Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε την Παρασκευή (17/8) τέσσερις προτάσεις για τη βελτίωση της προστασίας των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποστολή παρατηρητών και την ανάπτυξη αστυνομικής, ή στρατιωτικής, δύναμης υπό την αιγίδα του Οργανισμού.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση που ζήτησε η ΓΣ του ΟΗΕ έπειτα από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Γάζα, όπου από τα τέλη Μαρτίου 171 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.
Ο Γκουτέρες υπογραμμίζει πως για την εφαρμογή κάθε μίας από τις προτάσεις απαιτείται η συνεργασία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Μολαταύτα, θεωρείται τελείως απίθανο το Ισραήλ να αποδεχθεί να εφαρμόσει κάποια από τις προτάσεις. Στις 14 σελίδες της έκθεσής του, ο Γκουτέρες προτείνει: --να υπάρξει μία "πιο στιβαρή παρουσία του ΟΗΕ στο πεδίο", με την αποστολή παρατηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές υποθέσεις, οι οποίοι θα διαπιστώνουν τις συνθήκες που επικρατούν --να αυξηθεί η ανθρωπιστική αρωγή και η βοήθεια για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων, "προκειμένου να βελτιωθεί η ευημερία του πληθυσμού τους" --να δημιουργηθεί μία πολιτική αποστολή επιτήρησης, η οποία θα κάνει ορατή την παρουσία της στις ευαίσθητες ζώνες, όπως τα φυλάκια ελέγχου και πλησίον των εβραϊκών οικισμών εποίκων, με αποστολή να διαπιστώνουν τις συνθήκες ασφαλείας --να αναπτυχθεί μία αστυνομική, ή στρατιωτική, δύναμη υπό τις διαταγές του ΟΗΕ, προκειμένου να εξασφαλίζει τη σωματική προστασία των Παλαιστινίων αμάχων.
Μία αποστολή δύναμης προστασίας του ΟΗΕ απαιτεί απόφαση από το ΣΑ του Οργανισμού, όπου οι ΗΠΑ δύνανται να ασκήσουν δικαίωμα βέτο και να αναχαιτίσουν το μέτρο, το οποίο είναι βέβαιο πως θα προσκρούσει στην άρνηση του Ισραήλ. Μία μικρή δύναμη παρατηρητών, με μέλη από Ευρωπαϊκές χώρες, είχε αναπτυχθεί το 1994 στην πόλη της Χεβρόνας, όμως το Ισραήλ είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για διεθνή παρουσία στις ευαίσθητες ζώνες της διένεξης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις