ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: «Γεννήθηκε» από γεωργούς – Έκλεισε από επιχειρηματίες

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: «Γεννήθηκε» από γεωργούς – Έκλεισε από επιχειρηματίες

Ο Συνεργατισμός βούλιαξε, παίρνοντας μαζί του και ένα μεγάλο κομμάτι ιστορίας.

Ο Συνεργατισμός περνά στην ιστορία. Από τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες ίδρυσης, στην επιτυχία, στην συρρίκνωση και τελικά στη διάλυση του 114 χρόνια μετά.

Η ιστορία του γενικά γνωστή. Το 1904 γίνονται οι πρώτες προσπάθειες στην Κύπρο για δημιουργία συνεργατικών εταιρειών, ιδρύοντας τα πρώτα συνεργατικά σε Πέγεια, Χλώρακα, Κισσόνεργα και Μεσόγη, ωστόσο, λίγο καιρό μετά διαλύονται. Μια πενταετία αργότερα, το 1909, γίνεται εκ νέου προσπάθεια, ιδρύοντας στο κατεχόμενο Λευκόνοικο την Χωρική Τράπεζα Λευκονοίκου, και ακολούθως, το 1925 ιδρύεται η Γεωργική Τράπεζα δανειοδοτώντας τους γεωργούς, κάτι που ώθησε τις τοπικές κοινότητες να προχωρήσουν στη δημιουργία Συνεργατικών Εταιρειών. Αποτέλεσμα των πιο πάνω η ίδρυση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας το 1937 η οποία χρηματοδοτούσε της Συνεργατικές Εταιρείες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών αναγκών των γεωργών.

Διαβάστε περισσότερα στο BusinessNews

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE