Ως Κυβέρνηση τοποθετούμε ψηλά στις προτεραιότητές μας τη σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων της ουσιοεξάρτησης, όπως την πρόληψη, την καταστολή, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης, τον αποστιγματισμό και την κοινωνική επανένταξη, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.
Σε χαιρετισμό του στη μουσική βραδιά «Σεβασμός στη ζωή» στο Επισκοπειό, ο κ. Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αλλάξαμε την πολιτική μεταχείρισης του χρήστη, αντιμετωπίζοντάς τον ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης και ενισχύσαμε οικονομικά τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που προσφέρουμε».
Επιπρόσθετα, είπε, «διευρύναμε τον ρόλο και τις εξουσίες της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και ενισχύσαμε τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε να αυξάνουν τις δράσεις τους στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο στενής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και τις ΜΚΟ».
«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπομνήσω το αξιέπαινο έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Ταμασού, μέσα από τη λειτουργία του ΚΕΝΘΕΑ, και την αγαστή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ειδικότερα με το Υπουργείο μας -την Αστυνομία και τις Φυλακές- με την παραπομπή σε θεραπευτικά προγράμματα νεαρών χρηστών ναρκωτικών που τελούν υπό σύλληψη ή κρατούνται στις φυλακές», πρόσθεσε.
Είμαι βέβαιος, συνέχισε, «ότι η συνεργασία μας, τις επόμενες μέρες, θα επεκταθεί και σε νέα προγράμματα που θα απευθύνονται στη στήριξη των αποφυλακισθέντων – νεαρών χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουμε πρόσφατα συνάψει οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες».
Ο Υπουργός ανέφερε ότι «το μήνυμα για θετική στάση στις δυσκολίες που συναντάμε στην πορεία μας, για επίδειξη σεβασμού προς το θείο δώρο της ζωής δεν αφορά μόνο τις εξαρτητικές συμπεριφορές, αλλά και την οδική μας συμπεριφορά. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, ενισχύουν τις προσπάθειες της Πολιτείας και στέλνουν το μήνυμα ότι ο σεβασμός στη ζωή πρέπει να επιδεικνύεται στην καθημερινότητα, όπως είναι και η ορθή οδική συμπεριφορά».
Η Κυβέρνηση, σημείωσε, «μέσα από τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, εστιάζει τις δράσεις της στους νέους και νεαρούς οδηγούς. Στοχεύει στην εκπαίδευση με την ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής και στα λύκεια από την περσινή σχολική χρονιά, στην αναβάθμιση των κριτηρίων απόκτησης άδειας οδηγού και ετοιμάζει τη σύσταση της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, αφού φαίνεται ότι κάποιοι πρέπει να ξαναγυρίσουν στα θρανία για ν’ αλλάξουν την επιπόλαιη νοοτροπία που έχουν ενώ οδηγούν».
«Πέραν αυτών, όμως, η αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας για αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ, η εφαρμογή του νάρκοτεστ και η προώθηση της φωτοεπισήμανσης, αλλά και η σημαντική αύξηση των ποινών, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους επιμένουν να μην τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας», συμπλήρωσε.
Είπε επίσης ότι «η αξιολόγηση όλων των δράσεων και μέτρων που εφαρμόζουμε διαχρονικά, που έλειπε μέχρι σήμερα, θα καλύπτεται μέσω επιστημονικής τεκμηρίωσης από το νεοσύστατο Επιστημονικό Κέντρο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα υποβάλλει προτάσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές».
«Μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική μπορούμε να αντιστρέψουμε τον θλιβερό αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών από τις τροχαίες συγκρούσεις, που φέτος μέχρι σήμερα καταγράφουν ποσοστό 35% σε νέους ηλικίας κάτω των 25», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δεν κάνουν πίσω οι γιατροί: Πώς απαντούν στο ενδεχόμενο για επ’ αόριστον απεργία - Δείτε βίντεο
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις