ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρετανικό ρεπορτάζ για τους «εγκαταλελειμμένους» πρόσφυγες του 1998 στη βάση Δεκέλειας

Βρετανικό ρεπορτάζ για τους «εγκαταλελειμμένους» πρόσφυγες του 1998 στη βάση Δεκέλειας

Απεσταλμένος του βρετανικού Channel 4 εξετάζει την καθημερινότητα των οικογενειών των  προσφύγων που ζουν στην περιοχή της βρετανικής βάσης Δεκέλειας.

Περιγράφεται η «εγκατάλειψή» τους και οι στερήσεις που βιώνουν, καθώς η θεωρητικά προσωρινή φιλοξενία τους στις βάσεις έχει γίνει μόνιμη, με τον χρόνο «να παγώνει» και τις ελπίδες για μια φυσιολογική ζωή να έχουν «σταδιακά χαθεί».

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι πρόσφυγες είναι όσοι βρίσκονται εν ζωή από τους 75 Σουδανούς, Ιρακινούς, Σύρους και Αιθίοπες που τον Οκτώβριο του 1998 ξεβράστηκαν στο Ακρωτήρι, όταν η λέμβος στην οποία είχαν επιβιβαστεί στο Λίβανο άρχισε να βυθίζεται – καθώς και τα μεταγενέστερα μέλη των οικογενειών τους.

Σημειώνεται πως οι εγκαταστάσεις που κάποτε τους εξυπηρετούσαν, όπως το σχολείο, πλέον είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν, καθώς ρημάζουν αφού η χρηματοδότηση από τις βρετανικές αρχές σταμάτησε.

Αυτό, εξηγεί το ρεπορτάζ, έγινε μετά από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας το 2003 σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες στις βάσεις «είναι ευθύνη του νησιού». Η συμφωνία όμως δεν κάλυπτε πρόσφυγες από προηγούμενα έτη.

Οι βρετανικές αρχές αντί χρηματοδότησης έχουν προσφέρει «κίνητρα», αναφέρεται, όπως λεφτά και απονομή καθεστώτος πρόσφυγα στους ανθρώπους αυτούς ώστε να μετεγκατασταθούν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκείνοι έχουν αρνηθεί θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει το ρεπορτάζ, τους παρέχει εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, ενώ οι Βρετανοί τους στέλνουν φαγητό καθημερινά.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η καθημερινότητά τους είναι επισφαλής. Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε στο Channel 4 ότι υπό το διεθνές δίκαιο οι οικογένειες αυτές είναι ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που «δεν αποδέχεται» το Λονδίνο.

Οι πρόσφυγες θέλουν να μετεγκατασταθούν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο σημειώνεται ότι πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου βρετανικού δικαστηρίου αναγνώρισε μεν ότι καλύπτονται από τις διεθνείς συνθήκες περί προσφύγων, αλλά δεν έχουν το αυτόματο δικαίωμα μετάβασης στη Βρετανία.

Το ρεπορτάζ κλείνει με την επίσκεψη στη Δεκέλεια Βρετανών δικηγόρων, οι οποίοι ετοιμάζονται να υπερασπιστούν το αίτημα των προσφύγων για έλευση στη Βρετανία σε νεότερη εξέταση της υπόθεσής τους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top