ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: «Δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»

Φωτίου: «Δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»

Θα συνεχίσουμε και δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του το πρωί της Κυριακής στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά τους εθνικούς αγώνες Κοντεμενιωτών, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Μακεδονίτισσας.

Όπως σημείωσε ο κ. Φωτίου, άλλοι οχτακόσιοι πενήντα σχεδόν συμπατριώτες μας εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται, με την κατοχική δύναμη να μην επιδεικνύει τη δέουσα συνεργασία για τη διακρίβωση και της δικής τους τύχης, ως εάν οι ευθύνες που έχει μπορεί να αποκρυβούν ή να ξεχαστούν με την πάροδο του χρόνου.

«Δυστυχώς, ο εντοπισμός οστών στα κατεχόμενα, Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, μειώνεται δραματικά χρόνο με το χρόνο», είπε και πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε στη μέρα που θα αναγνωρισθεί και θα τιμηθεί η μεγάλη προσφορά καθώς και η ηρωική θυσία όλων των συμπατριωτών μας».

«Με αυτήν την ελπίδα και με αυτή την προσδοκία αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα», είπε.
Όπως ανέφερε, «στη μνήμη των ηρώων του Κοντεμένου, αλλά και στους υπερήφανους συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους, υποσχόμαστε συνέχιση του αγώνα τους για τελική δικαίωση, μέσα από κοινή συστράτευση και ενότητα».

«Μνημονεύοντας σήμερα τους νεκρούς του Κοντεμένου και προσευχόμενοι για τους αγνοουμένους της κοινότητας, ανανεώνουμε τη δέσμευση μας να εργαστούμε με ενότητα, ομοψυχία και συστράτευση, για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την μοιρασμένη πατρίδα μας και θα τερματίζει την κατοχή», είπε.

«Μιας λύσης», συνέχισε, «χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης, που θα μετατρέπει την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της, με όλα τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες διασφαλισμένες, χωρίς αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο».

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στους οκτώ Κοντεμενιώτες που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, στις 12 Ιουνίου του 1958 στο Κιόνελι, με τεράστιες τις ευθύνες και τις ανοχές και της τότε αποικιοκρατικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για τους Χριστόδουλο Σταύρου, 34 χρόνων, Πέτρο Σταύρου, 21 χρόνων, Ιωάννη Σταύρου, 31 χρόνων, Γεώργιο Σταύρου, 17 χρόνων, Χαράλαμπο Σταύρου, 34 χρόνων, Ευριπίδη Κυριάκου, 24 χρόνων, Κώστα Μουρρή, 34 χρόνων και Σωτήρη Χατζηβασίλη, 17 χρόνων.

Το 1974, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, ο Κοντεμένος πλήρωσε και πάλι βαρύ φόρο αίματος. Ένα από τα βλαστάρια της, ο Νικόλαος Φλουρέντζου, έπεσε προασπιζόμενος την Δημοκρατία, ενώ ο Αριστοφάνης Ανδρέου, παρέμενε στον κατάλογο των αγνοουμένων για 35 χρόνια, έως ότου αναγνωρίστηκαν τα οστά του με τη μέθοδο του DΝΑ.

«Άλλα δυο βλαστάρια του Κοντεμένου που πολέμησαν ηρωικά κατά των Τούρκων εισβολέων, παραμένουν ακόμα στον κατάλογο των αγνοουμένων», κατέληξε. Είναι ο Νικόλαος Παπαχριστοδούλου και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου. Αγνοούμενοι επίσης είναι και δυο Κοντεμενιώτες που τον Ιούλιο του 1974 ήταν πολίτες. Πρόκειται για τον Παντελή Χατζηχριστοφόρου και τον γιο του Χριστάκη Χατζηχριστοφόρου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top