Εάν υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ο ένοχος μπορεί να βρίσκεται στην κουζίνα σας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και κοινές τροφές, όπως το τυρί μπορεί να σχετίζονται με την πρόκληση έντονων πονοκεφάλων σε κάποιους ανθρώπους.
Ο λόγος είναι η περιεκτικότητά τους σε τυραμίνη, μια χημική ουσία που ενοχοποιείται για την πρόκληση ενός είδους αλλεργικής αντίδρασης με τη μορφή κεφαλαλγίας όταν εισέλθει στον οργανισμό.
Δείτε ποιες τροφές ενοχοποιούνται για πρόκληση και επιδείνωση των πονοκεφάλων:
Αναψυκτικά διαίτης: Η ασπαρτάμη που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης έχει ενοχοποιηθεί για συμπτώματα όπως η ζάλη, η απώλεια μνήμης και οι έντονοι πονοκέφαλοι.
Ώριμες μπανάνες και αβοκάντο: Μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά οι ώριμες μπανάνες και τα αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που οι περισσότεροι άνθρωποι αφομοιώνουν χωρίς πρόβλημα. Ο οργανισμός κάποιου όμως, που έχει έλλειψη του ενζύμου μονοαμινοξειδάση (ΜΑΟ) ή λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, δεν μπορεί να τη διασπάσει.
Ψωμί: Η γλουτένη που υπάρχει στα σιτηρά, τα κράκερ και τα ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη και πονοκεφάλους σε όσους έχουν ευαισθησία η δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Παγωτό: Τα άτομα που εκδηλώνουν συχνά ημικρανίες είναι πιο επιρρεπή στον «πονοκέφαλο του παγωτού», ο οποίος είναι αποτέλεσμα της κατάποσης ή εισπνοής κάποιου παγωμένου ερεθίσματος. Γίνεται αισθητός στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια του κεφαλιού, είναι όμως πιο πιθανό να εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Εκδηλώνεται όταν το ψυχρό ερέθισμα αγγίζει τον ουρανίσκο ή το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και κατ' επέκταση αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Το κρύο αίμα προκαλεί ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον πόνο.
Αλμυρά σνακ: Τα τυριά ωρίμανσης, οι ξηροί καρποί, οι ελιές και τα τουρσιά είναι πλούσια σε τυραμίνη.
Κινέζικο: Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένα ενισχυτικό γεύσης που χρησιμοποιείται σε πολλές τροφές και ειδικά στο γρήγορο φαγητό και προκαλεί πονοκέφαλο και ημικρανία. Αυτό το βιομηχανικό πρόσθετο υπάρχει επίσης σε κατεψυγμένες τροφές, κονσερβοποιημένες σούπες και άλλα σνακ.
Τσίχλα: Η τσίχλα ευθύνεται για συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες στους εφήβους. Πείραμα σε 30 εφήβους μέσης ηλικίας 16 ετών, οι οποίοι έπασχαν από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες, έδειξε ότι όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν τσίχλα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η τσίχλα σχετίζεται με τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, λόγω της πίεσης που ασκείται στις αρθρώσεις του κρανίου.
Αλλαντικά: Είναι πλούσια σε τυραμίνη και πρόσθετα τροφίμων, όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα που μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Τυρί: Τα τυριά αργής ωρίμανσης, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα κα. περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης, η οποία πυροδοτεί τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
Κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί, η μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά είναι επίσης πλούσια σε τυραμίνη.
Αλάτι: Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού από τα 9γρ ημερησίως στα 3γρ, μπορεί κάποιος να μειώσει τους πονοκέφαλους κατά 31%.
Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει μερικές ένοχες ουσίες, όπως η καφεΐνη, η τυραμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη (νευροδιαβιβαστής με διεγερτικά αποτελέσματα). Ο συνδυασμός αυτός σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί πονοκέφαλο.
Παράλειψη γευμάτων: Όταν ο οργανισμός χάνει σημαντική ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των λειτουργιών, προκαλείται στένωση των αιμοφόρων αγγείων και πόνος στο κεφάλι.
Από OnMed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δεν κάνουν πίσω οι γιατροί: Πώς απαντούν στο ενδεχόμενο για επ’ αόριστον απεργία - Δείτε βίντεο
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις