ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώην πρόεδρος της Επιτροπείας ΣΚΤ: «Η εκτελεστική διεύθυνση ήταν αυτή που έκανε τις διαπραγματεύσεις»

Πρώην πρόεδρος της Επιτροπείας ΣΚΤ: «Η εκτελεστική διεύθυνση ήταν αυτή που έκανε τις διαπραγματεύσεις»

«Παραιτήθηκα από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια για λόγους ευθιξίας. Η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός», δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση της ΣΚΤ, ο Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, o οποίος ανέφερε ότι η εκτελεστική διεύθυνση της ΣΚΤ ήταν αυτή που έκανε τη διαπραγμάτευση με την Altamira.

Μετά τον Ανδρέα Τρόκκο, σειρά είχε ο Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ, κ. Τάκης Ταουσιάνης, ο οποίας αρχικά δήλωσε: «Θεωρώ σημαντική την εμπειρία μου σε διοικητικά συμβούλια, όπως η HSBC, και στην Τράπεζα Αναπτύξεως. Υπηρέτησα κάτω από τρεις Προέδρους της Δημοκρατίας και πέντε Υπουργούς Οικονομικών και έχω αντίληψη πώς είναι σωστό μία κυβερνητική τράπεζα να έχει τη σωστή σχέση με τον αρμόδιο υπουργό».

Μάλιστα τόνισε:, «παραιτήθηκα από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια για λόγους ευθιξίας. Η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Όταν δεν μπορώ να προσφέρω, αποχωρώ».

Αναφερόμενος σε τρεις λόγους παραίτησής του, είπε ότι δεν έφυγε επειδή τα επιχειρησιακά προβλήματα ήταν μεγάλα. Δεν έφυγε για ένα γεγονός, αλλά μία σειρά γεγονότων. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με την Επιτροπεία ούτε με τον υπουργό. «Έφυγα γιατί είχα συνεχείς επαγγελματικές διαφωνίες με την εκτελεστική διεύθυνση, κυρίως με τον Νικόλα Χατζηγιάννη». 

«Δεν γίνεται ο πρόεδρος της Επιτροπείας να διαφωνεί συνέχεια με τις αποφάσεις της Επιτροπείας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Δεν βλέπαμε τα πράγματα με τον ίδιο φακό, θεωρούσα ότι είχα δίκαιο τότε, δεν έχω αλλάξει άποψη στο 99%».

«Βασιζόμουν στις εμπειρίες και τις γνώσεις μου, δεν έβρισκα ότι οι συνάδελφοι στην Επιτροπεία και η εκτελεστική διεύθυνση είχαν τις ίδιες απόψεις μαζί μου για τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου», πρόσθεσε. 

«Ζήτησα αναδόμηση/αλλαγή μελών του Συμβουλίου. Είχε αποχωρήσει η Σουζάνα Πογιατζή. Έκρινα ότι είναι ευκαιρία για έγκριση από τον SSΜ στην Φρανκφούρτη αντικατάστασης πέντε ατόμων. Είπα στον Υπουργό Οικονομικών να παραιτηθούμε όλα τα μέλη και ότι αν δεν με έκρινε κατάλληλο για τη θέση που είχα, να μην με επαναδιόριζε»

Υπάρχουν κανονισμοί και εγκεκριμένες πολιτικές για εταιρική διακυβέρνηση του Συνεργατισμού. Ένα κομμάτι της διακυβέρνησης είναι ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου. «Στο χαρτί είναι όμορφα γραμμένα», είπε ο κ. Ταουσιάνης, διευκρινίζοντας ότι υπήρχε διαφορετικός τρόπος που έβλεπε τα πράγματα ο ίδιος. 

Όπως είπε ο κ. Ταουσιάνης, «σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις είχα κατ' ιδία συνάντηση με την Διοικητή της ΚΤΚ»

Αν δεν είχα την αμέριστη στήριξη του επόπτη, είτε στην Κύπρο (ΚΤΚ) είτε στο εξωτερικό (Φρανκφούρτη/SSM), τότε θα έφευγα, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ.

«Η παραίτησή μου δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεν αφήνουν, όμως, πολλοί καρέκλα με μισθό 75,000 ευρώ τον χρόνο», υπογράμμισε.   

«Την ημέρα που παραιτήθηκα ο Υπουργός Οικονομικών χαμογέλασε και μου είπε ότι ήλπιζε ότι θα παρέμενα στην προεδρία μέχρι το τέλος της διαδικασίας, προφανώς εννοούσε πριν την έλευση νέων μετόχων», είπε και πρόσθεσε: «Φεύγοντας δεν έκανα ποτέ δηλώσεις μετά την αποχώρησή μου. Ουδέποτε μίλησα στα μέσα, γιατί δεν ήθελα να κάνω κακό στον Οργανισμό». Σημείωσε ακόμη ότι η πρώτη φορά που μιλά είναι ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. 

