ΤΟΥΡΚΙΑ: Αίτημα βουλευτή για διερεύνηση του πογκρόμ κατά Αρμενίων και Ελλήνων

ΤΟΥΡΚΙΑ: Αίτημα βουλευτή για διερεύνηση του πογκρόμ κατά Αρμενίων και Ελλήνων

Φωτιές στο τουρκικό κοινοβούλιο άναψε βουλευτής του HDP.

Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης, με καταγωγή από Αρμενία και αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP), Γκάρο Παϊλάν, υπέβαλε στο τουρκικό κοινοβούλιο ένα επίσημο αίτημα για διερεύνηση του πογκρόμ και της λεηλασίας εναντίον Αρμενίων και Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη το 1955.

Στο επίσημο αίτημά του, ο Παϊλάν υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, καταστράφηκαν συνολικά 73 εκκλησίες, δύο μοναστήρια και 5.538 σπίτια, ενώ 60 Ελληνίδες βιάστηκαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955.

Επίσης, τόνισε ότι όλα αυτά ήταν προϊόν των τουρκικών «ειδικών δυνάμεων», και ότι έφεραν σε πέρας την αποστολή τους με «λαμπρότητα».

«Ζητώ από το κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα για το πογκρόμ και τις λεηλασίες του 1955, να βρει και να τιμωρήσει τους ενόχους και να καταβάλει αποζημίωση στα θύματα», δήλωσε ο Γκάρο Παϊλάν.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανατολίτικο παζάρι για την Προεδρία της Βουλής: Πάνε κι έρχονται τα επιτελεία των κομμάτων - Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

Ανατολίτικο παζάρι για την Προεδρία της Βουλής: Πάνε κι έρχονται τα επιτελεία των κομμάτων - Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

Η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής εξελίσσεται ήδη στο πρώτο μεγάλο πολιτικό θρίλερ μετά τις βουλευτικές εκλογές, με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα και τις διεργασίες να πυκνώνουν όσο πλησιάζει η πρώτη συνεδρία της νέας Ολομέλειας. Συναντήσεις, τηλεφωνήματα, ανεπίσημες επαφές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνθέτουν το σκηνικό ενός πολύπλοκου πολιτικού παζλ, στο οποίο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.

BEST OF TOTHEMAONLINE