Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας, ψήφισε την Κυριακή (8/7) σε νόμους πέντε νομοσχέδια και ενέκρινε ένα κανονισμό για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).
Η Βουλή ενέκρινε επίσης την κυβερνητική εγγύηση για τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα.
Επιπλέον ψήφισε ομόφωνα σε νόμο την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και θα ρυθμίζει την επ΄ αόριστον προστασία των εγγυητών για δανειολήπτες που εμπίπτουν στις πρόνοιες του νόμου για την αφερεγγυότητα για συμβάσεις που συνήφθησαν ή θα συναφθούν μέχρι την ψήφιση του νόμου.
Επίσης ψήφισε σε νόμους τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου που ρυθμίζουν το ενδιάμεσο καθεστώς της ΣΚΤ από τη στιγμή της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της μέχρι τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων της και την παροχή ρευστότητας από στη ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα μέχρι την απορρόφηση των εργασιών της.
Η Ολομέλεια κυρίως με τις αντίθετες ψήφους των 28 Βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καταψήφισε όλες τις τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοθετημάτων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: BOYΛΗ: Τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν
Συγκεκριμένα ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018 ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον. Ο εν λόγω νόμος, με τροποποίηση του βασικού νόμου, στοχεύει ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή από τον ενυπόθηκο δανειστή η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες, για να μην μείνουν ανεξασφάλιστα τα δάνεια που δεν θα πωληθούν όταν η εξασφάλιση μεταφερθεί στον αγοραστή του δανείου, και να αναθεωρηθεί το Μέρος VIA του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή.
Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018, που τροποποιεί το βασικό νόμο, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή χωρίς την καταβολή τελών, ρυθμίζονται τα αποτελέσματα της μεταβίβασης και ειδικότερα η μεταφορά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα ωφελήματα, η σειρά προτεραιότητας, η φύλαξη εγγράφων, καθώς και το δικαίωμα συμψηφισμού, ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον.
Ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018, που επιφέρει τροποποίηση και διασαφήνιση των διατάξεων του βασικού νόμου, λόγω του ότι οι χρεώστες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε κατάσταση αφερεγγυότητας, ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ, 4 εναντίον και 14 αποχές. Περαιτέρω, με την τροποποίηση καθίστανται πιο αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί αφερεγγυότητας που καθορίζονται στο βασικό νόμο, μέσω των οποίων υπομοχλεύονται οι χρεώστες από το καθεστώς της αφερεγγυότητας και επανεισάγονται στη δρώσα οικονομία.
Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2018, που τροποποιεί το βασικό νόμο, ώστε να ενδυναμωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών εταιρειών και να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη δυνατή χρήση του σχεδίου αυτού τόσο από οφειλέτες όσο και από πιστωτές, ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 13 αποχές. Παράλληλα με τη νέα ρύθμιση τερματίζεται οποιασδήποτε προστασία εταιρείας η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση στις πληρωμές της προς οποιοδήποτε πιστωτή, για χρονική περίοδο τριών μηνών, και η οποία λαμβάνει κρατική χορηγία ως συνεισφορά για μερική κάλυψη των χρεών της.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΒΟΥΛΗ: Απορρίφθηκαν όλες οι τροπολογίες στα νομοσχέδια
Η τροποποίηση στους βασικούς κανονισμούς για τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας, ώστε να αυξηθεί επιπλέον το καθορισμένο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας από 20% σε 30%, σε περίπτωση που Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ, εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως το κόμμα του καταψηφίζει τον κανονισμό όχι επειδή δεν κατανοεί ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κίνητρο στους Συμβούλους Αφερεγγυότητας ώστε να ρυθμίζεται σχέδιο αποπληρωμής, αλλά επειδή αναμένει από την Κυβέρνηση κίνητρο σε ποσοστά που να διασφαλίζει την ισορροπία.
Ο περί Τιτλοποιήσεων Νόμος του 2018, που θεσπίζει νομοθετική ρύθμιση της αγοράς τιτλοποιήσεων στη Δημοκρατία και διασφάλιση της ορθής της λειτουργίας, μέσω της εποπτείας της δραστηριότητάς της από την Κεντρική Τράπεζα (τιτλοποίηση δανείων), ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον.
Η μία εκ των προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο κ. Νεοφύτου και τροποποιεί τον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμο ώστε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας Αδειοδοτημένου Πιστωτικού Ιδρύματος (ΑΠΙ) να μην αποτελεί λόγο εκκαθάρισης του, παρά μόνο κατά τη διακριτική ευχέρεια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μετά από απόφαση του Δικαστηρίου σε υποβληθείσα από την Κεντρική Τράπεζα αίτηση, το οποίο για το διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή ή εκκαθαριστή ΑΠΙ, άλλου από τον επίσημο παραλήπτη, ακούει προηγουμένως τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, υπερψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ και 15 αποχές.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αναφέροντας ότι οι Οικολόγοι ψηφίζουν υπέρ, είπε πως διασφαλίζει το καθεστώς της ΣΚΤ, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει το καθεστώς των δανειοληπτών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο νόμος ρυθμίζει το καθεστώς για την επόμενη ημέρα μιας επικίνδυνης συμφωνίας, η οποία χωρίς τη διευκρίνιση του καθεστώτος της θα έμενε σε επικίνδυνη αιώρηση. Πρόσθεσε πως επιβαλλόταν να διευκρινιστεί ότι ανάκληση της άδειας δεν σημαίνει εκκαθάριση. Περαιτέρω ζήτησε δέσμευση της Κυβέρνησης ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΣΚΤ δεν θα τύχουν εκμετάλλευσης και κακοδιαχείρισης με πώληση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης παρατήρησε πως η ανάγκη να ρυθμιστεί από τη Βουλή με πρόταση νόμου το καθεστώς της ΣΚΤ, αποτελεί απόδειξη της προχειρότητας με την οποία η Κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές, προσέγγισαν το ζήτημα και τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα.
Είπε ακόμα ότι η Διοικήτρια της ΚΤ έπρεπε να είναι παρούσα κατά την εξέταση της συμφωνίας και της δέσμης των νομοσχεδίων για να συμβάλει ώστε να συμπληρωθούν τα κενά και όχι ο υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνει στην Επιτροπή Οικονομικών πως θεωρεί ότι η Διοικήτρια είναι ενήμερη.
Η δεύτερη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον κ. Νεοφύτου και ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος με 34 ψήφους υπέρ και 14 αποχές τροποποιεί τον περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμο ώστε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για σκοπούς εξασφάλισης ρευστότητας ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό να δύναται να επιβαρύνει ή και να εκχωρεί ή και να μεταβιβάζει μέσω σχετικής σύμβασης ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καθορίζεται από τη σχετική νομοθεσία, προς όφελος και αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων (ΑΠΙ), πέραν της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή της Κυπριακής Δημοκρατίας, δανειακές απαιτήσεις ή άλλα περιουσιακά της στοιχεία.
Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για την αναθεώρηση διατάξεων, οι οποίες ρυθμίζουν την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων, είτε με πλειστηριασμό είτε με πώληση, με διαδικασία η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από τον ενυπόθηκο δανειστή, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες που ήταν στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, αποσύρθηκε.
Η πρόταση νόμου ΕΔΕΚ, Οικολόγων, Άννας Θεολόγου που ρύθμιζε ώστε οι διατάξεις του μέρους VIA, του νόμου του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, που αφορούν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από ενυπόθηκο δανειστή να εφαρμόζονται μόνο σε κάθε σύμβαση υποθήκης, η οποία ενεγράφη στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κατά ή μετά την 9η Σεπτεμβρίου 2014, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του υπό αναφορά Μέρους και όχι στις συμβάσεις υποθήκης που συνήφθησαν πριν από την ημερομηνία αυτή, καταψηφίστηκε με 9 ψήφους υπέρ, 28 εναντίον και 15 αποχές.
Οι προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, που κατατέθηκαν και τέθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και αφορούσαν προσωρινές διατάξεις για αναστολή διαδικασίας εκποίησης, μέσα από δικαστική διαδικασία, για συνολική οφειλή συμβατικής υποχρέωσης μέχρι 350.000 ευρώ για απόκτηση κύριας κατοικίας και για συνολική συμβατική υποχρέωση μέχρι 350.000 ευρώ για σκοπούς απόκτηση επαγγελματικής στέγης ή ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την προαναφερθείσα επαγγελματική στέγη, καταψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής.
Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για την κύρια κατοικία καταψηφίστηκε με 28 ψήφους εναντίον και 21 υπέρ και η πρόταση νόμου για την επαγγελματική στέγη με 28 εναντίον και 21 υπέρ.
Άλλες δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από το ΕΛΑΜ και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών δεν συζητήθηκαν με τη διαδικασία του κατ` επείγοντος.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις