Aισιόδοξος ο Ζάεφ: 'Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό'

Aισιόδοξος ο Ζάεφ: 'Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό'

Πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες.

«Αναλάβαμε την υποχρέωση να προκηρύξουμε δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας μας. Το δημοψήφισμα αυτό θα λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Η διαδικασία είναι δημοκρατική και πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας θα ψηφίσει υπέρ», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στη διάσκεψη «NATO Engages-The Brussels Summit Dialogue» παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του ονόματος δεν ήταν εύκολες, είπε ο Ζάεφ, τονίζοντας ότι τόσο εκείνος όσο κι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισαν να βάλουν το μέλλον των πολιτών πριν από τις πολιτικές τους καριέρες.

Υποστήριξε δε ότι οι πανομοιότυπες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Σκόπια επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία είναι δίκαιη. Με την επίτευξη της συμφωνίας η «Μακεδονία» και η Ελλάδα μετακίνησαν όρη, αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτή η διευθέτηση τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι μπορεί να προσφέρει η χώρα του στο ΝΑΤΟ, ο Ζάεφ είπε η συμμετοχή της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία θα συνεισφέρει στη σταθερότητα σε μια περιοχή που θεωρείτο επικίνδυνη στο παρελθόν, ενώ επεσήμανε και τη συνεισφορά της ΠΓΔΜ σε νατοϊκές αποστολές ανά την υφήλιο.

«Με την απόφαση του ΝΑΤΟ να καλέσει την “Μακεδονία” να ξεκινήσει την ενταξιακή διαδικασία, η χώρα μας θα γίνει μέρος της οικογένειας στην οποία ανήκει», κατέληξε.

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Επιστρέψαμε από τη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζοντας ότι καταφέραμε κάτι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μας είπε ο ΓΓ των ΗΕ μετά το τέλος ακόμα μιας σύναξης, άτυπης ή τυπικής-αυτό ολίγο μας ενδιαφέρει- για να μας πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο-και εμείς οι αφελείς, που νομίζαμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής- Προχωράμε λοιπόν σε νέα ΜΟΕ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικα.

BEST OF TOTHEMAONLINE