Το Ανώτατο απάλλαξε τον Θεοφάνη Λώλο από την κατηγορία της συνομωσίας στη δίκη ΧΥΤΥ -ΧΥΤΑ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απάλλαξε σήμερα τον Θεοφάνη Λώλο, εκ των κατηγορούμενων στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης - ΧΥΤΑ Πάφου, από την κατηγορία με αριθμό 88 που αφορά στο αδίκημα της συνωμοσίας για καταδολίευση του κοινού, λόγω παραβίασης της αρχής της ειδικότητας.
Ο κατηγορούμενος κέρδισε την πολιτική έφεση που καταχώρησε ο δικηγόρος του Χρίστος Τριανταφυλλίδης, επιτυγχάνοντας την ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης ημερομηνίας 6/9/2017 με ένα και μοναδικό λόγο έφεσης που είχε ως κύριο άξονα “τη λανθασμένη παράλειψη του πρωτόδικου Δικαστηρίου να δώσει τη δέουσα βαρύτητα στο γεγονός της παραβίασης της αρχής της ειδικότητας που έθετε τέρμα στη δίωξη του εφεσείοντα”.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, υπό πενταμελή σύνθεση, με την τροποποίηση του κατηγορητηρίου της υπόθεσης και την προσθήκη και της Ελλάδας ως τόπου διάπραξης του αδικήματος παραβιάστηκε η αρχή της ειδικότητας.
Όπως αναφέρεται, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του κατηγορουμένου αναφέρετο σε αδικήματα που διαπράχθηκαν στην Κύπρο, ενώ το κατηγορητήριο σε αδικήματα που διαπράχθηκαν σε Κύπρο και Ελλάδα. Αν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προστίθεται, αφορούσε σε αδικήματα που διαπράχθηκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του Ελληνικού Δικαστηρίου θα ήταν διαφορετική εφόσον η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση.
Σημειώνεται ότι “οι πρόνοιες του άρθρου 36(1) του Νόμου 133(Ι)/2004 είναι σαφείς και δεν επιδέχονται διαφορετικής ερμηνείας απ’ εκείνη που μεταδίδει το λεκτικό του ότι δηλαδή ο εκζητούμενος που παραδίδεται στις κυπριακές αρχές δεν διώκεται και ούτε καταδικάζεται για αξιόποινη πράξη που είναι διαφορετική απ’ εκείνη για την οποία εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης”.
Ενόψει της παραβιάσης της αρχής της ειδικότητας, σύμφωνα με την απόφαση, “το Κακουργιοδικείο όφειλε να διακόψει τη δίωξη σ’ όσον αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία και όχι να θεωρήσει ότι είχε δικαιοδοσία εκδίκασης της κατηγορίας 88 με το δικαιολογητικό ότι το αδίκημα που αφορούσε φέρεται να διαπράχθηκε και στην Κύπρο”.
Μετά από αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, όπως αναφέρεται, “ υπήρξε τροποποίηση των λεπτομερειών της κατηγορίας 88 με τη διαγραφή της φράσης “και στην Ελλάδα” ώστε ο τόπος τέλεσης του αδικήματος να περιορίζεται στην Κύπρο όπως αναφέρετο και στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης”.
“Δεν παρέχεται καμία θεραπεία άρσης της παραβίασης εκ των υστέρων, όπως θεώρησε το Κακουργιοδικείο ότι μπορούσε να προβεί όπως και έπραξε με την τροποποίηση του κατηγορητηρίου αφαιρώντας την πρόταση “και στην Ελλάδα”, αναφέρει στην απόφαση του το Ανώτατο.
Σημειώνει επίσης ότι “ο ισχυρισμός περί παραβίασης της αρχής της ειδικότητας, είχε γίνει παραδεκτός από την Κατηγορούσα Αρχή κατά την πρωτόδικη διαδικασία. Σε κανένα στάδιο της πρωτόδικης διαδικασίας δεν επιχειρήθηκε η απόσυρση του πιο πάνω παραδεκτού γεγονότος από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής. Προσπάθεια απόσυρσης του έγινε κατά την ακρόαση της παρούσας έφεσης...”
Το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι “στο στάδιο αυτό η Κατηγορούσα Αρχή δεν μπορεί να αποστεί από τη θέση που πρόβαλε πρωτόδικα στη βάση της οποίας το πρωτόδικο Δικαστήριο προχώρησε στην έκδοση της απόφασης του”.
Το πενταμελές Εφετείο “εξέδωσε διάταγμα ακύρωσης της ενδιάμεσης απόφασης που εκδόθηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στην υπόθεση ημερομηνίας 14/6/2017 με την οποία απέρριψε το αίτημα του εφεσείοντα να αναστείλει την δίωξη του στη βάση της κατηγορίας 88, ως αυτή καταγράφετο κατά τη δικάσιμο της 8/6/2017, όπου εμφαίνετο και η Ελλάδα ως τόπος διάπραξης του αδικήματος”.
”Η διαδικασία της κατηγορίας 88 διακόπτεται σ’ όσον αφορά τον εφεσείοντα ο οποίος απαλλάσεται της κατηγορίας”, καταλήγει η απόφαση.
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας ο Διευθυντής της Eurobank Αντρέας Πίτσιλλου και ο Διευθυντής της εταιρείας που παρείχε γραμματειακές υπηρεσίες στην Helector Χάρης Ραπτόπουλος.
Για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις