Ιδιαίτερη ικανοποίηση για το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με την TOTAL στον τομέα των υδρογονανθράκων, στην αμυντική συνεργασία και τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική στήριξη που επιδεικνύει η γαλλική Κυβέρνηση στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εκφρασθείσα επιθυμία, μέσω και της ιδιότητας της ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού, ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του και τη διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της λύσης.
Συνεχίζοντας είπε ότι μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, λόγω της επιμονής των συνομιλητών μας στη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης και στη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, η διαπραγματευτική διαδικασία, δυστυχώς, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Και όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, είπε, τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και στη διεθνή κοινότητα, στους εταίρους μας στην ΕΕ, ευρύτερα στα Μόνιμα και μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, "παραμένει δεδομένη η θέση μου για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, νοουμένου, βεβαίως, ότι οι συνθήκες, κατά τον ΓΓ, το επιτρέψουν".
Πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, η οποία θα πραγματοποιήσει επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους και τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε ο ΓΓ να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχουν ή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Ευελπιστώ πως οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, αλλά και η Τουρκία θα ανταποκριθούν θετικά, ιδιαίτερα επί των όσων καταγράφει το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα για το θέμα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, και των στρατευμάτων, ως επίσης θα απέχουν από τις όποιες ενέργειες, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Είπε ακολούθως ότι «θέλουμε, όπως είχαμε συμφωνήσει και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί απειλή για τον άλλον. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την κατάργηση των όποιων αναχρονιστικών συμφωνιών οι οποίες δεν προάγουν, αλλά υποσκάπτουν το αίσθημα ασφάλειας».
Τονίζοντας ότι η άριστη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα τόσο σημαντικό στρατηγικό εταίρο όπως είναι η Γαλλία, είναι εμφανής μέσω των συμπράξεων εντός των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε πως Κύπρος και Γαλλία ως μεσογειακά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν στην Ομάδα Med7, στην οποία υπάρχει πλήρης συναντίληψη και καθορισμός δράσεων για πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη και όχι μόνο.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σε διμερές επίπεδο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αναβάθμιση των συμπράξεων μας, στη βάση και της Γαλλοκυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2016 και η οποία καθορίζει κοινούς στόχους συνεργασίας στους τομείς του Πολιτικού Διαλόγου, της Ασφάλειας και της Άμυνας, της Οικονομίας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, λέγοντας ότι είναι στρατηγικής σημασίας και «αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, ιδιαίτερα καθώς μαζί με τη Γαλλία – της οποίας ο ρόλος στη διεθνή σκηνή είναι αδιαμφισβήτητα καθοριστικός - μοιραζόμαστε όχι μόνο τις ίδιες ανησυχίες, αλλά και το ίδιο όραμα για την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής μας».
Όσον αφορά στην οικονομική διάσταση των σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία TOTAL, διανοίγουν νέες προοπτικές για τις σχέσεις των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, σημειώνοντας πως την ίδια στιγμή, είναι κοινή πεποίθηση πως η αναβάθμιση της γαλλικής παρουσίας στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής θα εξυπηρετήσει τα κοινά μας συμφέροντα και την ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ, διαβεβαίωσε πως η χώρα του "θα είναι μαζί σας για να σας βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού".
"Η Κύπρος δεν είναι μόνη της", είπε ο κ. Τροκάζ.
"Όπως και εσείς, έτσι και εμείς επιθυμούμε την επανένωση του νησιού. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου αποτελούν σαφή αναφορά. Σε αυτό το πνεύμα μιλάμε σε όλους εκείνους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που εργάζονται για τη λύση", ανέφερε ο κ. Τροκάζ.
Σημείωσε πως "η Γαλλία χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα παντού, τόσο στην ΕΕ όσο και στα Ηνωμένα Έθνη" και υπογράμμισε πως "για εμάς, τα Ηνωμένα Έθνη, και ιδιαίτερα η UNFICYP, διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας στην Κύπρο".
Πιστεύουμε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Θέλουμε να ατενίσουμε το μέλλον. Για μια επανενωμένη χώρα, μέλος της ΕΕ, η καλύτερη εγγύηση είναι η Ευρώπη, τόνισε.
Ο κ. Τροκάζ ανέφερε πως Κύπρος και Γαλλία είναι πολύ κοντά και πως η Γαλλία απέδειξε ότι ήταν στο πλευρό της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.
"Οι δύο Κυβερνήσεις διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, από τη δικαιοσύνη έως την ασφάλεια και από την οικονομία έως το περιβάλλον", είπε.
Πρόσθεσε πως στην άμυνα, η συνεργασία μας είναι αξιοσημείωτη. "Βασίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης, την οποία όλοι γνωρίζουν. Πιστεύω ότι ο Υπουργός Σάββας Αγγελίδης το διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι", πρόσθεσε.
Είπε επίσης πως "οι εταιρείες μας επενδύουν στην Κύπρο σε πολλούς τομείς, ιδίως στον ενεργειακό τομέα".
Αναφερόμενος σε δυναμισμό της διμερούς σχέσης των δυο χωρών, ο κ. Τροκάζ αναφέρθηκε σε μια σειρά δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν φέτος, όπως αυτές με τις οποίες γιορτάστηκε ο μήνας της Γαλλοφωνίας και τα εγκαίνια της ψηφιακής πλατφόρμας «ALUMNI» για Κύπριους αποφοίτους γαλλικών πανεπιστημίων από τον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας Λορέν Φαμπιούς.
Απευθυνόμενος εξάλλου στους Γάλλους που διαμένουν στην Κύπρο, τους είπε πως στο νησί "θα βρείτε ένα φιλόξενο περιβάλλον και θεσμούς ή ανθρώπους που σας λαμβάνουν υπόψη και ο λόγος για την εκλελεγμένη μας εκπρόσωπο στην Κύπρο, το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο, τους επίτιμους προξένους μας, τις Alliance française στη Λεμεσό και την Πάφο, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το τμήμα συμβούλων εξωτερικού εμπορίου".
Επίσης χαιρέτισε τις εξαιρετικά δραστήριες οργανώσεις Γάλλων στην Κύπρο., διαβεβαιώνοντας πως "η Πρεσβεία είναι δίπλα σας και είναι πάντα στη διάθεσή σας".
Ο Γάλλος Πρέσβης αναφέρθηκε, χαριτολογώντας, και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκφράζοντας την ευχή να κερδίσει η χώρα του, που αντιμετωπίζει την Κροατία την προσεχή Κυριακή.
Εξήγησε ότι η δεξίωση για την εθνική ημέρα της Γαλλίας γιορτάστηκε σήμερα, αντί το Σάββατο, 14 Ιουλίου, επίσημη ημέρα της εθνικής γιορτής, γιατί "σήμερα δεν είχε ποδόσφαιρο", όπως ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις