Η Βουλή καλείται να πάρει αποφάσεις για ζητήματα που άλλοι δημιούργησαν και άλλοι έχουν τις ευθύνες και στο τέλος της ημέρας η Βουλή θα είναι υποχρεωμένοι με τις αποφάσεις της να επιφορτιστεί αυτή το μερίδιο ή το σύνολο των ευθυνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι διαφορετική είναι η υφή των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο Συνεργατισμός μέχρι το 2013, κάτι για το οποίο δεν λήφθηκαν καθόλου μέτρα, δεν υπήρχε καθόλου εποπτικός έλεγχος με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυδοσία, οικογενειοκρατία και όλα αυτά τα φαινόμενα της διαπλοκής με την καλή ή την κακή έννοια και πρόσθεσε ότι αυτά οδήγησαν τον Συνεργατισμό σε μια δύσκολη κατάσταση έτσι ώστε το 2013 να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην κρατικοποίηση του Συνεργατισμού με τον στόχο κυρίως της διάσωσης και αναδιοργάνωσης τους για να μπορεί να ανταποκριθεί στον κοινωνικό ρόλο και στήριξη των χαμηλά και μεσαίων εισοδημάτων.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «σήμερα, πέντε χρόνια μετά, επιβεβαιώνεται ότι αυτή η προσπάθεια απέτυχε και όπως την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι που επιβάλουν σήμερα την πώληση της ΣΚΤ.
Ανέφερε ότι ο ένας λόγος είναι οι αυξημένες απαιτήσεις που έχουν οι ευρωπαϊκοί εποπτικοί μηχανισμοί έναντι του χρηματοπιστωτικού συστήματος της πατρίδας μας και ο δεύτερος λόγος είναι οι στερήσεις οι οποίες παρατηρήθηκαν όσον αφορά την λειτουργία της ΣΚΤ.
Αναφορικά με τις αυξημένες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε τι έπραξε η Κυβέρνηση όταν ξεκίνησαν να διαμορφώνονται αυτές οι απαιτήσεις και πρόσθεσε ότι «υπήρχαν σοβαροί πολιτικοί λόγοι που η κυπριακή Κυβέρνηση μπορούσε να διεκδικήσει διαφορετική μεταχείριση από τους εποπτικούς μηχανισμούς και δεν το έπραξε».
Αναφέρθηκε στην πρόσληψη από την Κυβέρνηση 120 νέων στελεχών στην ΣΚΤ για να συμβάλουν στην αναδιοργάνωση του Συνεργατισμού και πρόσθεσε ότι σήμερα η Κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι απέτυχε αυτή η προσπάθεια, διερωτώμενος κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνα για τον Συνεργατισμό δεν θα έχει την τύχη των ερευνών που έγιναν είτε για το Χρηματιστήριο, είτε για τις Κυπριακές Αερογραμμές είτε για την οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι κάποτε στην Κύπρο πρέπει να αρχίσουν να αποδίδονται ευθύνες.
Αναφέρθηκε επίσης σε ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας ως εποπτικός μηχανισμός για την λειτουργία της ΣΚΤ και πρόσθεσε ότι «με τις αχρείαστες χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπους της δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα τα οποία σήμερα βιώνουμε μέσα από την μαζική εκροή καταθέσεων».
Ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε όπως η έρευνα καλύψει και το ενδεχόμενο κατά πόσον «οι εποπτικές αρχές λειτούργησαν κατά τρόπο σωστό, εντός των αρμοδιοτήτων τους, άσκησαν τον αναγκαίο και απαραίτητο έλεγχο έτσι ώστε να προληφθούν αυτά που σήμερα βιώνουμε».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις