ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση για το κλείσιμο ή συμψηφισμό λογαριασμών ζητεί η Επιτροπή Ελέγχου από πρώην ΣΚΤ και Ελληνική

Λύση για το κλείσιμο ή συμψηφισμό λογαριασμών ζητεί η Επιτροπή Ελέγχου από πρώην ΣΚΤ και Ελληνική

Χρόνο μέχρι τη Δευτέρα για να βρουν λύσεις σε σχέση με τρεχούμενους λογαριασμούς οι οποίοι δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και έχουν συμψηφιστεί ή κλείσει, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους κατόχους τους, έδωσε στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) και στην Ελληνική Τράπεζα, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η οποία συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία της, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη το θέμα των συμψηφισμών λογαριασμών στο Συνεργατισμό χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πελατών.

 
Επίσης έντονη ήταν η αντίδραση των Βουλευτών για την αποστολή, εκπρόθεσμα, επιστολών με τις οποίες ενημερώνονταν οι πελάτες της πρώην ΣΚΤ κυρίως για συμψηφισμό των λογαριασμών δανείων και καταθέσεων τους με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να χαρακτηρίζει τόσο ως άστοχη την διαχείριση από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) των καταθέσεων και δανείων πολιτών όσο και ως «αριστοφανική φαρσοκομωδία» τον επιπόλαιο τρόπο, όπως είπε, διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης.
 
Θέμα τέθηκε από τους βουλευτές και για το γεγονός ότι ενώ ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) με επιστολή του από τον Μάιο έδινε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 9 Νοεμβρίου για αφαίρεση της άδειας για εκτέλεση τραπεζικών εργασιών της ΣΚΤ, η άδεια παραδόθηκε από την ΣΚΤ στο τέλος Αυγούστου όταν ολοκληρώθηκε η μεταφορά των εργασιών του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα με αποτέλεσμα να γίνει βεβιασμένα ο συμψηφισμός δανείων/καταθέσεων και το κλείσιμο λογαριασμών που παρέμειναν στην ΣΚΤ προτού ενημερωθούν οι κάτοχοι των λογαριασμών αυτών.
 
Σύμφωνα με τον πρώην Οικονομικό Διευθυντή της πρώην ΣΚΤ Λάμπρο Παπαλαμπριανού, ο SSM δεν έδωσε χρόνο για διατήρηση της τραπεζικής άδειας της ΣΚΤ μέχρι το Νοέμβριο αφού υπογράφηκε η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα (τέλος Ιουνίου) γιατί «υπήρχε κίνδυνος σε περίπτωση που παρουσιάζονταν και πάλι εκροές καταθέσεων να δημιουργηθεί πρόβλημα και ενδεχομένως ακόμη και η ίδια η συναλλαγή να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί».
 
«Ευελπιστώ ότι θα χρησιμοποιηθεί ο χρόνος του Σαββατοκύριακου ούτως ώστε από Δευτέρας να έχουμε καλά νέα», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή «θα συνεχίσει το έργο της και θα καταλογίσει ευθύνες εκεί που πρέπει και για όσα διέπραξαν κάποιοι».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε ότι υπάρχει επιστολή του SSM από τον Μάιο του 2018 ότι θα αφαιρείτο η τραπεζική άδεια και πρόσθεσε ότι το ορόσημο ήταν η ολοκλήρωση της μεταφοράς των εργασιών στην Ελληνική Τράπεζα.
 
«Το 9 Νοεμβρίου ήταν μία ημερομηνία που έθεσε ο SSM και που θα έπρεπε να γίνει τούτο», η ολοκλήρωση της μεταφοράς των εργασιών στην Ελληνική Τράπεζα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν αυτό γινόταν πιο νωρίς δεν είχε πρόβλημα ο SSM».
 
Ανέφερε επίσης ότι εφόσον η ΣΚΤ ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η μεταφορά, τότε ο SSM αφαίρεσε την τραπεζική άδεια.
 
Ερωτηθείς τι θα γίνει τη Δευτέρα με όσους έκλεισαν οι λογαριασμοί, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης είπε το θέμα «έτυχε της προσοχής μας την τελευταία εβδομάδα και θέλουμε να βρούμε λύση, να βοηθήσουμε τον κόσμο – δεν μιλούμε για μεγάλους αριθμούς».
 
«Αν είναι εφικτή η μετάβαση των λογαριασμών προς την Ελληνική θα το πράξουμε. Είμαστε στη διαδικασία που εξετάζουμε το θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το θέμα το εξέταζαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής και θα συνεχιστεί η εξέταση του και σήμερα.
 