«Σε μένα ποτέ δεν ήρθε καμία πολιτική παρέμβαση. Διαφώνησα με τον Υπουργό Οικονομικών για την ισπανική Altamira, για το θέμα της σύστασης του Συμβουλίου. Ηταν επίσης πολύ σημαντικό για μένα να αντικατασταθεί η Σουζάνα Πογιατζή, η οποία αποχώρησε, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο να συνεχίζει να λειτουργεί με λιγότερα μέλη. Στα σημερινά συμβούλια των Τραπεζών θα πρέπει τα μέλη τους να έχουν γνώσεις, λογιστικές και άλλες», είπε επίσης ο κ. Ταουσιάνης. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού για τους διορισμούς ο κ. Τουσιάνης είπε: «Δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για τους διορισμούς, καθώς έγιναν πριν αναλάβω την προεδρία της Επιτροπείας της ΣΚΤ. Δεν με ενδιέφερε από ποια κόμματα ήταν τα μέλη, αλλά να ήταν καταρτισμένα».

Μιλώντας για την παραίτησή του είπε: «Η απόφασή μου για παραίτηση, την οποία γνωστοποίησα με επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, ήταν αμετάκλητη» ενώ για τις ελλείψεις είπε: «Οι ελλείψεις όσον αφορά τη σύνθεση του Συμβουλίου είναι καταγεγραμμένες. Ο SSM είχε εκφράσει τις ανησυχίες του».

Ερωτηθείς για την επιλογή της ισπανικής Altamira που ανέλαβε τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στον Συνεργατισμό, επεσήμανε ότι «σταθερή μου θέση ήταν να ακολουθηθεί μία διαφανής διαδικασία, για να ξέρουμε πού πάμε». 

Σημειώνεται ότι, ο Τάκης Ταουσιάνης χαρακτήρισε ορόσημο κακής διακυβέρνησης της ΣΚΤ την 28η Δεκεμβρίου του 2016, μετά την απόφαση για απευθείας ανάθεση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ στην Altamira. Στις 12 Ιανουρίου του 2017 η Ελληνική Τράπεζα ανακοινώνει την ίδρυση πλατφόρμας (APS) για τα NPLs. Καταρρίπτονται οι μύθοι, γιατί η Ελληνική διαβουλεύθηκε με 40 εταιρείες, σε αντίθεση με την ΣΚΤ που ανέθεσε το έργο απευθείας στην Altamira.

«Στο τέλος Ιανουαρίου του 2017 ζήτησα εναγωνίως την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν απόφαση της Επιτροπείας του Συνεργατισμού». 

«Κατηγορήθηκα από άλλα μέλη του Συμβουλίου ότι δεν σεβόμουν τις αποφάσεις της Επιτροπείας και επανέφερα θέματα που θεωρούσα λανθασμένα, που δεν τα δέχονταν τα στομάχια μου, και γι' αυτό δηλώνω ένοχος», είπε ο κ. Ταουσιάνης.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει πώς προσεγγίστηκε η Altamira και αν είναι τυχαία η επιλογή της, ο Τάκης Ταουσιάνης τόνισε ότι κατά την κρίση του υπήρχε μία πολύ σοβαρή εταιρεία στην Κύπρο που είχε σχέση με την Altamira, διευκρινιζόντας ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο ήταν η εκπρόσωπός της. 

Το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου τόνισε στον κ. Ταουσιάνη ότι με επιστολή της στα μέσα του 2017 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανέφερε ότι θεωρεί ότι το επιχειρηματικό πλάνο του Συνεργατισμού δεν είναι φιλόδοξο και θέτει σε κίνδυνο την άμεση λειτουργία των ΜΕΔ, ζητώντας τη μείωση των ΜΕΔ σε έξι μήνες κατά 25% και βελτίωση της επικερδότητας και προειδοποιώντας για ανάγκη άντλησης κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον κ. Ταουσιάνη, το καλοκαίρι του 2017 η ΚΤΚ ανέφερε ότι θα παρακολουθούμασταν μήνα με μήνα, θέτοντας μηνιαίους στόχους για μείωση των ΜΕΔ.    

«Η εκτελεστική διεύθυνση της ΣΚΤ ήταν αυτή που έκανε τη διαπραγμάτευση με την Altamira», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, Τάκης Ταουσιάνης. 

Σημειώνεται ότι κ. Ταουσιάνης, πριν εγκαταλείψει την αίθουσα, παρέδωσε κάποια έγγραφα στην Ερευνητική Επιτροπή, τα οποία αφορούσαν διάφορα αποσπάσματα πρακτικών που φαίνεται ότι διαφωνούσε καθώς και ένα email του υπουργού.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη ακροαματική διαδικασία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 και σημαδεύτηκε από τις αιχμές εναντίον του πρώην Προέδρου του ΔΣ της ΣΚΤ και μετέπειτα Γενικού Διευθυντή, Νικόλα Χατζηγιάννη, από τους Μάριο Κληρίδη και Γιώργο Στροβολίδη.

Να αναφέρουμε ότι, Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής είναι ο Γεώργιος Αρέστης, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, τέως Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, και νυν Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ. Μέλη είναι ο Γεώργιος Χαραλάμπους, οικονομολόγος πρώην Υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ο Γιώργος Γεωργίου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top