Αντί το θύμα βίας να προστατευθεί συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση αναφέρει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) εκφράζει την αγανάκτησή της για τη σύλληψη και οκταήμερη κράτηση της 23χρονης κοπέλας, θύμα βίας, σχετικά με το πρόσφατο φονικό στην Πάφο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 39χρονου Βρετανού.
Η Συμβουλευτική ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όπως άμεσα μεριμνήσει για την απελευθέρωση του θύματος, και για την άμεση παροχή μέτρων στήριξης και προστασίας της ως θύμα βίας και ως μάρτυρας, καθώς και τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας προς το ΤΑΕ Πάφου για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης & Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η Συμβουλευτική Επιτροπή αναφέρει ότι από μαρτυρία που προέκυψε και κατέχει η Αστυνομία διαφάνηκε πως οι δύο Βρετανοί προσπάθησαν να υπερασπιστούν γυναίκα που συνοδευόταν από τον φερόμενο δράστη όταν το ζευγάρι είχε τσακωθεί και η γυναίκα δέχτηκε χτυπήματα απ’ αυτόν. Ακολούθως, σύμφωνα με την Αστυνομία το όχημα του δράστη στο οποίο επέβαινε και η σύντροφος του δράστη τραυμάτισε τους δύο άνδρες που κινούνταν πεζοί στην Πάφο, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΑΦΟΣ-ΦΟΝΟΣ 39ΧΡΟΝΟΥ: Συγκλονίζει ο αδελφός του νεκρού «ήρωα»: «Δεν το πιστεύω ότι δεν θα τον ξαναδώ…» -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ενώ ήταν γνωστό ότι η γυναίκα ήταν θύμα βίας από τον δράστη και υπήρχε σχετικό ιστορικό αναφορών στην Αστυνομία για το θέμα, εντούτοις τα Γραφεία του ΤΑΕ Πάφου, όχι μόνο δεν παρείχαν προστασία στο θύμα βίας, όπως όφειλαν σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες, αλλά αντιθέτως, τη συνέλαβαν ως συνένοχη με τον θύτη/δράστη και την οδήγησαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησής της, προσθέτει.
Παρατηρεί περαιτέρω ότι ήταν γνωστό ότι η γυναίκα αυτή ήταν συμβία και θύμα βίας από το δράστη και συνεπώς, η Αστυνομία σύμφωνα με: τον Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο του 2000 (Ν.119(Ι)/2000), o τον περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμο του 2016 (Ν. 51(I)/2016),)/2016), τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την οποία η κυβέρνηση κύρωσε το 2017, είχε την νομική υποχρέωση να αναγνωρίσει την εν λόγω γυναίκα ως θύμα βίας και να της παρέχει την απαιτούμενη προστασία και στήριξη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις