Την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό δεν θα γίνει αποδεκτή στην πΓΔΜ εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε την Τρίτη 12/06.
Όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, με βάση την ενημέρωση που έλαβε ο ίδιος από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σχετικά με τους όρους της συμφωνίας, εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να γίνει δεκτή σε δημοψήφισμα ή από την αντιπολίτευση στην πΓΔΜ.
Παράλληλα, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματός του ότι δεν αποδέχεται και δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». «Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε καμία συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Δεν είναι μια απόφαση που μπαίνει σε διαπραγμάτευση», υποστήριξε ο κ. Καμμένος, χωρίς ωστόσο να θέτει ζήτημα εξόδου του από την κυβέρνηση.
Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα κάνουν καμία κίνηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιοι θα υπονόμευε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Παρ’ όλα αυτά επανέλαβε με έμφαση ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία που κάνει δεκτή την ένταξη ενός κράτους με τον όρο Μακεδονία σε διεθνείς οργανισμούς.
Απευθυνόμενος προς τα μέλη του κόμματος, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ως προς την ψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό. «Όποιος σκέφτεται να ψηφίσει να φύγει τώρα», σημείωσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι η τελική επίλυση του ονοματολογικού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει και μέχρι το 2020.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό, καθώς «στη διεθνή γνώμη δεν είναι η Ελλάδα αυτή που ανακόπτει την πορεία της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καμμένος σημείωσε, ακόμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε στις διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση της λύσης, ενώ, κατά τον ίδιο, «εκείνος που αρνείται μέχρι σήμερα είναι η FYROM».
Σε ό,τι αφορά στους όρους της συμφωνίας, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι είναι αρκετά ισχυροί όσον αφορά τη σλαβική καταγωγή, τη σλαβική γλώσσα, το ζήτημα της ιστορίας της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεγονός που κατά τον ίδιο αποτελεί θετικό πρόσημο της συγκεκριμένης συμφωνίας. «Τέτοιους όρους που έχει συμπεριλάβει η Ελλάδα στην πρότασή της δεν τους έχω ξαναδεί. Εάν δεν υπήρχε το κομμάτι του όρου Μακεδονία δεν θα δεσμευόμασταν», επισήμανε ο κ. Καμμένος.
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος άσκησε κριτική προς την ελληνική αντιπολίτευση, καλώντας τα κόμματα, και ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με το ονοματολογικό.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις