Η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως ο ενεργειακός τομέας έχει σημαντικές δυνατότητες και οι υποσχόμενες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν μια σημαντική παράμετρο της αυξανόμενης συνεργασίας Κύπρου – Ιταλίας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην οικία του Ιταλού Πρέσβη στη Λευκωσία για την Εθνική Ημέρα της Ιταλίας, την Παρασκευή το βράδυ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κύπρος και η Ιταλία εργάζονται μαζί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να επιτύχουν κοινούς στόχους, όπως την υποστήριξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, φέρνοντας την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, και προάγοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαρίστησε επίσης την Ιταλία για την υποστήριξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλλάρι διαβεβαίωσε πως η Ιταλία είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρο ως ένας πραγματικός και στενός εταίρος στις προσπάθειες για ανάπτυξη μιας πιο δυνατής Κύπρου και για επανένωση του νησιού, με την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε οι δυο κοινότητες να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη Κύπρο.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τις μακροχρόνιες άριστες σχέσεις και τη στενή συνεργασία Κύπρου και Ιταλίας, καθώς «και τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας".
Ανέφερε πως η Κύπρος και η Ιταλία συνδέονται από μια κοινή βάση αξιών, κοινά συμφέροντα και στόχους και ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τις δυο χώρες και την περιοχή της Μεσογείου.
Ως αξιόπιστοι εταίροι στην ΕΕ, έχουμε επεκτείνει και εντατικοποιήσει τη συνεργασία μα,ς μέσω ενός δυναμικού διαλόγου σε ένα φάσμα τομέων όπως η πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία, σημείωσε.
Επεσήμανε πως «η συνεργασία μας στο πλαίσιο της ομάδας ‘MED7’ – των εφτά νότιων κρατών μελών της ΕΕ – είναι μια περαιτέρω απτή απόδειξη της δέσμευσής μας για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.
«Την ίδια στιγμή, συνεργαζόμαστε στενά για να επεκτείνουμε την οικονομική μας συνεργασία. Η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου, και υπάρχει σίγουρα χώρος για περαιτέρω συνεργασία. Ο ενεργειακός τομέας έχει σημαντικές δυνατότητες», ανέφερε, προσθέτοντας πως «οι υποσχόμενες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν μια σημαντική παράμετρο της αυξανόμενης συνεργασίας μας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου για την υποστήριξη της Ιταλίας στις προσπάθειες για τερματισμό της διαίρεσης και της κατοχής στην Κύπρο και για επανένωση της χώρας και του λαού της, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό δίκαιο, αξίες και αρχές. «Μια λύση σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν είναι μόνο ύψιστης σημασίας για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και την περιοχή», ανέφερε.
Εξάλλου, στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ιταλίας αναφέρθηκε στη νέα Κυβέρνηση στη χώρα του, σημειώνοντας πως υπό αυτή την νέα ηγεσία, η Ιταλία θα συνεχίσει να ενεργεί υπεύθυνα στην Ευρώπη και στον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τις δημοκρατικές αξίες και αρχές που προβλέπονται στο Σύνταγμα της χώρας.
«Η Ευρώπη και η Μεσόγειος θα παραμείνουν στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην Κύπρο για την από κοινού αναζήτηση των κοινών μας στόχων: στην Ευρώπη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας σε ένα κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα βασισμένο σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη και κοινές ευθύνες μεταξύ των μελών της ΕΕ, στην περιοχή της Μεσογείου για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το αρχαίο λίκνο του πολιτισμού παραμένει μια περιοχή ειρήνης και ευημερίας για όλους», επεσήμανε.
Ανέφερε πως «η Ιταλία και η Κύπρος είναι στενοί εταίροι», σημειώνοντας πως έχοντας κοινές δημοκρατικές αξίες και ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα οι δυο χώρες είναι αποφασισμένες να προωθήσουν μια μεσογειακή διάσταση εντός της ΕΕ και να ενισχύσουν μια μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις