Για πόσο καιρό η ΟΥΕΦΑ θα βρίσκει χίλιες δύο προφάσεις για να μην εφαρμόζει το VAR στις διοργανώσεις της; Η αποβολή του Ρονάλντο ίσως αποτέλεσε τη σταγόνα που χρειαζόταν για να ξεχειλίσει το ποτήρι…
Αν θέλεις να πετύχει μια επανάσταση, πρέπει να βρεις έναν καλό συνδυασμό. Χρειάζεται να επαναστατήσουν πολλοί ασήμαντοι ή ένας σημαντικός. Η UEFA αρνήθηκε το VAR.
Το αρνήθηκε στις δύο σπουδαιότερες διοργανώσεις της, δεν ίδρωσε από τα λάθη που έγιναν στα προκριματικά και τα πλέι οφ (σ.σ. λάθη που ενδεχομένως να στοιχίζουν εκατομμύρια), απέκλεισε καν το ενδεχόμενο να το προσθέσει στην πορεία και στα νοκ-άουτ παιχνίδια.
Το VAR την εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο. Γιατί τώρα πρέπει να βρει τρόπο να συνεχίσει να πείθει τον εαυτό της ότι δεν το χρειάζεται, αλλά και να μην χάσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο για τέσσερις αγώνες!
Ο Πάβελ Βρμπα γύρισε την πλάτη του στον αγωνιστικό χώρο. Δεν άντεχε να δει την ομάδα του να ισοφαρίζεται στο 95ο λεπτό του αγώνα, μετά από ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο όταν και είχε προηγηθεί 2-0.
Η ΤΣΣΚΑ πριν φτάσει στην ισοφάριση, είδε δύο γκολ της να ακυρώνονται και στις καθυστερήσεις να παίρνει ένα πέναλτι, από εκείνα που μπορούν να συζητιούνται για ημέρες και άκρη να μην βρίσκεται!
Ο διαιτητής της αναμέτρησης πήρε την απαιτούμενη βοήθεια από τον βοηθό γραμμής για το πρώτο ακυρωθέν γκολ, αλλά δεν υπήρχε το βίντεο να του υποδείξει αν όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις ήταν σωστές.
Η ειρωνεία της υπόθεσης; Πέντε ημέρες νωρίτερα, στο τσεχικό πρωτάθλημα, όπου υποστηρίζεται η συνδρομή του βίντεο, η Βικτόρια νίκησε στο 88’ την Οπάβα χάρη σε πέναλτι που αποφάσισε το VAR!
Ο Βραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του VAR, επέλεξε να μην αναφερθεί σε αυτό χθες. Και να μιλούσε, άλλωστε, ποιος θα τον άκουγε; Είναι από τις περιπτώσεις που είναι ασήμαντος και είναι – προς το παρόν – ένας. Για πάμε, όμως, πολύ πιο νότια να δούμε κάτι:
Η Βαλένθια υποδέχεται τη Γιουβέντους. Το παιχνίδι έχει τρία πέναλτι και μία κόκκινη κάρτα, με διαιτητή τον πολύπειρο και σπουδαίο Φέλιξ Μπριχ, άρχοντα του περυσινού τελικού. Οι αποφάσεις των πέναλτι αν και αυστηρές ήταν μάλλον σωστές.
Η απόφαση για τον Ρονάλντο, όμως; Εκεί σε θέλω κάβουρα… Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι τάχθηκε υπέρ του VAR μετά το τέλος του αγώνα, αλλά είναι και αυτός μόνος έστω και λιγότερο άσημος. Η Γιουβέντους, πάντως, επέζησε και αυτού του διαιτητικού σφάλματος εις βάρος της και η UEFA βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα! Είναι σε εξαιρετικά άβολη θέση.
Αν ο Πορτογάλος τιμωρηθεί με τέσσερις αγωνιστικές, το… Money League, όπως πολλοί κακεντρεχείς το χαρακτηρίζουν, θα έχει υποστεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Τέσσερις ακόμα αγώνες, δηλαδή, μαζί με τον χθεσινό, πέντε χωρίς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ;
Τεράστιο πλήγμα για τους χορηγούς και για το μάρκετινγκ της διοργάνωσης. Αν δεχθεί ότι δεν έγινε τίποτα και η απόφαση του διαιτητή ήταν λανθασμένη, τότε οι πιέσεις για την είσοδο του VAR στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, θα ενταθούν και οι φωνές θα γίνουν ακόμα πιο δυνατές. Και είμαστε ακόμα στη φάση των ομίλων, όπου τα λάθη και οι αβλεψίες στοιχίζουν λιγότερο.
Σκληρόπετση και αμετακίνητη!
Γιατί επιμένει η UEFA στη στάση της; Γιατί αποδεικνύεται τόσο οπισθοδρομική τη στιγμή που τα περισσότερα προηγμένα πρωταθλήματα του κόσμου έχουν εισάγει το VAR και τη στιγμή που το πείραμα, παρά τις λιγοστές ανατροπές, δούλεψε καλά στο Μουντιάλ;
Η απάντηση είναι πως «αν μπορείς/θέλεις να ευνοήσεις κάποιον, γιατί να μην το κάνεις;». Τόσο απλό!
Δε γίνεται ο πρόεδρος της UEFA να ισχυρίζεται ως απόδειξη μη λειτουργικότητας του VAR το πέναλτι που δεν σφυρίχτηκε στο ματς της Σερβίας με το Βέλγιο, και να μην σκέφτεται πόσα λάθη γίνονται διαρκώς στο Champions League;
Δεν μπορεί να αγνοεί πόσες φορές έχει ευνοηθεί η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα και να βρίσκει κενά στη διαδικασία.
Προφανώς και στο Μουντιάλ δεν ήταν όλα ιδανικά. Παίρνεις, όμως, κάτι που δουλεύει και το κάνεις να δουλεύει καλύτερα, το βελτιώνεις. Δεν το αφορίζεις και μένεις με τα χειρότερα!
Η πίεση των συλλόγων έφερε στις 22 Αυγούστου τη φημολογία ότι θα εισαχθεί από φέτος το VAR στο Champions League, τουλάχιστον από τα προημιτελικά. Ο Αλεξάντερ Σέφεριν το διέψευσε μετά βδελυγμίας. Αλίμονο!
«Δεν ξέρω από πού προήλθε αυτή η πληροφορία, αλλά εμένα δεν με έχει πείσει ακόμα το VAR. Πολλά πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ποιος αποφασίζει αν θα συμβουλευτούν το VAR; Ο διαιτητής ή ο ελεγκτής του βίντεο; Ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει, ούτε οι δημοσιογράφοι. Ακόμα τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, όμως αναγνωρίζουμε ότι μια μέρα θα είναι αναγκαίο να το χρησιμοποιήσουμε».
Μια μέρα, μα ποια μέρα; Όταν θα έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία του το Champions League; Όταν θα προκύψουν κι άλλες αποβολές σαν του Κριστιάνο Ρονάλντο ή περισσότερα αμφισβητούμενα πέναλτι; Τα οφσάιντ;
Θα είναι και εκείνα ανάλογα με την περίσταση και τη φανέλα; Σύμφωνα, με τον Σέφεριν, την επόμενη σεζόν θα δούμε το VAR και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
«Κατά τη γνώμη μου, το VAR δεν είναι απολύτως δίκαιο, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει πλέον επιστροφή. Η τεχνολογία θα έρθει αργά ή γρήγορα και το αρχικό πλάνο είναι να το χρησιμοποιήσουμε του χρόνου».
Υπομονή, λοιπόν, και αναμονή. Μέχρι το επόμενο πέναλτι, μέχρι την επόμενη αποβολή ή το επόμενο οφσάιντ. Μέχρι να επαναστατήσουν πολλοί ασήμαντοι ή μέχρι να φέρει την επανάσταση ο ένας σημαντικός.
Πηγή: sdna.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις