ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ι.Μουτήρης: 'Χωρίς επεμβατικό καρδιολογικό εργαστήρι το ΓΝ Πάφου, τα περιστατικά υπερβαίνουν τα 400 ετησίως'

Ι.Μουτήρης: 'Χωρίς επεμβατικό καρδιολογικό εργαστήρι το ΓΝ Πάφου, τα περιστατικά υπερβαίνουν τα 400 ετησίως'

Η Πάφος δεν διαθέτει επεμβατικό καρδιολογικό εργαστήρι παρά το γεγονός ότι οι τοπικές ανάγκες για στεφανιογραφία / αγγειοπλαστική, υπερβαίνουν τα 400 περιστατικά το χρόνο, αναφέρει με γραπτή του ανακοίνωση ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου Ιωσήφ Μουτήρης.

Ο κ. Μουτήρης αναφέρει πως το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου αντιμετωπίζεται σήμερα στο επεμβατικό εργαστήρι με άμεση αγγειοπλαστική.

Η έλλειψη υποδομής στη Πάφο συνέχισε, δημιουργεί προβλήματα στη σωστή αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος, παρά το γεγονός ότι μεταφέρονται οι ασθενείς όσο πιο γρήγορα γίνεται στη Λεμεσό για αγγειοπλαστική.

Ο κ. Μουτήρης ανέφερε πως ο χρόνος ωστόσο που μεσολαβεί λειτουργεί αρνητικά, καθιστώντας την ανάγκη δημιουργίας επεμβατικού εργαστηρίου στη Πάφο, επιτακτική, προσθέτοντας πως ίσως η αυτονόμηση και το ΓεΣΥ δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αφού μέχρι στιγμής το αίτημα της Κλινικής για δημιουργία επεμβατικού εργαστηρίου, δεν έχει ικανοποιηθεί.

Για το ιστορικό της υπόθεσης ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου ανέφερε πως το έτος 1987 άρχισαν οι στεφανιογραφίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σημειώνοντας πως την πρώτη χρονιά έγιναν 114 στεφανιογραφίες και καθετηριασμοί καρδιάς, γενικά.

Ο αριθμός αυξήθηκε ραγδαία τα επόμενα χρόνια και το 1989 έγιναν οι πρώτες αγγειοπλαστικές συμπλήρωσε.

Η ανάγκη για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές ήταν τόσο μεγάλη ανέφερε , που παράλληλα με την μεγάλη αύξηση των επεμβάσεων στο νοσοκομείο Λευκωσίας, λειτούργησε και το πρώτο ιδιωτικό επεμβατικό εργαστήρι στο νεοσύστατο Αμερικανικό Καρδιολογικό Κέντρο που στεγάστηκε αρχικά στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο.

Το ΓΝ Λευκωσίας προχώρησε σε εγκατάσταση δεύτερου αγγειογράφου, ενώ το 2004, δημιουργήθηκε επεμβατικό εργαστήρι και στο ΓΝ Λεμεσού.

Παράλληλα συνέχισε, λειτουργούν επεμβατικά εργαστήρια σε όλα σχεδόν τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού, πιο συγκεκριμένα, στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο, στο Αρεταίειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, στη Πολυκλινική Υγεία και στο Medi Hospital Λεμεσού, κατέληξε.

KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας εν αναμονή της ανταπόκρισης Τατάρ για συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας εν αναμονή της ανταπόκρισης Τατάρ για συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Στο περίμενε βρίσκεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, για την συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για συζήτηση περί ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top