ΠΑΡΑ-THEMA

Πως θα ήταν η ιστορία της Κύπρου αν ξαναγραφόταν με βάση το Γλωσσάρι

Πως θα ήταν η ιστορία της Κύπρου αν ξαναγραφόταν με βάση το Γλωσσάρι

Τελικά, πόσο διαφορετικό θα παρουσιαζόταν το Κυπριακό, η κατοχή, η εισβολή και όσα έζησε και ζει η Κύπρος αν κάποιος αποφάσιζε να υιοθετήσει τις λέξεις που προωθεί το γλωσσάρι; 

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, η οποία ζει στο νότιο μέρος της Κύπρου αντιδρά σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, που προωθεί ο Ερντογάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και οι κάτοικοι που διαμένουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

Προβλήματα σχετικά με τη λύση παρουσιάζονται στις επηρεαζόμενες περιουσίες, αλλά και σε ζητήματα παραμονής Τούρκων προσφύγων στο νησί μετά τη συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκοκυπριακή διοίκηση ζητά την παραμονή περισσοτέρων Τούρκων που διαμένουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, σε αντίθεση με τον αριθμό παραμονής που προτείνει η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα.

Παράλληλα, ένταση στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων προκάλεσε η απόφαση της Τουρκοκυπριακής διοίκησης και Τουρκοκυπριακής Συνέλευσης όπως προστεθούν φόροι στα αγαθά που στέλνονται από το νότιο μέρος της Κύπρου στους Ελληνοκύπριους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Την ίδια ώρα ο Τουρκοκύπριος Δήμαρχος Μόρφου ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια «Πανεπιστημίου» της περιοχής, σχολίασε την σύλληψη από τον τούρκικο στρατό, κατοίκων του νοτίου μέρους της Κύπρου που προσπάθησαν να περάσουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ζητώντας επηρεαζόμενες περιουσίες.

Να σημειώσουμε πως στο νησί της Κύπρου υπάρχουν δύο Κοινότητες, οι οποίες διαμένουν στο βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού, με την διάβαση σε κάθε διαφορετικό μέρος να γίνεται μέσω σημείων διέλευσης που υπάρχουν σε διάφορα σημεία.

*Το πιο πάνω γράφτηκε αντικαθιστώντας τις λέξεις, κατοχικός στρατός, εγκλωβισμένοι, Ελληνοκύπριοι, Κύπριοι, παράνομα πανεπιστήμια, ψευδοβουλή, κατοχικός ηγέτης, ελεύθερες περιοχές και άλλες τόσες, με βάση τις λέξεις που προτείνει το Γλωσσάρι της εισβολής.

Αν τα πιο πάνω που γράφτηκαν με τις λέξεις που προωθεί το «Γλωσσάρι» δεν αποτελούν παραχάραξη της ιστορίας, και μπορούν να χαρακτηρίσουν πολιτικά και κοινωνικά το τι πραγματικά συνέβη και τι συμβαίνει στην Κύπρο, αποδίδοντας μέχρι και τη τελευταία λέξη όλη την αλήθεια τότε η Ένωση Συντακτών και η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορούν να συνεχίσουν να μας ζητούν να αποδείξουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top