Πρότυπο μελέτης στο ΣτΕ το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, δηλώνει ο Ι. Νικολάου στη γιορτή του σχολείου των Φυλακών.
Πρότυπο μελέτης από εμπειρογνώμονες χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια το σωφρονιστικό σύστημα έχει ριζικά μεταμορφωθεί προς το καλύτερο.
Μιλώντας στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου των Φυλακών, ο κ. Νικολάου ξεκίνησε ευχαριστώντας πολύ για την τεράστια αυτή μεταμόρφωση, την Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, τα στελέχη των φυλακών, τους δεσμοφύλακες και τους κρατούμενους. «Αξίζετε συγχαρητηρίων για τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχετε κάνει για να αναμορφωθεί αυτός ο χώρος», πρόσθεσε.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ: Ζαρρή, ‘Κομμωτής’ και Κολλιάς έκλεψαν τις εντυπώσεις – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO
Τελετή λήξης μαθημάτων στις Κ. Φυλακές -78 κρατούμενοι επιδιώκουν την απόκτηση απολυτηρίου
ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ: Χόρεψε ευδιάθετη στην εκδήλωση των Κ. Φυλακών η σύντροφος του Τζιωνή– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Στον χαιρετισμό του ο κ. Νικολάου σημείωσε πως πέρα από την αναγνώριση της οποίας τυγχάνει από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς ως πρότυπο μελέτης το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, πρόσφατα έχει προταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατίας όπως διοργανώσει στην Κύπρο το Συνέδριο των Διευθυντών Φυλακών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο Μάιο.
«Το γεγονός αυτό αποτελεί τιμή για το σωφρονιστικό μας σύστημα και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτελεί, για τους ιδίους, ευκαιρία μελέτης του σωφρονιστικού συστήματος, που κατάφερε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεπεράσει τα προβλήματα που κατά κύριο λόγο επισημαίνονταν διαχρονικά σε εκθέσεις των Επιτροπών κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών και να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές σε τομείς που προσεγγίζουν το ενδιαφέρον των Διευθυντών των Φυλακών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε.
Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε πως η υιοθέτηση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών υγείας εντός των φυλακών, η συνεχής φροντίδα των ευάλωτων κρατουμένων από τους ψυχιάτρους και νοσηλευτές υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και η λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Πτέρυγα 10 έχουν, τα τελευταία χρόνια, ανατάξει τις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας ως πρότυπο μελέτης από τους εμπειρογνώμονες ξένων χωρών, αφού η αυτοχειρία και οι αυτοτραυματισμοί αποτελούν φαινόμενα συχνής αναφοράς σε κλειστές φυλακές, που σε μερικές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε μάστιγα.
Είπε πως ταυτόχρονα, έχουν λειτουργήσει προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προγράμματα στήριξης, αντιμετώπισης και διευκόλυνσης της πρόσβασης των χρηστών σε θεραπευτικές δομές, όπως είναι η παραπομπή κρατουμένων στη Θεραπευτική Κοινότητα της Αγίας Σκέπης και η εφαρμογή του Κλειστού Προγράμματος Απεξάρτησης «ΔΑΝΑΗ», το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με την αξιοποίηση της ανακαινισμένη Πτέρυγας 10Α.
Παράλληλα, συνέχισε, προγραμματίζεται επίσκεψη σε κέντρα απεξάρτησης κρατουμένων και σε θεραπευτικά κέντρα που λειτουργούν εντός των φυλακών στην Ελλάδα και τα οποία σημειώνονται ότι συνιστούν βέλτιστες πρακτικές, η επιτυχής συμπλήρωση των οποίων δυνατό να οδηγήσει σε υπό όρους αναστολή της έκτισης της ποινής και ή στη υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης».
Οσον αφορά το νομοσχέδιο για αναθεώρηση του Νόμου για τις Φυλακές και τους σχετικούς Κανονισμούς που έχουν υποβληθεί για νομοτεχνικό έλεγχο, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι θα υπάρχει διά νόμου κατοχύρωση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και καινοτόμες αλλαγές, που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σωφρονιστικού συστήματος προσανατολισμένου στην ανθρωποκεντρική έκτιση των ποινών και την ενίσχυση των διαδικασιών αναμόρφωσης και παραγωγικής κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.
Σε σχέση με τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως αυτός έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Ενδεικτικά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο υπερπληθυσμός έφτανε το 214% αφού είχαμε χωρητικότητα 340 προσώπων και ο πληθυσμός ξεπερνούσε τους 700 κρατούμενους, σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται γύρω στους 650 ενώ έχει αυξηθεί η χωρητικότητα των φυλακών σε 566 πρόσωπα», είπε.
Όπως εξήγησε, σήμερα, με τον καθορισμό πολιτικής για τους αλλοδαπούς κρατουμένους, οι οποίοι αποτελούν το 45% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές, την προώθηση νομοθεσίας για τον επαναπατρισμό αλλοδαπών κρατουμένων που κατηγορούνται ή καταδικάστηκαν για τα αδικήματα παράνομης παραμονής και ή εργασίας και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βραχιολιού, αναμένεται ο αριθμός αυτός να περιοριστεί περαιτέρω, ώστε να διατηρείται στα επίπεδα της χωρητικότητας των φυλακών.
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην μελέτη που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ετοιμασία ειδικού προγράμματος εφαρμογής του θεσμού της κοινοτικής εργασίας, ως εναλλακτική της ποινής της φυλάκισης, στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων χωρών.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις