ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Τι έρχεται να μάθει η Τζέιν Χολ Λουτ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Τι έρχεται να μάθει η Τζέιν Χολ Λουτ

Στις 21-22 Ιουλίου φτάνει στην Κύπρο η πολυαναμενόμενη αντιπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Η κυρία Χολ Λουτ θα συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 23 Ιουλίου, ενώ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί όσο και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Πιθανώς σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, η κυρία Χολ Λουτ θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις και των τριών για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.

Ακόμα, σε επίπεδο ηγετών των δύο κοινοτήτων θα επιδιώξει να αναγνωρίσει αν υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και με ποιους όρους.

Με χρονοδιάγραμμα, μάλιστα, τον Σεπτέμβριο και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Τζέιν Χολ Λουτ θα πρέπει να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού καλά ή κακά νέα.

Είναι πασιφανές ότι το Κυπριακό έχει εμπλακεί στα συρματοπλέγματα των ακραίων τουρκικών επιδιώξεων, των παραβιάσεων στην ΑΟΖ και των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Τουτέστιν, η Τζέιν Χολ Λουτ θα πρέπει να διατηρεί μεγαλύτερη αγωνία για το τι θα ακούσει σε Άγκυρα και κατεχόμενη Λευκωσία, παρά σε Αθήνα και Προεδρικό Μέγαρο.

Είναι, μάλιστα, χλωμό, όχι αν θέλει ή όχι εγγυήσεις η κατοχική πλευρά, αλλά και το πώς ξεκινά η νέα προσπάθεια και με ποια βάση, αν λάβει κανείς υπόψη τις «σκέψεις» του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για συνομοσπονδία ή δύο κράτη.

Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο για την κυρία Χολ Λουτ να μάθει πόσο θέλει να προχωρήσει ο ίδιος ο παντοδύναμος Ταγίπ Ερντογάν.

Πόσο του επιτρέπει η «σουλτανική» του αντίληψη, πόσο του επιτρέπει ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και πόσο οι ψηφοφόροι του, που τον ψήφισαν μετά από όλες αυτές τις λεκτικές (και όχι μόνο) επιθέσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Άρα, οι εξελίξεις καθίστανται τοξικές. Η Τουρκία δεν έφυγε ποτέ από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και προφανώς δεν αρνήθηκε ποτέ ότι επιδιώκει τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Τι πράγματι θέλει να μάθει η Τζέιν Χολ Λουτ; Το θεωρητικό πλαίσιο;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top