Η κ. Γιωρκάτζη προέτρεψε την Ελληνική Τράπεζα να δει τα προβλήματα με τους τρεχούμενους λογαριασμούς ως επείγοντα και να τα επιλύσει.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κουλία γιατί δεν έκαναν τους συμψηφισμούς νωρίτερα, ο Μάριος Παπαδόπουλος, Διευθυντής τραπεζικών δραστηριοτήτων της πρώην ΣΚΤ είπε ότι προηγουμένως ήταν δύσκολο να γίνει ο συμψηφισμός γιατί η βάση δεδομένων ενοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και πρόσθεσε ότι «από τα τέλη Ιουλίου άρχισαν να γίνονται οι συμψηφισμοί και καταλήξαμε στην τελευταία εβδομάδα πριν την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στην Ελληνική Τράπεζα να γίνονται πιο πολλοί συμψηφισμοί», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι στάλθηκε εκπρόθεσμα η επιστολή ενημέρωσης των πελατών για τον συμψηφισμό και το πάγωμα των λογαριασμών τους.
 
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ότι «η άστοχη διαχείριση από την ΚΕΔΙΠΕΣ των γνωστών καταθέσεων, δανείων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνία μας».
 
«Είναι τραγικό τι συμβαίνει σε απλούς πολίτες, συνταξιούχους, λήπτες κρατικών βοηθημάτων, χορηγιών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αν δεν ήταν τόσο τραγικά, νομίζω θα έμοιαζαν σε μια αριστοφανική φαρσοκομωδία σε ό,τι αφορά τον επιπόλαιο τρόπο διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης».
 
Ανέφερε ότι σε σημείωμα που του ζητήθηκε και απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόβλημα που προέκυψε με τους συμψηφισμούς, εισηγείται όπως σε πρώτη φάση εντοπιστούν οι λογαριασμοί που εμπίπτουν στις κατηγορίες καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας, καταθέσεις των Ταμείων Συντάξεων και καταθέσεις κρατικών χορηγήσεων και κοινωνικής μέριμνας σε φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια περιπτώσεις με καταφανή ανθρωπιστικά προβλήματα και να τύχουν κατάλληλου χειρισμού.
 
Είπε επίσης ότι φαίνεται να έχουν επηρεαστεί 16.000 λογαριασμοί και τα ποσά που συμψηφίστηκαν στη βάση προκαταρκτικών πληροφοριών ανέρχονται στα 35 εκατομμύρια ευρώ.
 
Πέραν από την καλή θέληση της ΚΕΔΙΠΕΣ για αντιμετώπιση του προβλήματος εξαρτάται και από την θέληση της Ελληνικής Τράπεζας, πρόσθεσε.
 
Ο Σταύρος Ιακώβου, εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), η οποία είναι θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ), της οποίας το ΔΣ συνεχίζει να είναι το ΔΣ της ΣΚΤ και αποτελεί μετεξέλιξη της ΣΚΤ, είπε ότι συμψηφίστηκαν 2.000 δάνεια και χρεωστικοί τρεχούμενοι λογαριασμοί που είχαν έγγραφο δέσμευσης με κατάθεση, ενώ για 3.500 δάνεια και χρεωστικούς τρεχούμενους λογαριασμούς χωρίς έγγραφο δέσμευσης συμψηφίστηκε το ποσό της καθυστέρησης.
 
«Ενδεχομένως να έγιναν από μέρους μας ορισμένα λάθη τα οποία ήταν περιορισμένα και η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι στη διάθεση όσων έχουν επηρεαστεί να εξετάσει τα παράπονα», πρόσθεσε.
 
Επιπλέον, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεύτερη πτυχή αφορά τους τρεχούμενους λογαριασμούς, από τους οποίους επηρεάστηκαν συνολικά 12.000 τρεχούμενοι λογαριασμοί και ο λόγος ήταν η παραμονή τους στην περίμετρο του Φορέα και όχι της Ελληνικής Τράπεζας.
 
Η ΣΕΔΙΠΕΣ όφειλε επειδή δεν είχε τραπεζική άδεια να τους τερματίσει άμεσα, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ότι από αυτούς τους λογαριασμούς οι 1.800 ήταν ήδη τερματισμένοι, ενώ 5.700 ήταν ΜΕΔ με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών.
 
