Λόγω GDRP δεν δημοσιοποιούνται δικαστικές αποφάσεις - Στο Ανώτατο η συνέχεια

Λόγω GDRP δεν δημοσιοποιούνται δικαστικές αποφάσεις - Στο Ανώτατο η συνέχεια

Δεν δημοσιοποιούνται οι δικαστικές αποφάσεις από τις 23/5 λόγω  Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδεομένα (GDRP), το θέμα εξετάζει την Τετάρτη (6/6) το Ανώτατο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί από τις 23 Μαΐου τις δικαστικές αποφάσεις για όλες τις υποθέσεις που εκδικάζονται απ’ όλα τα δικαστήρια σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία λόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδεομένα(GDRP).

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα συνέλθει την Τετάρτη (6/6) στις 12 το μεσημέρι για να εξετάσει το θέμα που προκύπτει με τα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επιβεβαίωσε το γεγονός της μη δημοσιοποίησης των δικαστικών αποφάσεων από τις 23/5, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση από το Ανώτατο σε σχέση με αυτό το θέμα.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν δημοσιοποιούνται από τη διαδικτυακή υπηρεσία του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου(CyLaw), όπως γινόταν μέχρι σήμερα, μέχρι το θέμα να εξεταστεί από το Ανώτατο.

Ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε τη θέση ότι «δεν έχουν καμία σχέση τα προσωπικά δεδομένα με τη δημοσίευση των αποφάσεων». Όπως είπε, το θέμα δεν είναι εάν θα δημοσιοποιούνται ή όχι οι δικαστικές αποφάσεις, «οι οποίες πάντα θα δημοσιοποιούνται», αλλά εάν θα αναγράφονται τα ονόματα των διαδίκων στις αποφάσεις. Ο ίδιος εξέφρασε τη θέση ότι τα ονόματα των διαδίκων δεν είναι προσωπικά δεδομένα για μην αναγράφονται στις αποφάσεις, εξαιρουμένων, όπως διευκρίνισε, τα ονόματα όσων εμπλέκονται σε δίκες που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι «η δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά τεκμήριο και επί του πρακτέου, όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετούσε την ενημέρωση του κοινού και το δημόσιο συμφέρον. Ο πλήρης και ισοπεδωτικός τερματισμός αυτής της πρακτικής μάλλον αποτελεί φορμαλιστική και δογματική εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που πλήττει σοβαρά την ενημερότητα της κοινής γνώμης, διαβρώνει την ελευθεροτυπία και αποστερεί τα ΜΜΕ από μια σοβαρή πηγή ενημέρωσης με λειτουργική κοινωνική χρησιμότητα».

«Ως ΕΣΚ θεωρούμε ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης. Σε κάθε περίπτωση, όταν κρίνεται επιβεβλημένο, τα προσωπικά δεδομένα των όποιων διαδίκων μπορούν να διαφυλαχθούν από το Ανώτατο αλλά η ουσία της απόφασης του να φτάσει στην κοινή γνώμη και να εξυπηρετήσει το δημόσιο καλό», σημειώνει ο κ. Φράγκος.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε και με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου η οποία δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο πριν από την αυριανή εξέταση του θέματος από το Ανώτατο.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Νίκος Κλεάνθους στο «T»: «Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το κυπριακό»- «Το ΔΗΚΟ έφτασε σε επίπεδα συρρίκνωσης»

Νίκος Κλεάνθους στο «T»: «Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το κυπριακό»- «Το ΔΗΚΟ έφτασε σε επίπεδα συρρίκνωσης»

Ο πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και επί σειρά ετών βουλευτής Λάρνακας Νίκος Κλεάνθους αναλύει στο «T» τις εξελίξεις το κυπριακό, καθώς και  πώς φτάσαμε από τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, όπου ο ίδιος ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Νίκου Αναστασιάδη, στο σήμερα. Κληθείς να σχολιάσει εξάλλου την σημερινή κατάσταση στο ΔΗΚΟ, κάνει λόγο για ένα τριχοτομημένο κόμμα. Στη συνέντευξη, αναλύει και το φλέγον θέμα που απασχολεί τη Λάρνακα, το λιμάνι και τη μαρίνα, κάνοντας μια αναδρομή. Δεν διστάζει μάλιστα να μιλήσει για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη σημερινή κατάσταση.

BEST OF TOTHEMAONLINE