Επικρίσεις δικηγόρου Μπράουτερ κατά της Κυβέρνησης για τη βοήθεια προς τη Ρωσία.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση ικανοποίησαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής των ρωσικών αρχών που αφορούσαν την υπόθεση του Μπίλ Μπράουτερ για να μην κακοφανίσουν τη Ρωσία και για να φανούν αρεστοί στη ρωσική κυβέρνηση προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη, υποστήριξε ο δικηγόρος του Μπράουτερ στην Κύπρο Χρίστος Πουργουρίδης.
Ο κ. Πουργουρίδης αγόρευσε την Τετάρτη (18/7) ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης που καταχώρησε ο πελάτης του ζητώντας την έκδοση προσωρινού διατάγματος το οποίο να απαγορεύει στις κυπριακές αρχές και συγκεκριμένα στον Υπουργό Δικαιοσύνης την εκτέλεση αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Ρωσίας που να σχετίζεται με τον Μπράουτερ και τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο μέχρι την αποπεράτωση της αγωγής που κατέθεσε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις για παραβίαση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Οι ρωσικές αρχές φέρεται να διώκουν τον κ. Μπράουτερ για το κατ’ ισχυρισμό αδίκημα της φοροδιαφυγής, με τον ίδιο να υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μπράουτερ υποστηρίζει ότι ο ίδιος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Ρώσου Προέδρου λόγω της διεθνούς εκστρατείας που διεξάγει για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το θάνατο του δικηγόρου του Σεργκέι Μαγκνίτσκι στις ρωσικές φυλακές και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, εναντίον του οποίου έχει καταχωρηθεί η αίτηση, προβάλει τη θέση ότι η Κύπρος δεν μπορεί, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία και τη βοήθεια που ζητά η Ρωσία λόγω του ότι ο κ. Μπράουντερ δεν διώκεται για τη διάπραξη οποιουδήποτε πολιτικού αδικήματος, όπως είναι για παράδειγμα η διάπραξη πραξικοπήματος.
Κατά την αγόρευση του, ο κ. Πουργουρίδης ισχυρίστηκε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας «έχουν εκτελέσει παράνομα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υπεβλήθησαν από τις ρωσικές αρχές και παράνομα προτίθενται, εκτός εάν εμποδιστούν από το δικαστήριο, να εκτελέσουν παρόμοιο αίτημα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ανέφερε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έπρεπε να είχαν απορρίψει το αίτημα δικαστικής συνδρομής από την πρώτη στιγμή και έπρεπε να τα απορρίψουν «γιατί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν» ότι με αιτήματα των ρωσικών αρχών παραβιάζονται τα δικαιώματα του κ. Μπράουτερ που διασφαλίζονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η παραβίαση συνίσταται στο ότι οι ποινικές διώξεις ή ποινικές έρευνες που κατ΄ ισχυρισμό διεξάγονται στη Ρωσία είναι πολιτικά υποκινούμενες ή ελαύνονται από αλλότρια και ευτελή κίνητρα και που προκαλούν τη συνείδηση κάθε ακέραιου δικαστικού συστήματος όπως είναι αυτό της Κύπρου», πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης ότι «ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως η αρμόδια αρχή για την εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, έλαβε την απόφαση για εκτέλεση των αιτημάτων στη βάση πολιτικών ή αλλότριων κριτηρίων και κινήτρων και όχι στη βάση των νόμιμων και ορθών κριτηρίων».
«Είναι αλλότριο κίνητρο να εκτελείς ένα αίτημα για να μην κακοφανίσεις μια φιλική χώρα. Είναι αλλότριο κίνητρο να εκτελείς μια νομική αρωγή -που κατά τ΄αλλα έπρεπε να είχες απορρίψεις -για να φανείς αρεστός στην κυβέρνηση μιας χώρας από την οποία προσδοκάς να έχεις πολιτικά οφέλη», όπως ισχυρίστηκε.
Ο κ. Πουργουρίδης απέρριψε τις προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα με τις οποίες αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να εξετάσει την παρούσα αίτηση και να εξετάσει τις αποφάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης με το αιτιολογικό ότι δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο με βάση της σχετική σύμβαση.
«Τα δικαστήρια έχουν κάθε εξουσία να ερμηνεύουν τη σύμβαση και να εξετάζουν το κατά πόσον οι πρόνοιες της σύμβασης εφαρμόστηκαν σωστά».
Ο κ. Πουργουρίδης έκανε λόγο για «εσκεμμένη παρερμηνεία» της σχετικής σύμβασης ως προς το τί συνιστά πολιτικό αδίκημα «για να διευκολυνθεί η επιθυμία του Υπουργού και προφανώς της Κυβέρνησης του να πάρουν αποφάσεις και ενέργειες αρεστές στους Ρώσους».
Υποστήριξε επίσης ότι τα αδικήματα εναντίον του Μπράουτερ είναι κατασκευασμένα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσίας , «πειθήνιο όργανο του Πούτιν», όπως είπε, προκειμένου να διωχθεί ποινικά ο Μπράουτερ.
Ο κ. Πουργουρίδης παρέπεμψε, μεταξύ άλλων αποφάσεων ξένων δικαστηρίων, και σε απόφαση κυπριακού δικαστηρίου του 2011 με την οποία είχε απορριφθεί σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής των ρωσικών αρχών για έκδοση Ρώσου φυγόδικου λόγω πολιτικών κινήτρων εναντίον του. Την εν λόγω υπόθεση είχε χειριστεί η κα. Λοϊζίδου, όπως ανέφερε ο κ. Πουγουρίδης.
Ακολούθως, επικαλούμενος την πρόσφατη ενδιάμεση απόφαση του παρόντος δικαστηρίου στην υπόθεση Λοιζϊδου, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε ότι το δικαστήριο επιβάλλεται και σε αυτή την περίπτωση να εκδώσει το αιτούμενο προσωρινό διάταγμα «λόγω του ότι οι αποζημιώσεις δεν αποτελούν επαρκή θεραπεία από τη στιγμή που υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Δεν μπορεί να αφεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να παράσχει συνδρομή στους Ρώσους ενώ είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη», είπε.
Επικαλούμενος διαβεβαιώσεις που έλαβε ο Υπουργός Δικαιοσύνης από τις ρωσικές εισαγγελικές αρχές ότι δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα εναντίον του Μπράουτερ , είπε ότι «είναι ωσάν να μου λεις τώρα ότι εάν η Ελλάδα εκδώσει τους 8 αξιωματικούς στην Τουρκία θα τύχουν δίκαιης δίκης γιατί το είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας. Αυτό μας είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης…»
Ο κ. Πουργουρίδης έκανε λόγο για βεντέτα μεταξύ Πούτιν και Μπράουτερ και πως η Ρωσία προσέφυγε στην προσφιλή μέθοδο που κληρονόμησε από την Σοβιετική Ένωση, όπως ανέφερε, στο να κατασκευάσει μια ποινική υπόθεση εναντίον του Μπράουτερ.
«Η Κύπρος όφειλε σαν σοβαρό κράτος να διερευνήσει κατά πόσον με την παραχώρηση της νομικής αρωγής παραβιάζονται οι νόμοι της Κύπρου, παραβιάζεται το σύνταγμα μας», συμπλήρωσε.
«Κύριε Πρόεδρε, τα δικαστήρια είναι αποκούμπι σε τούτον τον τόπο για αυτά τα θέματα. Αν χαθεί και αυτό το αποκούμπι δεν ξέρω σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», είπε.
Είπε επίσης ότι όταν ο ίδιος ήταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεχόταν παραινέσεις από τους Προέδρους της Κύπρου και πολλούς άλλους για να τηρήσει ευνοϊκή στάση για τη Ρωσία. «Σε καμία περίπτωση δεν τους χαρίστηκα όταν υπήρχαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι πρέπει να κάνει κάθε σοβαρή Κυβέρνηση».
«Χρειάζονται άλλες αποδείξεις ότι αυτές οι διώξεις είναι υποκινούμενες πέραν του γεγονότος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Ρώσος Πρωθυπουργός ήγειραν την υπόθεση Μπράουτερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Ρωσία; Θα τολμούσαν οι Ρώσοι να εγείρουν αυτά τα ζητήματα στον Πρόεδρο της Γαλλίας ή στην Γερμανίδα Καγκελάριο; Δεν θα τολμούσαν…» κατέληξε ο κ. Πουργουρίδης στην αγόρευση του.
Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα θα αγορεύσει στις 26 Ιουλίου για να απαντήσει στα όσα υποστήριξε σήμερα ο κ. Πουργουρίδης οπόταν και αναμένεται να επιφυλαχθεί η απόφαση του Δικαστή Ι .Ιωαννίδη που εκδικάζει την υπόθεση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις