ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ ζητούν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος

Τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ ζητούν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, επαναβεβαιώνοντας, παράλληλα, τη στήριξή τους στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Σε κοινή διακήρυξη, μετά την τριμερή συνάντησή τους στο περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Κοτζιάς και Sameh Shoukry αντίστοιχα, σημειώνουν ότι «αυτός ο μηχανισμός τριμερών διαβουλεύσεων, που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη πριν έξι χρόνια, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των τριών κρατών να εργαστούν στενά για προώθηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και διευκολύνει τη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση».

 «Αποφασισμένοι να επιδιώξουν αυτούς τους στόχους με αταλάντευτη προσήλωση, οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη σθεναρή τους δέσμευση για εντατικοποίηση των κοινών προσπάθειών σε αυτή την κατεύθυνση, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης κορυφής στην Κρήτη, στις 10 Οκτωβρίου 2018», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «πεπεισμένοι ότι η οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για προώθηση της οικονομικής και άλλης ανάπτυξης, οι Υπουργοί αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή κοινών έργων σε τομείς προτεραιότητας που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων συνόδων κορυφής».

Προσθέτει ότι, «σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς, μεταξύ άλλων, της οικονομικής συνεργασίας, του πολιτισμού, των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ναυτιλίας, του τουρισμού, και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβανομένης της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

 «Στο ίδιο πλαίσιο, οι Υπουργοί επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία σε θέματα Διασποράς, επικεντρωνόμενοι κυρίως σε κοινά προγράμματα νέων. Επίσης, οι Υπουργοί χαιρέτισαν την πρόσφατη απόφαση για επέκταση της τριμερούς συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «οι Υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να εργαστούν μαζί προς επίτευξη ενός ενισχυμένου, αμοιβαία επωφελούς Συνεταιρισμού ΕΕ - Αιγύπτου, που να οδηγεί σε πιο δυνατή στρατηγική εμπλοκή σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

 «Επίσης, χαιρέτισαν τον διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που δίδει νέα ώθηση όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου, μέσα στο πλαίσιο της Νότιας Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας», σημειώνει η διακήρυξη.

Η διακήρυξη προσθέτει ότι «οι Υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξαιρετική συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, και εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου».

Αναφέρει ότι «οι Υπουργοί επίσης επανέλαβαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της 3ης Διάσκεψης της Ρόδου για Ασφάλεια και Σταθερότητα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018».

«Οι Υπουργοί εισήλθαν σε ευρεία συζήτηση για αριθμό περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, καθώς και για άλλες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Λιβύη, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας) και τις επιδράσεις τους στην περιοχή μας. Τονίστηκε ιδιαίτερα ο σημαντικός και εποικοδομητικός ρόλος της Αιγύπτου στις προσπάθειες για επίλυση αυτών των συγκρούσεων», αναφέρεται στη διακήρυξη.

Επίσης, «οι Υπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού σε όλες του τις μορφές και εκφάνσεις, για αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και για προώθηση περιφερειακής ασφάλειας, μακροχρόνιας σταθερότητας και ευημερίας».

 «Οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι η σκόπιμη καταστροφή και λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία και το Ιράκ αποτελεί πράξη βαρβαρότητας που συμβάλλει ουσιαστικά στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων. Επίσης, εξέφρασαν στήριξη στην ανάγκη για περαιτέρω αντιμετώπιση της πτυχής του λαθρεμπορίου αρχαιολογικών αντικειμένων που αποκτώνται μέσω λεηλασιών ή παράνομων ανασκαφών, μέσα από την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τρεις Υπουργοί αναγνώρισαν τη σημασία της Σύμβασης για Αδικήματα που Σχετίζονται με Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Σύμβαση της Λευκωσίας, που ανοίχθηκε για υπογραφές στις 19 Μαΐου 2017 στη Λευκωσία, ως η μόνη διεθνής συνθήκη που χειρίζεται αποκλειστικά την ποινικοποίηση της παράνομης μετακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει η διακήρυξη.

Προσθέτει ότι «οι Υπουργοί υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους με στόχο την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, περιφερειακής σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας», «επίσης επανέλαβαν ότι αυτή η συνεργασία βασίζεται σε εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου» και «τόνισαν τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τόνισαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν τάχιστα με διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, όπου χρειάζεται».

 «Οι Υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της κάθε χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες μέσα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες πράξεις στο μέλλον».

 «Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την αταλάντευτη υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα επανενώσει την Κύπρο ως βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα, και στη βάση των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Τόνισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το μόνο φόρουμ μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μια λύση και ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη όσο η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει υπό παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή», αναφέρει.

Όσον αφορά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, «οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι ο αποτελεσματικός χειρισμός αποτελεί ευθύνη, όχι μόνο των γειτονικών κρατών και της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας ως σύνολο», και «επίσης εξέφρασαν εκτίμηση για τις προσπάθειες της Αιγύπτου να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές προκλήσεις, με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, και εργαζόμενη για αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών, καθώς και λαθρομετανάστευσης και εμπορίου ανθρώπων».

 «Οι Υπουργοί τόνισαν και διατράνωσαν τη δέσμευσή τους για κινητοποίηση όλων των δυνατοτήτων τους για αποτελεσματική προώθηση κοινών αρχών και συνεργασίας για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της γειτονίας προς όφελος των λαών των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής», καταλήγει η διακήρυξη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top