Τέλος, ο κ. Ιακώβου είπε ότι υπάρχουν και 4.500 τρεχούμενοι λογαριασμοί (συνδεδεμένοι με δάνεια) οι οποίοι «με βάση τη δική μας κατηγοροποίηση (και όχι της Ελληνικής Τράπεζας) ήταν εξυπηρετούμενα και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις» από πελάτες της ΣΚΤ.
 
Εξήγησε ότι αυτοί οι λογαριασμοί με βάση τις τελικές παραμέτρους και τη μεθοδολογία κατηγοροποίησης όπως κατέληξαν μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική, έμειναν στην περίμετρο του Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και εκτός της περιμέτρου της Ελληνικής Τράπεζας.
 
Ο Οικονομικός Διευθυντής της πρώην ΣΚΤ από τον Σεπτέμβριο του 2014 Λάμπρος Παπαλαμπριανού, ο οποίος σήμερα μεταφέρθηκε στην ΚΕΔΙΠΕΣ, είπε ότι επιθυμία των ευρωπαϊκών αρχών ήταν αρχικά το θέμα να κλείσει το ενωρίτερο δυνατό μέσα Μαΐου κατ΄ εξοχήν για προστασία των καταθέσεων, ενώ «αργότερα δόθηκε κάποιος χρόνος να γίνει πιο ορθολογιστική διαπραγμάτευση και υλοποίηση μιας διαδικασίας…».
 
«Αν υπήρχε ευχέρεια μέχρι το Νοέμβριο μπορούσε να γίνει πιο καλός χειρισμός, να δοθούν οι σωστές προειδοποιήσεις, να ενημερωθεί ο κόσμος έγκαιρα και να μπορέσουν οι άνθρωποι να ανοίξουν άλλο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε», ανέφερε, τονίζοντας ότι «οι πιέσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές ήταν αφόρητες να κλείσει η πράξη».
 
Είπε ακόμη ότι ο SSM δεν έδωσε χρόνο για διατήρηση της τραπεζικής άδειας της ΣΚΤ μέχρι το Νοέμβριο αφού υπογράφηκε η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα γιατί «υπήρχε κίνδυνος σε περίπτωση που παρουσιάζονταν και πάλι εκροές καταθέσεων να δημιουργηθεί πρόβλημα και ενδεχομένως ακόμη και η ίδια η συναλλαγή να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί».
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι «μόνο λύπη μπορεί να εκφράσει κάποιος πως οι υπηρεσιακοί στο κυβερνητικό επίπεδο χειρίστηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα την μετάβαση και την διάλυση του Συνεργατισμού», προσθέτοντας ότι «αυτοί που είναι (σήμερα) οντότητα, παραοντότητα, είναι τίποτε».
 
«Έκαναν εγγραφή μιας εταιρείας η οποία στέκει στον αέρα και δεν υπάρχει κάτι θεσμοθετημένο ακόμη», πρόσθεσε.
 
«Ευελπιστώ ότι θα χρησιμοποιηθεί ο χρόνος του Σαββατοκύριακου ούτως ώστε από Δευτέρας να έχουμε καλά νέα», είπε ο κ. Κουλίας αναφέροντας ότι η Επιτροπή «θα συνεχίσει το έργο της και θα καταλογίσει ευθύνες εκεί που πρέπει και για όσα διέπραξαν κάποιοι».
 
Ο κ. Κουλίας είπε ότι «έγινε παραδοχή πως απέστειλαν (15.000) χιλιάδες επιστολές εν γνώση τους ότι ήταν μεταχρονολογημένες και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος είπε ότι πρόκειται περί εμπαιγμού», προσθέτοντας ότι «αυτό αποτυπώνει το δράμα μας όταν υπηρεσιακοί σε κυβερνητικό επίπεδο χειρίζονται τον κόσμο με αυτό τον τρόπο».
 
Ανέφερε ότι πάρα πολλοί λογαριασμοί έκλεισαν είτε άδικα είτε παράνομα είτε συμψηφιστήκαν παράνομα και αποστέρησαν από ανυποψίαστους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα χρήματα τους σε μια εποχή που ξεκινούν και τα σχολεία.
 
Ο κ. Κουλίας είπε ότι είναι θέμα της Κυβέρνησης αφού η οντότητα είναι ανύπαρκτη και εξέφρασε την ελπίδα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διέταξε και έρευνα μέσω του Επιτρόπου να τους πιάσει έγκαιρα από τα αυτιά και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ότι από Δευτέρα πρέπει να κόψουν το λαιμό τους να λειτουργήσει το σύστημα».
 
Ανέφερε ότι ευελπιστεί ότι θα βάλουν όλοι μαζί με την Ελληνική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα την προσπάθεια να ανοίξουν από Δευτέρα οι λογαριασμοί του κόσμου για να μπορεί να εξυπηρετηθεί και πρόσθεσε ότι παραστεί ανάγκη θα συγκληθεί εκ νέου συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα αυτό.
 
Εξάλλου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ότι «το πρωτεύον που πρέπει να μας απασχολήσει αυτή την στιγμή δεν είναι ο καταμερισμός ευθυνών αλλά πρωτίστως ο εντοπισμός των δυνατοτήτων διόρθωσης ορισμένων εσφαλμένων χειρισμών που έγιναν ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν χίλια μύρια ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, ιδίως προβλήματα που επηρεάζουν μισθωτούς, λήπτες δημοσίων χορηγημάτων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται ενώπιον μιας εξαιρετικά προβληματικής κατάστασης».
 
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «από τις 4 Σεπτεμβρίου όταν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το πρόβλημα αυτό εξεδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την όλη κατάσταση και τους τρόπους αντιμετώπισης του και γι’ αυτό μου ζήτησε να ετοιμάσω συνοπτικό σημείωμα το οποίο έδωσα σήμερα στη Βουλή, το οποίο να αναφέρεται στην περιγραφή του προβλήματος και να περιλαμβάνει προκαταρκτικές εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του».
 
Ανέφερε ότι οι εισηγήσεις αυτές έχουν καταγραφεί και κινούμαστε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης τους, προσθέτοντας ότι δεν σημαίνει πως αυτό θα γίνει σήμερα ή αύριο, λόγω της πολυπλοκότητας του.
 
Ο Επίτροπος είπε ότι ύστερα από την πίεση του Προέδρου της Επιτροπής οι δύο οντότητες οι οποίες πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή, προσθέτοντας ότι προέχει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό γιατί το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μικρό αριθμό και επηρεάζει και την πραγματική οικονομία.
 
Αναφορικά με την αναφορά του εντός της Επιτροπής για αριστοφανική φαρσοκωμωδία, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «ήταν από πλευράς διευθυντικής πρακτικής, όταν γνωρίζεις τους συγκεκριμένους περιορισμούς εντός των οποίων οφείλεις να αριστοποιήσεις τις ενέργειες σου, πρέπει να ενεργείς έγκαιρα και συγκροτημένα ούτως ώστε να επιφέρεις το επιθυμητό αριστοποιητικό αποτέλεσμα με τους δεδομένους περιορισμούς τους οποίους είναι αντικειμενικοί και δεν έχουν καμία σχέση με τη δυνατότητα σου να τους υπερβείς ή να τους αλλοιώσεις». 
 
«Επομένως οτιδήποτε άλλο γίνεται είναι μια ελαφρότητα, γελοιότητα», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ένα διευθυντικό σύστημα να μην λειτουργεί σωστά και να μην λαμβάνει υπόψη τους συγκεκριμένους και γνωστούς περιορισμούς, τους οποίους όπως ανέφερε περιλαμβάνει στο σημείωμα του προς τον Πρόεδρο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και σημαντικό, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να εντοπιστούν τα ανθρωπιστικά προβλήματα αλλά και τα λάθη που έγιναν παράτυπα και να διορθωθούν το συντομότερο και αφορούν είτε αναθεωρημένα εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε τρεχούμενους λογαριασμούς μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε εξυπηρετούμενους λογαριασμούς που δικαιολογημένα υπάρχουν αντιδράσεις και έμειναν εκτός παραμέτρου της Ελληνικής Τράπεζας».
 
«Έγιναν πολλά και ακούσαμε πολλά πρωτοφανή, παράτυπα και εκτός διαδικασίας και όλα αυτά θα μας απασχολήσουν και σε κατοπινή συνεδρία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το επείγον και σημαντικό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί αλλά και την μεθοδολογία όπως επισήμανε και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και αποτελεσματικά για να αποκατασταθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις».
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το όλο πρόβλημα είναι προέκταση και συνέχεια μιας κάκιστης συμφωνίας που έχει κάνει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού για την απορρόφηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, πιεστικό για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για νοικοκυριά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μπροστά σε αυτά τα πιεστικά προβλήματα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού έχει επιδείξει ανύπαρκτα αντανακλαστικά».
 
«Όταν υπάρχουν προβλήματα με τις τράπεζες η Κυβέρνηση αμέσως τρέχει, φέρνει νόμους, ζητά εδώ και τώρα να ληφθούν αποφάσεις», ενώ «όταν έχει να κάνει με προβλήματα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρωπιστικής υφής η Κυβέρνηση κωφεύει και δεν αντιδρά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στα αυτιά των πολιτών ακόμη ηχεί η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι όλα έγιναν νόμιμα και δεν υπάρχει πρόβλημα».
 
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Βουλή προσπαθεί να καλύψει έστω και ένα μεγάλο μέρος που παρουσιάζεται από την έλλειψη αντανακλαστικών από μέρους της κυβέρνησης και εξέφρασε βεβαιότητα ότι «μέσα από την σημερινή συζήτηση έχει δημιουργηθεί ευαισθησία, έχουν ληφθεί δεσμεύσεις από τους εμπλεκόμενους ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να λυθούν τα πιεστικά προβλήματα».
 
Ανέφερε επίσης ότι προκύπτουν και ζητήματα ευθυνών για τους άστοχους όπως τους χαρακτήρισε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος χειρισμούς που έγιναν για το όλο θέμα και πρόσθεσε ότι θα ζητήσουν να εντοπιστούν και να αναδειχθούν οι ευθύνες και εκεί και όπου υπάρχουν να ληφθούν μέτρα και να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες.

Σ΄ αυτό το τραπεζικό τοπίο «πάντοτε εξέλειπε η ρύθμιση, η επέμβαση, η επιβολή όρων στις μεγάλες τράπεζες από το κράτος με αποτέλεσμα τα φαινόμενα της αυθαιρεσίας τα οποία συναντήσαμε σήμερα» είπε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Προς αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως συζητηθεί πρόταση νόμου την οποία έχει υποβάλει από τον Φεβρουάριο για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών.

Στη συνεδρία της σημερινής Επιτροπής, σημείωσε, «είμαστε μάρτυρες  σ’ αυτό το οποίο προσπαθούσαν επί μία ώρα να μας εξηγήσουν  οι υπεύθυνοι: πώς το Υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΣΚΤ κατάφεραν να διαλύσουν έναν Οργανισμό  και να επιφέρουν τόσα πολλά προβλήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

«Η βιασύνη, η σπουδή με την οποία έγινε το όλο εγχείρημα δημιούργησε ένα πεδίο  μέσα στο οποίο οι τράπεζες λειτουργούν πλέον ανεξέλεγκτα. Άρα από το αποτέλεσμα κρίνουμε  ότι δεν ήταν μόνο αμέλεια αλλά και κάτι περισσότερο» πρόσθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ. 

Σε δική του δήλωση για το ζήτημα, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι «οι συμψηφισμοί λογαριασμών στο Συνεργατισμό χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των δικαιούχων τους αποτελούν ένα νέο άτακτο, οριζόντιο και καθαρό κούρεμα καταθέσεων».

Ως εκ τούτου, σημείωσε ο ίδιος, «δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια και δεν θα αποδεχτούμε τη θυματοποίηση εκ νέου των πολιτών προς όφελος των τραπεζών».

«Απαιτούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση να εντοπιστούν όλοι οι συμψηφισμοί που έγιναν παράνομα και καταχρηστικά, να γίνει ανάκληση τους, να αποκατασταθούν οι καταθέσεις και να πιστωθούν με τα κουρεμένα ποσά οι λογαριασμοί των δικαιούχων», είπε.
 
Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου είπε ότι «ενεργούσαν με γνώμονα μήπως τους δώσει ο SSM περιορισμένη τραπεζική άδεια ώστε να προχωρήσει η μετάβαση της πρώην ΣΚΤ στη νέα της οντότητα» και πρόσθεσε ότι «ο SSM τους το είπε από το Μάιο ότι δεν επρόκειτο να πάρει περιορισμένη τραπεζική άδεια και εντούτοις προχώρησαν να παραδώσουν την άδεια στις 31 Αυγούστου του 2018 ενώ μπορούσαν κάλλιστα να περιμένουν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 2018 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία που τους έδωσε ο SSM ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες ότι πρόκειτο να γίνει αυτή η διαδικασία».
 
Ανέφερε τέλος ότι θεωρεί πως αυτό έγινε εσκεμμένα γιατί μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχει ενημέρωση και η μετάβαση να γίνει ομαλά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top