Τα φετινά φαινόμενα έντονης λειψυδρίας και τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα αποδεικνύουν ότι η Κύπρος είναι ήδη θύμα των κλιματικών αλλαγών, αναφέρεται σε Διακήρυξη της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την ΟΠΟΚ, η απερήμωση είναι περισσότερο από ορατή, ενώ διαφαίνεται και μείωση της βιοποικιλότητας, αφού πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση ή και εισβολή ανταγωνιστικών ξενικών ειδών.
«Αυτά είναι δυστυχώς μερικά από τα επικείμενα αποτελέσματα και θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η Στρατηγική για Προσαρμογή στις Κλιματικές Αλλαγές σε όλους τους επηρεαζόμενους τομείς» συμπληρώνεται.
Σύμφωνα εξάλλου με την ΟΠΟΚ, η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθεί άμεσα και αυτό θα γίνει μόνο με την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ και ιδιαίτερα με τη χρήση της άφθονης ηλιακής ενέργειας του νησιού.
«Θεωρούμε ότι το κυπριακό κράτος θα πρέπει να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει άμεσα το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS), να ακυρωθούν οποιεσδήποτε διευκολύνσεις υπάρχουν σήμερα για τους ρυπαίνοντες και όλα τα έσοδα από τους ρύπους να επενδύονται σε έργα που ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος» συμπληρώνεται.
Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, που συνενώνει 20 ανεξάρτητες περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα που έχουν ως κύριο αντικείμενο το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την υγεία, αναφέρεται και στη χερσόνησο του Ακάμα, δηλώνοντας ότι ο αγώνας για προστασία και διατήρηση της περιοχής θα συνεχιστεί.
«Παραμένουμε κάθετα αντίθετοι με τις πρόσφατες, αλλά και παλαιότερες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας που οδήγησαν και οδηγούν σε νέες οικοδομικές αναπτύξεις εντός και πλησίον της προστατευόμενης περιοχής, προς όφελος των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, η ΟΠΟΚ απαιτεί την αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου με τρόπο ώστε να απαγορευτεί η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, να αναπτυχθούν οι πυρήνες των χωριών και να προστατευτεί το φυσικό και αγροτικό περιβάλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις