ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική σύνεση συνιστούν Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ

Συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική σύνεση συνιστούν Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ

Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ισχυρή κυκλική της άνοδο, η κατάσταση της αγοράς εργασίας βελτιώνεται και η πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα μείωσε την αβεβαιότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όμως η αυξανόμενη πίεση για δημοσιονομική χαλάρωση πρέπει να αντισταθμιστεί, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων να επιταχυνθεί, και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν, σύμφωνα με την κοινή έκθεση της 5ης αποστολής ελέγχου μετά το πρόγραμμα που συνέταξαν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM, σε συνεργασία με το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές των τεσσάρων οργανισμών που βρέθηκαν στην Κύπρο από τις 24 έως τις 28 Σεπτεμβρίου κρίνουν ότι "τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, σε συνδυασμό με τη συνετή διαχείριση των δαπανών, οδήγησαν και πάλι σε εντυπωσιακές δημοσιονομικές επιδόσεις, αλλά η πώληση της ΣΚΤ έρχεται με πολύ υψηλό κόστος για την Κυβέρνηση", και ως εκ τούτου "θα πρέπει να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη πίεση για δημοσιονομική χαλάρωση", ιδίως, όπως αναφέρουν "ενόψει των ενδεχόμενων υποχρεώσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των πιθανών υπερβάσεων του κόστους από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης".

Ζητούν μάλιστα την επιτάχυνση της "συνολικής μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικότερων δικαστικών διαδικασιών, ισχυρότερης επιβολής των εμπορικών αξιώσεων και επίλυσης του μεγάλου αριθμού καθυστερημένων δικαστικών υποθέσεων".

Σύμφωνα με την αναφορά που συνέταξαν οι τέσσερις οργανισμοί, σε γενικές γραμμές "η κυπριακή οικονομία συνεχίζει την ισχυρή κυκλική άνοδό της, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την αντιμετώπιση των βασικών τρωτών σημείων της χώρας, εξασφαλίζοντας έτσι βιώσιμη ανάπτυξη".

Καταγράφουν ότι "αφού σημείωσε εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4,2% το 2017, η οικονομική επέκταση συνεχίστηκε με ισχυρό ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε υποτονικός".

"Τα πρωτογενή και πρωτογενή πλεονάσματα αυξήθηκαν περαιτέρω κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017", αναφέρουν, αλλά προειδοποιούν ότι "οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που συνδέονται με την πώληση και την ομαλή εκκαθάριση της ΣΚΤ έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους και μπορεί επίσης να επιβαρύνουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2018, ανάλογα με τη στατιστική επεξεργασία που πρόκειται να καθοριστεί".

Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι "η περαιτέρω αύξηση της τουριστικής και οικοδομικής δραστηριότητας είχε θετικές επιπτώσεις στους άλλους τομείς της οικονομίας" και ότι "η κατάσταση της αγοράς εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με την αύξηση της απασχόλησης στους περισσότερους τομείς και την ταχεία μείωση της ανεργίας", διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι "η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή".

Παρά τη μεγάλη πτώση του χρέους, προειδοποιούν ότι αυτό παραμένει από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ και ζητούν εγρήγορση στο πλαίσιο του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΕSM και του ΔΝΤ προβλέπουν ότι "η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή, αλλά θα επιβραδυνθεί κάπως μεσοπρόθεσμα".

Σημειώνουν ότι το ρίσκο της πρόβλεψης "αφορά κυρίως τα μειωμένα, αλλά πολύ υψηλά, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και τα υψηλότερα επίπεδα αβεβαιότητας στο εξωτερικό περιβάλλον".

Σε ό,τι αφορά την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα, οι ελεγκτές αναφέρουν ότι αυτή "μείωσε την αβεβαιότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, βελτίωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών και συνέβαλε στην εδραίωση του τραπεζικού συστήματος", αλλά προειδοποιούν ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου αλλά πολύ υψηλού λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων".

"Η πώληση της ΣΚΤ έθεσε τον τραπεζικό τομέα σε πιο υγιή βάση και αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για την επιστροφή των κυπριακών τίτλων σε επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2012", καταγράφουν οι ελεγκτές, και τονίζουν ότι "περίπου το ένα τρίτο των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων (ή € 5,7 δισ.) μετατοπίστηκαν από τη ΣΚΤ στην οντότητα που ανήκει στο δημόσιο".

Καταγράφουν ότι η προβλεπόμενη μεγάλη πώληση ΜΕΔ από την Τράπεζα Κύπρου "αναμένεται να μειώσει περαιτέρω σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος παραμένει, ωστόσο, ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη".

Επιπλέον η αποστολή της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΕSM και του ΔΝΤ "χαιρέτισε" την έγκριση του νομοθετικού πακέτου για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ΜΕΔ, "το οποίο περιελάμβανε τροποποιήσεις των πλαισίων αφερεγγυότητας και αποκλεισμού, νομοθεσία για την πώληση δανείων και έγκριση του νόμου τιτλοποίησης".

Η αποστολή τονίζει ότι "η βελτίωση της νοοτροπίας πληρωμών πρέπει να παραμείνει η κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης", και σε αυτό το πλαίσιο "ο τελικός σχεδιασμός του προγράμματος ΕΣΤΙΑ πρέπει να μετριάσει τους κινδύνους ηθικού κινδύνου και τα ζητήματα δικαιοσύνης".

Ζητά μάλιστα "να καταστούν αυστηρότερα τα κριτήρια επιλεξιμότητας και εάν υπάρξει υποτροπή, να ξεκινά αμέσως διαδικασία κατάσχεσης".

"Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η υπολειμματική οντότητα της ΣΚΤ είναι ανεξάρτητη από την Κυβέρνηση και ο μόνος στόχος της είναι να εκχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της με σκοπό να μεγιστοποιήσει γρήγορα τις αποδόσεις προς το κράτος", προειδοποιούν Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ και διευκρινίζουν ότι ως προς το σκέλος των κρατικών ενισχύσεων θα συνεχίσει να υπάρχει παρακολούθηση από την Κομισιόν.

Σημειώνουν ότι πρόκληση αποτελεί και η πλήρης ενσωμάτωση της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, "η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά".

Συνολικά, αναφέρουν οι ελεγκτές, "ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να υφίσταται πιέσεις, δεδομένου του χαμηλού εισοδήματος από τόκους, της ενδεχόμενης ανάγκης για πρόσθετες προβλέψεις, στο πλαίσιο υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλού λειτουργικού κόστους".

Σύμφωνα με τους ελεγκτές η πώληση έχει επίσης ως αποτέλεσμα "ενδεχόμενες υποχρεώσεις σε σχέση με τα συστήματα προστασίας περιουσιακών στοιχείων (APS)" και σημειώνουν ότι "το τελικό κόστος για την Κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από τα πραγματικά έσοδα από τη διευθέτηση των ΜΕΔ και τις πιθανές ζημίες".

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι ελεγκτές τονίζουν ότι "πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά οι προσπάθειες για την επιτάχυνση της έκδοσης και της μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας, ιδίως όσον αφορά την επίλυση των κληρονομιών".

Είναι επίσης σημαντικό "να ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκυσθούν επενδύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, μεταξύ άλλων με την ταχεία υιοθέτηση του στρατηγικού επενδυτικού νόμου, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πρόβλεψη των ιδιωτικοποιήσεων".

"Άλλες εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ολοκλήρωση της εποπτείας των συντάξεων και της ασφάλισης", καταλήγουν οι ελεγκτές.

Η επόμενη αποστολή των θεσμών θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2019.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν μέλη του, ΤΑΕ, ΜΜΑΔ, ΕΑΟ, εντοπίστηκε και συνελήφθη πριν από λίγο σε περιοχή της Λάρνακας, 49χρονος, ο οποίος απέδρασε στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top