Γουατεμάλα: Στους 69 ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη ηφαιστείου

Γουατεμάλα: Στους 69 ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη ηφαιστείου

Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν σήμερα να χτενίζουν τα καλυμμένα από στάχτη συντρίμμια αναζητώντας νεκρούς ή επιζώντες στα χωριά που ισοπεδώθηκαν, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα, ενώ ο προσωρινός απολογισμός από τις αρχές ανήλθε στους 69 νεκρούς.

"Θα συνεχίσουμε έως ότου να εντοπίσουμε το τελευταίο θύμα, αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Θα χτενίσουμε την περιοχή όσες φορές χρειαστεί" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σέρχιο Καμπάνιας, ο διευθυντής της αρχής Εθνικού Συντονισμού για την αντιμετώπιση των καταστροφών (Conred).

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεδομένης της φύσης της έκρηξης, κατά την οποία διασπάρθηκαν μεγάλες ποσότητες λάσπης, λάβας και στάχτης, έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες. "Εάν παγιδεύτηκαν στην πυροκλαστική ροή, είναι δύσκολο να έχουν επιζήσει" υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ορισμένες σοροί, που απανθρακώθηκαν, ενδέχεται να μην βρεθούν ποτέ. Οι έρευνες που είχαν ανασταλεί τη νύχτα, ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα τα ξημερώματα, στα περίχωρα του ηφαιστείου, τα οποία παραμένουν καλυμμένα από ένα παχύ στρώμα στάχτης.

Οι διασώστες, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, πρέπει να καλύπτουν συνεχώς την αναπνευστική οδό, καθώς σύννεφα τέφρας σηκώνονται από τα οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή. Ο Εντι Σάντσες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η έκρηξη της Κυριακής απελευθέρωσε "πολλή ενέργεια" και ότι ενδέχεται να σημειωθούν και νέες εκρήξεις, μολονότι δεν αναμένονται το ίδιο "καταστροφικές".

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής (Inacif) γνωστοποίησε ότι καταμέτρησε 69 σορούς, μονάχα οι 17 εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 46 είναι οι τραυματίες, οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Δύο μέλη των σωστικών συνεργείων αγνοούνται.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE