Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε σήμερα για το έργο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) με τον κ. Ζαχαρίου να εκφράζει μετά το πέρας της συνεδρίασης πλήρη ικανοποίηση και στήριξη για τη δουλειά που γίνεται.
Συνέχισε ωστόσο, λέγοντας ότι «κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε στο 2018 και να εκσυγχρονιστούμε» όσον αφορά το σύστημα αξιολόγησης.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις προαγωγές, όχι γιατί η ΕΔΥ δεν επιτελεί τον ρόλο της, αλλά όταν χαρακτηρίζεις το 93,14% των υπαλλήλων ως άριστους, στο τέλος της ημέρας μετρά η ημερομηνία γέννησής τους, είπε ο κ. Ζαχαρίου.
Αναφέρθηκε παράλληλα στην αναγκαιότητα, όλες οι πλευρές της Βουλής να συζητήσουν ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα παρέχει τα εχέγγυα στην ΕΔΥ για να προάγονται οι καταλληλότεροι.
Είπε ότι είχαν κατατεθεί συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία δεν έχουν περάσει ακόμη από τη Βουλή. «Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές της Βουλής μπορεί να διαφωνούν στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά στην αναγκαιότητα τροποποίησης του συστήματος αξιολόγησης νομίζω ότι όλοι συμφωνούν» συμπλήρωσε.
Ανέφερε εξάλλου ότι ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στον Κύπριο πολίτη.
«Έχουμε εγκλωβίσει...τα καλύτερα μυαλά της κυπριακής κοινωνίας μέσα στη δημόσια υπηρεσία και δεν τους δίνουμε κίνητρα να αποδώσουν» είπε ο κ. Ζαχαρίου.
Ανέφερε επίσης ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, στη βάση του νόμου περί αξιολόγησης και την υποχρέωση για γραπτές εξετάσεις, ώστε η ΕΔΥ να επιλέγει μεταξύ των αρίστων.
Υπενθύμισε ότι η λειτουργία του νόμου περί αξιολόγησης έχει ανασταλεί από το 2011, ενώ έχει ξανακατατεθεί και βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Γεώργιος Παπαγεωργίου είπε ότι τα προβλήματα στη δημόσια υπηρεσία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εθνικό ζήτημα.
Είπε επίσης ότι πρέπει να όλοι να εγκύψουν στο ζήτημα, ώστε να διαπιστωθεί για ποιόν λόγο, ενώ προσλαμβάνονται κάποια από τα καλύτερα μυαλά, μερικά χρόνια μετά εγκλωβίζονται σε ένα σύστημα «το οποίο αδρανοποιεί το προσωπικό, δημιουργεί αντικίνητρα και δεν τους επιτρέπει να αποδώσουν».
Με τη σειρά του ο κ. Παπαγεωργίου έθεσε ως προτεραιότητα τη συζήτηση για το σύστημα αξιολόγησης, λέγοντας ότι «θα πρέπει να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από αυτό» και «να αλλάξουν οι νοοτροπίες που έχουν αναπτυχθεί στη δημόσια υπηρεσία λόγω ακριβώς αυτού του συστήματος».
Απηύθυνε τέλος έκκληση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, στα κόμματα και τη Βουλή «να δούμε πως μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».
Από ΚΥΠΕ