Ερντογάν: «Να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Γερμανία»

Ερντογάν: «Να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Γερμανία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση των δεσμών με τη Γερμανία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το εθνικό της νόμισμα, η τουρκική λίρα, σημειώνει μεγάλη πτώση.

Ο Ερντογάν επισκέπτεται επίσης τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη και θα έχει επαφές με αμερικανούς επενδυτές πριν από την επίσκεψή του στη Γερμανία στις 27 με 29 Σεπτεμβρίου.

«Προτεραιότητά μας στην ατζέντα της επίσκεψής μου στη Γερμανία θα είναι να αφήσουμε πίσω την περίοδο που βιώσαμε στις σχέσεις μας στον τομέα της πολιτικής τα τελευταία χρόνια», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

«Θα είναι επίσης και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικοί μας δεσμοί σε μια αμοιβαία ευεργετική βάση».

Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας επιδεινώθηκαν έπειτα από τις επιχειρήσεις καταστολής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι μετά το 2016, ανάμεσά τους και κάποιοι γερμανοί πολίτες.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια ελαφρά αναθέρμανση καθώς η Τουρκία απελευθέρωσε έναν γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής και επέτρεψε σε έναν άλλον γερμανό πολίτη να φύγει από τη χώρα.

Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι και είναι η μεγαλύτερη κοινότητα της τουρκικής διασποράς. Κάποιοι από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα. Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι δύο χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βελτιώσουν τις σχέσεις τους παρά τις ανησυχίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας πάντως προκαλεί ήδη αντιδράσεις λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του επικεφαλής του τουρκικού κράτους στη χώρα, όπου πραγματοποιήθηκαν χθες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ερντογάν δεν είσαι ευπρόσδεκτος».

Τις πορείες οργάνωσε ένας συνασπισμός οργανώσεων κατά του Τούρκου προέδρου, μεταξύ αυτών και μιας κουρδικής ένωσης.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.