνομικές αρχές. Το ίδιο έκανε και για τις Σκέυη Πρωτόπαπα και Παντελίτσα Μαππούρα. Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα πρόσωπα κλήθηκαν στο τέλος ως μάρτυρες κατηγορίας. Υπήρχε προαλειμμένη απόφαση να συλληφθούν και βοηθήσου την αστυνομία», είπε ο δικηγόρος του Δημήτρη Πατσαλίδης.
Ο μάρτυρας απάντησε πως σε καμιά περίπτωση δεν ευσταθεί αυτό το πράγμα, για να σημειώσει πως όλη η πτυχή της κατάθεσης Φαίδωνος διερευνήθηκε από την αστυνομία.
Όσον αφορά τα τραπεζικά δεδομένα των κατηγορουμένων, ο κ. Κωνσταντίνου διευκρίνισε, μετά από ερώτηση, πως διερευνήθηκαν όλα τα τραπεζικά δεδομένα των κατηγορουμένων από δύο λειτουργούς ελεγκτές, ενώ έγινε και σύγκριση με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Σε αντεξέταση του μάρτυρα προέβη και ο δικηγόρος του Αντώνιου Κουζουρίδη, Δημόσιου Υπάλληλου, Χριστόφορος Δημητρίου, ενώ σε αντεξέταση θα προβούν τις επόμενες δικάσιμους και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη (6/6), στις 09:00.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις