Τη διαβεβαίωση, ότι οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια κατοχύρωσης του προτύπου παραγωγής του χαλλουμιού ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης, έδωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, το Σάββατο 07/07.
Σε χαιρετισμό του στο 1ο Φεστιβάλ Χαλλουμιού και Τραχανά Μενοίκου ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι το χαλλούμι και ο τραχανάς δεν απουσιάζουν από κανένα κυπριακό σπίτι και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής και γαστρονομικής μας παράδοσης».
Αναμφίβολα, είπε, «το χαλλούμι είναι γνωστό ανά το παγκόσμιο και αποτελεί διαχρονικά το αποκλειστικά παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομία του τόπου».
Παρέθεσε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία, η αξία των εξαγωγών του είδους ξεπέρασε τα 155 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2017 και παρουσιάζει αυξητική τάση.
Ο κ. Καδής συνέχισε λέγοντας ότι «η προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς για καταχώρηση της ονομασίας χαλλουμιού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο Ευρωπαϊκό Μητρώο, έχει ως στόχο την προστασία της ταυτότητας του κυπριακού αυτού προϊόντος».
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι «η μέχρι σήμερα προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να θωρακίσει την ονομασία του χαλλουμιού μέσω των εμπορικών σημάτων που έχουν καταχωρηθεί σε διάφορες χώρες, αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία».
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για κατοχύρωση του προτύπου παραγωγής του χαλλουμιού ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης, που αποτελεί την πλέον αποτελεσματική διαδικασία κατοχύρωσης», είπε.
Ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα και ιδιαίτερα των παραγωγών γάλακτος, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, κατά την τελευταία προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου, έχουν εγκριθεί 74 αιτήσεις για επενδύσεις στην αγελαδοτροφία, με ύψος επένδυσης 30 εκατομμυρίων ευρώ και ύψος επιδότησης 16 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 55 αιτήσεις για μονάδες αιγοπροβάτων, με ύψος επένδυσης 26 εκατομμυρίων ευρώ και ύψος επιδότησης που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις